Gin no Saji (2013)

Képtalálat a következőre: „Gin no Saji ico”

Eredeti cím 銀の匙
Angol cím Silver Spoon
Egyéb cím(ek) Gin no Saji Silver Spoon
Besorolás anime, TV
Hossz 11 rész
Év 2013
Ismertető:
A kényelmes nagyvárosi élet után egészen biztosan nem egyszerű beleszokni a vidéki élet dolgos mindennapjaiba, de talán nem is lehetetlen.

Hiromu Arakawa (a Fullmetal Alchemist alkotójának) azonos című mangája nyomán képernyőre adaptált történet Hachiken Yuugo és az Ezonoo – egy mezőgazdasági szakközépiskola – diákjainak mindennapi, de cseppet sem unalmas életét mutatja be nem kis mennyiségű humorral fűszerezve.

Főhősünk egyetlen célja, hogy minél messzebb kerüljön a családi fészektől és a szülői elvárásoktól, így vetődik el ebbe a dilinyósokkal tűzdelt bentlakásos iskolába, ahol tejipar szakirányon kezdi meg tanulmányait. Meglepetésére az általános iskolai tárgyak terén teljesen ütődöttnek látszó osztálytársai bámulatos szakmai tudással rendelkeznek, s mindennek a tetejében még határozott céljaik is vannak a jövőjüket illetően, amit főhősünk nem állíthat magáról. Persze ha nem lenne elég, hogy Hachikennek most már ideje lenne kilábalnia a céltalanságból, meg kell birkóznia a hajnali ébresztők, a tanórák, a gyakorlat és a kötelezően választható szakkör fáradalmaival, persze mindezt úgy, hogy vállát gyakran nem csak a saját gondjai nyomják.

Hősünk persze nem hagyja, hogy az iskola legyűrje. Kénytelen lesz az eddigi magolás központú életmódjáról gyakorlati üzemmódba kapcsolni magát, s ezzel elindulni a mezőgazdálkodás és a beilleszkedés rögös útján. Így lehetőséget kap, hogy olyan dolgokat tapasztaljon meg, mint a közös munka gyümölcse, a barátokkal töltött idő öröme, vagy éppen a kemény munkával megszerzett első kereset érzése. Lassan ráébred arra, hogy a gyakorlati munka elvégzése nem feltétlenül kell, hogy teher legyen.

Vélemény

Szerintem egy fantasztikus animéről van szó. Amellett, hogy Hachiken tapasztalatlanságából és ügyetlenkedéseiből adódóan rengeteg lehetőséget kapunk, hogy a nevetéstől hasunkat fogva boruljunk le székről, az anime olyan kérdéseket boncolgat, mint a felelősségvállalás, a takarmányállathoz való kötődés vagy a szülők elvárásainak való megfelelés, s persze ezt mesterien tálalva.

Mindenkinek csak ajánlani tudom, aki szeretne egy nem mindennapi témával foglalkozó, sablonoktól mentes animét látni, ami a poénzuhatagnak köszönhetően kellemes kikapcsolódást ígér.

Röhögő görcsre hajlamos nézőknek megtekintése csak saját felelősségre ajánlott!

Online részek:
KategóriákG

Vélemény, hozzászólás?