Ginga: Nagareboshi Gin (1986-2006)

Eredeti cím 銀牙 流れ星銀
Angol cím Silver Fang
Magyar cím Ezüst Nyíl
Egyéb cím(ek) Ging: The Falling Star
Besorolás anime, TV
Hossz 21 rész
Év 1986
Ismertető:
Előélet

A Ginga: Nagareboshi Gin animesorozat az azonos néven futó, Yoshihiro Takahashi tollából származó 18 kötetes mangán alapszik, melyet a Weekly Shōnen Jump publikált 1983 és 1987 között, s mely 1987-ben elnyerte a Shogakukan Manga díjat a legjobb shounen manga kategóriában. A szerző fejében az alapötlet 1980-ban fogalmazódott meg, mikor egy újságcikkben hegyekben élő, gazdáiktól elszökött vadkutyák falkáiról szóló történetekre bukkant. Mivel saját kutyája is egy akita volt, amit szintén Gin-nek hívtak, ezért nem volt számára kérdés, hogy ki lesz a története főszereplője.

Az Anime

1986-ban a manga egy részének történetét feldolgozva a Toei Animation stúdió Tomoharu Katsumata rendezésével megalkottott egy 21 részből álló sorozatot, mely a TV Asahi csatornán futott. A történet Japánon kívül is nagy sikerre tett szert annak ellenére, hogy angol szinkront máig nem kapott. Meglepő módon leginkább a skandináv országokban tarolt, hiszen míg a nyugati országok nagy része – többek közt Magyarország is – csak a cenzúrázott, erőszaktól mentes négy részes változatra tartott igényt, a négy skandináv ország egyaránt a teljes változatot leszinkronizáltatta, melyet egy öt lemezes DVD csomagban prezentáltak. A hatalmas rajongásra való tekintettel Finnországban a hozzá tartozó mangákat is kiadták saját nyelvükön.

Alaptörténet

Az Ōu-hegységben nem könnyű az élet. Az eredetileg turista- és síparadicsomban egyre rosszabb a kilátása az embereknek, mert évtizedek óta egyre több és több a medvetámadás, melynek legfőbb oka a félszemű, téli álomra képtelen Akakabuto medve (jelentése: vörös-hátú), aki különös kegyetlenséggel gyilkol meg területén mindent, ami él és mozog. A helyiek tradicionális vadászai közt Gohei Takeda a leghíresebb, aki öreg kora ellenére még mindig központi figurája a medvék elleni heves küzdelemnek, melyben legfőbb társa Riki, akita fajtájú kutyája, akinek szülei generációkra visszamenőleg medveölő kutyák voltak. Öt évvel ezelőtt ő vakította meg Akakabutót, és miatta sérült meg az idegrendszere is – cserébe Takeda elvesztette fél fülét, és Riki apját, Shirot.
A történet kezdetén Takeda épp egy támadás helyét és túlélőit keresi, mikor Akakabuto csapdájába kerülnek, ennek köszönhetően az öreg vadász kutyájával eltűnik. Ezen a reggelen történik, hogy Daisuke, Takeda unokája észreveszi, hogy kutyájuk, Fuji megellett – három egészséges akitának életet adva, akiknek Riki az apjuk. Az egyik közülük ezüst színű, csíkos mintájú, amiről az hírlik, hogy a legjobb medveölő kutyák szoktak az ilyenekből válni, így gazdája nyomban el is nevezi Gin-nek (jelentése: ezüst). Daisuke tudomást szerez nagyapja eltűnéséről, és mivel a kutatócsoport napokkal később sem lel az öreg vadászra, már feladják az aktív keresést, és csak a holttestekkel számolnak. Daisuke ezt hallva hószánján az erdőnek veszi az irányt a csupán néhány napos kutyussal, ahol viszont ezután végzetes dolgok történnek.
Az anime két fő részre osztható: az elsőben az alaptörténet, Gin kiképzése, valamint Daisuke és Gin kapcsolatának kiépülése a fő szál – ez hozzávetőlegesen a hatodik részig tart. Ezután viszont teljes törés következik be: gyakorlatilag a sorozat legvégéig nem találkozunk emberekkel, és a kutyák egymás közti beszélgetését ettől kezdve hallani fogjuk. Innentől a falka bővülése, Gin felnövése, valamint a harcok és háborúk lesznek a középpontban.

Utóélet

A történet befejeztét követően Yoshihiro Takahashi újabb mangákat készített, amelyek közül a leghíresebb a már említettGinga Densetsu Weed sorozat alaptörténetét adó azonos nevű manga, valamint ezen kívül a Ginga Densetsu Riki is napvilágot látott, mely az előtörténet egy részét, leginkább Riki és Shiro múltját hivatott tisztázni. 2005 decemberében a Ginga Densetsu Weed anime megjelenése miatt a Japanese TV újra műsorra tette az eredeti sorozatot is.

A hazai verzió

Azon maroknyi ország közé tartozunk, ahol ez a csodálatos anime megjelent szinkronizált formában is – ennek köszönhetően sokunk emlékezhet rá gyerekkorából. A magyar szinkronhangok remekül illenek a karakterekhez, így erre semmiképp se lehet panasz – azonban nem szabad megfeledkeznünk az itthoni verzió hiányosságairól sem. Bár a fordítók néhány helyen igyekeztek a nevek valódi jelentésének megtartására (pl.: Akame – Veresszem), sajnos több helyen idétlen, a szereplőkhöz nem illő nevet adtak a kutyáknak és embereknek, csak hogy “magyarosabban” hangozzon (pl.: Gohei Takeda – Fábián vadász, Smith – Füles, Akakabuto – Imperiál), valamint a történetet is átírták, így Japán helyett Alaszkában harcolnak Grizzly-medvék ellen a szereplők. Tekintve, hogy nálunk csak a négy részes, összevágott verzió jelent meg, a történet nehezen követhető, mivel teljes epizódokat hagytak ki belőle, amely a végére a kritikus történéseket is mellőzi. Ezenkívül a megmaradt részekben is erőteljes a cenzúra jelenléte.

Vélemény és Ajánlás

Szerintem ez egy kiváló anime, gyermekkorunk gyöngyszeme, máig egyik kedvenc animém. Egy rengeteg drámával és kiváló karakterekkel rendelkező történet, mely leginkább a bajtársi és baráti szeretet embereket megszégyenítő módon történő ábrázolásával képes – a csodálatosan szép OST-nek köszönhetően sokszor meglepően könnyen – könnyeket kicsalni az ember szeméből. A magyar változat kiváló szórakozást nyújthat 5-7 éves gyerekek számára, tekintve, hogy cenzúrázott, illetve ebben a korban még annyira nem figyelik a gyerekek a történet linearitását sem. Viszont a teljes verziót csak erős idegzetűeknek ajánlom, mivel rengeteg vér és halál van benne! Ha egy epikus shounen-animére vágysz, és nem zavar, hogy a főszereplők nem emberek, vagy csak szeretnéd felidézni gyerekkori emlékeidet erről a kis meséről, esetleg szeretnél megismerkedni Japán leghíresebb kutyafajtáival (Pl.: Akita-inu, Tosa-inu, Kishu-ken, Kai-ken, Shikoku-ken), akkor szerintem mihamarabb szerezd be ezt a művet, mert semmiképp sem fogsz benne csalódni!

Online részek:
CategoriesG