Ghost Hunt (2006-07)

Eredeti cím ゴーストハント
Angol cím Ghost Hunt
Egyéb cím(ek) 奇幻貴公子
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Dátum 2006 – 2007
Ismertető:
A természetfeletti egy olyan megfoghatatlan dolog, amelyet az ember ősidők óta fél és tisztel. Azok az érthetetlennek tűnő jelenségek, amiket az emberek egykor nem értettek, sokáig félelemmel töltöttek el mindenkit. Ma már azonban, amikor mindent a tudomány segítségével akarnak megmagyarázni, már nincs helye az ilyesminek. Kopogó szellemek, kísértetjárta épületek, nyom nélkül eltűnő emberek, mindezt egyszerű ostobaságnak nyilvánítanák, és a fantázia birodalmába száműzik. Amikor azonban a tudomány már nem képes megmagyarázni ami történik, és emberéletek forognak veszélyben, csak azoknak a segítségére lehet számítani, akik éppen ehhez a területhez értenek.

Az egyik ilyen esetnél egy iskola igazgatója felkér egy Shibuya Kazuya nevű, alig 17 éves fiatalembert, hogy nézzen utána, mi igaz a régi iskolaépületre vonatkozó szóbeszédekből és derítse ki, mi állhat az ott történt különös balesetek hátterében. Egy esős áprilisi napon meg is érkezik, és hamarosan találkozik az elsőéves Taniyama Mai-al, aki épp kísértettörténeteket mesél a barátaival. Másnap azonban Mai véletlenül apró balesetet okoz, amiben Shibuya asszisztense, Lin megsérül. Ezért nem sokkal később megkéri Mai-t, hogy segítsen neki, amíg Lin rendbejön. Mikor azonban munkához látnának, mások is érkeznek, hogy megoldják a rejtélyt, de alig léptek be az épületbe, hamarosan egymást követik a hátborzongató események. Betörnek az ablakok, omladoznak a falak, kopogó hangok, valakit még meg is támadnak. Shibuya azonban a többiek ellenkezése dacára továbbra is azt állítja, hogy ez nem egy kísértet műve, hanem egy természetes eredetű folyamaté. Mivel ezzel még nem győzi meg a többieket, ezért úgy döntenek, elvégeznek egy kísérletet, amely biztosan felfedi a titok nyitját. És igaza is lett, nem sokkal később nyilvánvalóvá válik, hogy mi történt valójában. Ezzel azonban messze nincs vége a történetnek, hiszen ez csak egy eset a sok közül, amelyet közös erővel fognak megoldani a jövőben.

Azóta Mai Shibuyá-nak dolgozik átlagosnak nem éppen nevezhető munkájában segédkezve, de nemcsak ő, hanem az előző esetnél megjelent többi karakter (a papnő, a médium, és a többiek is) ismét felbukkannak. Bár az első ügy még viszonylag egyszerűnek bizonyult, a többi korántsem ígérkezik ilyen könnyűnek. A sorozat összesen nyolc esetet dolgoz fel, mutat be több epizódon is átívelve. A későbbiekben elmennek majd egy olyan épülethez, ahol egy család beköltözése óta fejtetőre állnak bútorok, kopogó hangokat lehet hallani, de olyan is lesz, ahol egy ártatlan szórakozásnak induló játékból mindenki életét fenyegető eseményláncolat indul be. A történetnek tehát a hátborzongató, időnként vérfagyasztó részek adják az alapot, de ez nem jelenti azt, hogy csak horrorisztikus történésekből állna a sorozat. Az ijesztőbb pillanatok közé mindig becsempésztek jó néhány nagyon szórakoztató poént, amelyek mindig feldobják a hangulatot, de sok más érdekesség is előfordul, mint a történelmi utalások valóban létező személyekre, vagy más dolgokra. A Ghost Hunt tehát egyaránt bemutatja a természetfeletti jelenségek ijesztő, és vicces oldalát is.

A sorozat főszereplői az említett Shibuya Kazuya, egy narcisztikus, főnökösködő figura, neki dolgozik a kissé heves Taniyama Mai, és a magánakvaló Koujo Lin. Hozzájuk csatlakozik a shinto papnő Matsuzaki Ayako, a szerzetes Takigawa Houshou, az ausztrál John Brown, és a médium Hara Masako. Először még csak véletlenül találkoznak, később viszont már kifejezetten az ő segítségükre is szükség lesz, így ők is főszereplőkké válnak.

A sorozat kivitelezése nagyon jól sikerült. Az opening zenéje hátborzongatóan hangulatos, amit a látványvilág nagyszerűen kiegészít. Az ending is hasonlóan jó, bár az animációja némileg más, de a sorozatban hallható többi zene is nagyszerűen illik a történetbe. A karakterek szinkronhangja is megfelelő lett, jól illenek a szereplőkhöz. A sorozat animációja nagyon jól néz ki, a környezet és a szereplők is szépen vannak megrajzolva, a sötétebb és a homályosabb részek is nagyon látványosak. Ehhez hozzáadódik, hogy a különféle poénok hangsúlyozásához időnként megváltozik az animáció jellege. Poénból tehát nincs hiány. A karakterdizájn is nagyon jó, érdekesség, hogy a szereplők néha egészen másképp néznek ki, mint azt az ember várná, újabb poénokra adva lehetőséget ezzel.

Érdekes, hogy bár a sorozatban nyolc különálló esetet is láthatunk, ez valahogy mégis kevésnek tűnhet egy kicsit. A témában ugyanis nagyon sok olyan esetet lehet ismerni, amelyek további részek elkészítéséhez adhattak volna alapot, így viszont némileg hiányérzetet okoz, hogy ilyen hirtelen vége szakad a történetnek. Műfaját tekintve a Ghost Hunt erőteljes természetfeletti, sok horrorisztikus és drámai pillanattal, de legalább annyi vígjáték elemmel és poénnal együtt. Ezt a sorozatot főként azoknak ajánlanám, akik érdeklődnek a téma iránt, de ettől még bárkinek érdemes megnéznie. A nem mindennapi történések, a hátborzongató szituációk sok izgalmas pillanatot szereznek, de közben legalább annyit lehet nevetni, kiegyensúlyozottá téve a műfajok arányát. Ebből adódóan a Ghost Hunt-ot mindenkinek csak ajánlani tudom.

Aki úgy érzi szellemet lát, hívja a Shibuya Paranormális Nyomozóirodát!
Online részek:
01.rész  02.rész  03.rész  04.rész 05.rész
06.rész  07.rész  08.rész  09.rész  10.rész
11.rész  12.rész  13.rész  14.rész  15.rész
16.rész  17.rész  18.rész  19.rész  20.rész
21.rész  22.rész  23.rész  24.rész  25.rész

 

KategóriákG

Vélemény, hozzászólás?