Ghost in the Shell: Stand Alone Complex (2002-03) (magyarul)

Képtalálat a következőre: „Stand Alone Complex ico”

Eredeti cím 攻殻機動隊 STAND ALONE COMPLEX
Angol cím Ghost in the Shell Stand Alone Complex
Magyar cím Stand Alone Complex
Egyéb cím(ek) Ghost in the Shell SAC
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész × 25 perc
Dátum 2002.10.01 – 2003.10.01
Ismertető:
Nos… Ghost in the Shell. Nem tudom, ki hogy nézi meg, én a 2 film után láttam. A filmektől teljesen különálló, csak a szereplők (meg az alaphelyzet, hogy ők a 9-es Ügyosztály tagjai) ugyanazok, tehát nem kapcsolódik szervesen hozzájuk, nem kell hozzá látni a filmet. De aki a film után látta, annak zavaró lehet néhány dolog. Valószínűleg a fejlődés miatt (film: 1995, sorozat: 2002-2003), de a sorozat rajzolata más, számomra sokkal szebb, mint az első filmé (igaz, a filmnek is megvan a maga varázsa…). Emiatt a karakterek máshogy néznek ki, bár míg ezt Batounál, vagy Togusanál szinte alig lehet észrevenni, addig az őrnagy már nagyon más. Zavaró lehet még egy dolog, hogy pl a sorozatban mindenki képes láthatatlanná válni, szemben a filmmel, ahol csak az őrnagy tudott (ő is csak ruha nélkül…).

A korszak nem változott, így aki látta a filmet, az képben van, aki meg nem: a jövőben a 3. és 4. Világháború után vagyunk. A technológia fejlett: szinte alig van olyan, akinek ne lenne valamilyen beültetése vagy mű testrésze. Szinte minden embernek van ún. kiberagya, amivel közvetlenül össze tud kapcsolódni számítógépekkel vagy másik emberrel, így képesek telefon vagy bizonyos helyzetben szájmozgás nélkül kommunikálni mással. Nem ritka az sem, hogy valakinek a teljes teste és az agya is kiborg: ilyen az Őrnagy is.

A sorozat a 9-es Ügyosztályról szól, ami egy titkos japán bűnügyi, pontosabban bűnüldözői szervezet. Ennek tagja az Őrnagy is (akit csak néha hívnak a nevén – Motoko), Togusa, Batou. Nincs kimondott főszereplője a történetnek, mert mindenki fontos tagja a csapatnak (és a sztorinak), de az Őrnagy-Togusa-Batou trió van főképp előtérben. A történet, meg lényegében az egész sorozat a Vigyori-ügyként elhíresült esetről szól (laughing man), néhány mellékszállal. A Vigyori egy rendkívüli hacker, aki képes akár élőben is több száz ember kiberagyát meghackelni. Hogy mit miért tesz, és ki ő, az a sorozatból kiderül.

Igazából nehéz írni bármit is, hogy ne áruljak el valami fontosat. Többszörös csavar van benne, és a vége nagyon érdekes, de remekül van megcsinálva; engem csak egy dolog zavart, de az nem a történethez kapcsolódik. A történet lebilincselő és a végéig tényleg nem lehet tudni, ki is a Vigyori és miért is tette ezt, de a történet egyszer sem volt érthetetlen (mondjuk annál a résznél, amikor a Vigyoriról vitatkoztak „fórumozók”, eléggé oda kell figyelni) és nem „csavarták túl”.

Csak ajánlani tudom minden anime rajongónak, szerintem egy alapmű, de aki a „könnyebb” animéket kedveli, az inkább ne nézze.

Online részek.
KategóriákG
Írta: