Genshi Shounen Ryuu (1971-72) (magyarul)

Eredeti cím 原始少年リュウ
Angol cím Ryu, the Primitive Boy
Magyar cím Rai, a dzsungel fia
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 22 rész
Idehaza 22 rész
Dátum 1971 – 1972
Ismertető:
A fiú ott is hagyta volna a fogát, ha nem jelenik meg Tirannusz, a démoni dinoszaurusz és nem dúlja fel a falut. A szörnyeteg viszont vérszomjától hajtva a falusiakat is megtizedelte, végzett többek között Ryu nevelőanyjával, Kittivel, a majommal is. Ryu ezen tettét sosem bocsátotta meg és a tirranoszaurusz nyomába szegődött. Így történt hát, hogy Ryu, és a vele tartó Ran nyakába vette a világot, hogy bosszút álljanak Tirannuszon, és hogy Ryu anyját felkutassák. Útjuk veszélyekkel teli a gyönyörű, vadregényes tájon, számos ellenség les rájuk az ellenséges törzsek tagjai, a bosszúszomjas Taka, és a húsra éhező dinoszauruszok személyében. Ryuban viszont ég a tudásvágy, meg akarja ismerni múltját, édesanyját és segíteni akar Rannak, aki elveszett kisöccsét, Dont keresi. Így járják útjukat az ősidő ifjú hősei a kalandos vadonban, ez az ő történetük. Céljuk távoli, de úgy érzik, minden egyes lépéssel közelebb kerülnek hozzá.

Történet:
Valamikor az emberiség hajnalán élt egy fiú. Ez a fiú más volt, mint a többiek a törzsben, mert neki fehér volt a bőre. Anyja együtt volt egy fehér férfival, így született meg ő, Ryu (Rai). A fehér bőr viszont átok volt ekkortájt, mivel úgy mondták, a fehérbőrűek mind rontást hoznak. Ryu így nem élhetett békében, fel akarták áldozni a nagy és gonosz Tirannusznak, aki rettegésben tartotta a vidéket. Azonban más talált rá a gyermekre, nem a félelmetes sárkánygyík. Ryu-t egy majom, Kitti nevelte fel, akinek gyermekét korábban Tirannusz falta fel. A gondtalan fiú így viszonylagos nyugalomban cseperedett fel (már amennyire a vadonban ez lehetséges). A földet benépesítő emberek elől azonban nem bújhatott el, már ifjúként szembekerült az őt kitaszító faj tagjaival. Első találkozásuk alkalmával az épp vadászó ősemberek nevelőanyját prédának nézvén nyilukkal megsebesítették. Ryu annak szenvedését látva bemerészkedett a falujukba, ahol első barátjára akadt, Ranra, a fiatal lányra, aki jól értett a gyógyfüvekhez. A törzs tagjai viszont nem néztek jó szemmel a fehérbőrű fiúra, így kezdetben meg akarták ölni. Ryu kitartása és leleményessége viszont meggyőzte őket, hogy élve több hasznát veszik. Próba elé állították, a dárdákhoz és nyilakhoz használt éles kövekből kellett hoznia a látóhatáron magasodó hegyről. Ryu a küldetést teljesítette ugyan, de a törzs leendő vezére, Taka, ellenszenvvel tekintett rá, végezni akart vele bőre színe és Ran iránti vonzalma miatt (akinek Ryu megtetszett).

Magyar változat:
Magyarországon a sorozat 6 videokazettán jelent meg. Az első 5 VHS-re 4-4 rész került, az utolsóra pedig kettő. Komoly pozitívum, hogy az Ezüst Nyíllal ellentétben a Rai-t egyáltalán nem vágták meg, pedig számos erőszakos, véres jelenetet tartalmazott. Az előzetesek és a 14. rész elején lévő recap (visszaemlékezés) kivételével a teljes képanyag a kazettákra került, kazettánként egy openinggel és egy endinggel, valamint részenként (vagyis 4 részenként) egy címmel. Ezek a következők:
1. Rai – A dzsungel fia (ep.01-04)
2. Rai – Harc a vadonban (ep.05-08)
3. Rai – Titokzatos dinoszauruszok (ep.09-12)
4. Rai – Csapdában (ep.13-16)
5. Rai – Vadak között (ep.17-20)
6. Rai – Hegyek szelleme (ep.21-22)

