Gintama (2006-16)

 

Infó:

Eredeti cím 銀魂
Angol cím Gintama
Egyéb címek Gin Tama, Silver Soul
Besorolás anime, TV
Hossz 201 rész x 24 perc
Év 2006 – 2010


Online részek:

Történetünk főhőse Sakata Gintoki, akiről annyit talán érdemes tudni, hogy neve utal természetesen göndör ezüstös üstökére, kicsit beteges szinten édesszájú és egyébként is reménytelenül gyermeteg (vagy ahogy ő fogalmaz: “Egy férfi a szíve mélyén mindig kisfiú marad”), meglehetősen közömbös a világ dolgai iránt és leginkább heverészéssel és Jump-olvasgatással tölti a szabadidejét. És persze mindenre van valami idiotisztikus megjegyzése azon a hülye tárgyilagos hangján (itt hadd jegyezzem meg zárójelben, hogy ugyanaz a Sugita Tomokazu adja Gin-chan hangját, aki a Suzumiya Haruhi no Yuuutsu Kyonja is volt, nagyon jól alakítja ezt a “minden mindegy” karaktertípust). Ami a foglalkozását illeti, saját Yorozuyát vezet: ő és két állandó társa, a sokat aggódós és gyenge idegzetű Shimura és a kawaii, de brutális erejű Kagura (+ az ő gigászi, ismeretlen eredetű és mindenki fejét előszeretettel csócsáló házi kedvence, Sadaharu) szabadúszók és pénzért szinte bármilyen melót elvállalnak.

A gond az, hogy a meló nem nagyon akar menni és így az “ügyfélfogadó iroda” bérlését is alig tudják fizetni; na nem mintha ez Gin-sant a legkevésbé is izgatná, a láncdohányos és nem túl előnyös arcberendezésű Otose-sant (akinek a fedele alatt lebzselnek) viszont annál inkább. Időről időre azért betéved hozzájuk valami kétségbeesett ügyfél, esetleg maguktól keverednek bajba és ilyenkor bizony kénytelen-kelletlen megpróbálnak az ügy végére járni.

A történet helyszíne Edo (Tokió régi neve) valamikor a 19. század végén, de ez nem nagyon látszik, ugyanis a hülyefejű és Amano névre hallgató idegenek leigázták a lakosságot és a kardviselés, illetve a szamurájkodás illegálissá vált (ezért Gin-san amolyan utolsó szamuráj, akire már tökre nincs szükség), az űrhajók, felhőkarcolók sem mennek ritkaságszámba és egyébként is mindenki folyton a szappanoperákat nézné otthon a tévében. Egy ilyen világban sokféle figura megfér: lesznek, akik csak egy-egy epizód erejéig tűnnek fel agysejtet pusztítani és persze akadnak viszonylag állandó szereplők is. Ezek közül személyes kedvencem Gintoki régi barátja, a szintén ex-szamuráj Katsura, aki az Amanto-ellenes terroristacsoport körözött vezetője és mint olyan, nem nagyon mutatkozhat nyilvánosan. Egy Gintokival közös akciója során rájön, hogy neki kifejezetten szimpatikus az akkor alkalmazott álca és így a későbbiekben is szívesen mászkál az űrkalóz Harlock kapitánynak öltözve, ha úgy adódik.

Bizony a paródia nem véletlenül volt ott a műfaji felsorolásban. Szinte mindenki fog találni neki valahonnan félelmetesen ismerős jelenetet vagy utalást: terítékre kerül a Bleach, Naruto, a szamurájos animék úgy általában a jól ismert (és itt totál pszichopata) Shinsengumis szamurájokkal, olyan sportanimék, mint a The Prince of Tennis vagy az Eyeshield 21, a Neon Genesis Evangelion-os Gendo is beköszön néha (még a seiyuu is egyezik) és a listát nagyon hosszan lehetne folytatni.

Az OP-ok és ED-ek színvonalasak és a fentebb leírtakhoz méltóan aranyosan idétlenek, a betétdalok többsége igen jó, a látvány pedig, bár nincs benne semmi különleges, a céljának tökéletesen megfelel és Sorachi Hideaki hasonló címen futó mangáját is hűen követi. Néha az epizódokat ráadás-marhaságok követik, mint például Ginpachi Sensei meglehetősen elborult tanórái, ezeken különösen jóízűeket lehet vihogni és az összképet is tovább színesítik.

Az anime fő erőssége természetesen a néha kicsit fárasztó, de egyébiránt zseniális humora a visszatérő poénokkal, az egymáshoz nem túl szorosan kapcsolódó epizódokat átható idiotizmus, illetve a szellemes szövegelések és paródiák; mindezt nagyritkán egy kis erkölcsi mondanivaló és múltba révedős szomorkodás töri meg, de mivel alapvetően vidám darabról van szó, az utóbbiakat nem viszik túlzásba. Bátran tudom ajánlani mindenkinek megtekintésre, ami engem illet, én már menthetetlen vagyok.

Online részek:

 

 

 

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákG

Vélemény, hozzászólás?