A magyar szinkron saját korának színvonalát tükrözi, vagyis a magyar szöveg gyakran nem akkor szól, amikor a karakterek beszélnek, a mellékszereplők hangját a főbb szerepeket eljátszó szinkronszínészek adják más hanglejtéssel. Érdekessége a magyar változatnak, hogy lényegében egyfajta “perverz” hangalámondásos technikával készült. Előfordul még manapság is, hogy a nyögések és üvöltések az eredeti szinkronból kerülnek átvételre, itt azonban ennél többről van szó. Egy-egy mellékszereplő, akinek esetleg csak egy mondata van, előfordul, hogy japánul szólal meg és mondja, hogy futás vagy támadás. Illetve ahol a hangmérnök elbóbiskolt és későn halkította le a japán hangsávot, ott bizony a magyar hangok alatt hallani lehet a japán szöveget is. Továbbá az első kazettát, vagyis az első 4 részt más szinkronszínészekkel készítették el, így Rai az 5. résztől más hangon szólal meg. Mindezek ellenére az anime nézhetőségén ez nem ront, sőt, egyfajta hangulatot ad neki.

Érdekességek:
Az eredeti japán elnevezések szerint (h)ősemberünk neve Ryu. Ezt azonban a svédek Rai-ra változtatták. Hazánkban is így hívják a leopárdbőrös fiatalembert, és ha összehasonlítjuk a svéd borítóterveket a magyarral, akkor már sejthetjük, milyen kópiát használhatnak a Fümoto Bt. emberei, akik idehaza megjelentették a sorozatot. A többi szereplő nevét egyébként meghagyták az eredeti szerint. A főgonosz őshüllő nevében volt még változás, de nem az eredetihez képest, hanem a kétféle magyar szinkron között. Kezdetben Siránónak hívják, csak a második kazettán kezdik el Tirannuszként emlegetni. Ez feltételezésem szerint abból eredhet, hogy a japánok “fantasztikus” akcentussal képesek más nyelveket beszélni, így az eredeti szinkronban használt nevet mind a kétféleképpen lehet magyarítani.

Az őstörténelemben kicsit is járatosaknak feltűnhet, hogy a Genshi Shounen Ryu epizódjaiban olyan lények is rohangásznak, amiknek nem lenne szabad az ősemberekkel egy időben a földön élniük. Mindannyian tudjuk, hogy a dinoszauruszok kihalását követően jelent csak meg az ember a földön, így elég abszurd az ember VS. dínó csaták látványa, de nézzük ezt el a készítőknek. Ahogy azt is, ahogy néhány közismerten növényevő dinoszaurusz vérben forgó szemmel ront az emberekre, hogy felfalja őket.

Meglepő volt még számomra a sorozat alapját adó hiedelem, miszerint a fehérbőrű ember rossz és el kell pusztítani, miközben az ezt szajkózó népségek között nem csak sötétbőrű, de kék, zöld és lila színű őskrapekok is voltak.

Értékelés:
Nem is tudom, van-e egyáltalán még egy, végig az őskorban játszódó anime. De úgy hiszem, hogy nincs több. Ezt tekinthetjük az ős-shounen sztori első komoly pozitívumának, hisz egy olyan korba kalauzol el bennünket, ahová anime se előtte, se utána nem tette még. Jellemző a retro sorozatokra, hogy mai szemmel gyakran vontatottak. Na ez a Genshi Shounen Ryu-ra egyáltalán nem igaz. Mind a 22 része pörgős és izgalmas, és a történetvezetés is kellően egyenes, a cselekmény nem tesz felesleges kitérőket, a sorozat nem tartalmaz filler (kitöltő) részeket (ha nem vesszük a 14. rész első 5 percét). Adott tehát egy különleges időben játszódó izgalmas, harcokban bővelkedő sorozat, mely egyetlen téren mutat hiányosságot. Ez pedig a romantika. Habár ráfoghatjuk, hogy plátói szerelem van azért benne, de tényleges érzelmek nem kerülnek terítékre, csak egy-egy mellékszereplő esetében, míg a főszereplők “ős-jégcsapként” szaladgálnak el egymás mellett. Na de félre a románcokkal, ez egy shounen anime, ide erőszak és csaták kellenek, nem érzelmes nyavalygás (), abban pedig lesz részünk bőven. Én bátran ajánlom ezt az animét mindenkinek, aki valami érdekességre vágyik, vagy csak egyszerűen jól akar szórakozni! És ahogy azt Rai is rendszeresen hangoztatja, általában különösebb ok nélkül:

“Ez nekem nagyon titokzatosnak tűnik.”
Online részek:
01. rész  02. rész  03. rész  04. rész 05. rész
06. rész  07. rész  08. rész  09. rész 10. rész
11. rész  12. rész  13. rész  14. rész 15. rész
16. rész  17. rész  18. rész  19. rész 20. rész
21. rész  22. rész

 

KategóriákG