Gintama Movie Shinyaku Benizakura-hen (2010)

Képtalálat a következőre: „Gintama: The Movie ico”

Infó:

Japán címEredeti cím 劇場版 銀魂 新訳紅桜篇
Angol címAngol cím Gintama: The Movie
Egyéb címek Gintama: Benizakura Arc – A New Retelling,
Gintama Movie: Crimson Sakura Chapter New Edition,
Gintama: Shin-yaku Benizakura-hen,
Gintama Movie: Shinyaku Benizakura-hen
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész x 1 óra 35 perc
Év 2010

Ismertető:

Kamu moziból valódi
Még 2007-ben a TV sorozat 75. epizódjában levetítettek egy trailert a Gintama első egészestés mozifilmjéhez. A 2008 márciusára ígért filmről persze még akkor és ott kiderült, hogy csak viccnek szánták, de a szereplők megjegyezték, hogy egyszer még akár igaz is lehet, hiszen a hazugságok néha valósággá szoktak válni. Két évvel később aztán a sorozat 181. részében újabb bejelentés történt, amiben gyakorlatilag ugyanazt a filmet harangozták be, és hogy a poén nagyobbat üssön, még ugyanazt az előzetest is használták hozzá. Ezúttal már valódinak bizonyult a hír, és a Warner Brothers égisze alatt készült filmet végül 2010 áprilisában be is mutatták a japán mozikban.

A vörös cseresznyevirág
Kedvenc ezüst hajú szamurájunk, Sakata Gintoki unalmas hétköznapjai hirtelen nagyon eseménydússá válnak. Új ügyfelük, egy erősen nagyothalló fegyverkovács azzal bízza meg a Yorozuyát, hogy keressék meg az apja által készített hírhedten gyilkos kardot, a Benizakurát, amit ismeretlenek loptak el tőle. Mindeközben egy sorozatgyilkos tevékenykedik Edóban, és nagyon úgy tűnik, hogy Gintoki régi bajtársa, Zura is áldozatul esett neki. Kagura és Shinpachi a kétségbeesett Elizabeth segítségére sietnek, hogy kiderítsék, mi is történhetett a Joi vezérrel. A két ügyről hamar kiderül, hogy kapcsolódnak egymáshoz, és a gyilkosságokat a Benizakurával követik el. A véletlenszerű utcai támadások azonban csak a kard próbáját szolgálják, a háttérben pedig egy sokkal nagyobb terv húzódik meg, és Gintoki hamarosan kénytelen a saját bőrén megtapasztalni, hogy milyen gyilkos fegyver is a Benizakura.

Akik látták már a TV sorozatot, azoknak ismerős lehet a fenti leírás, a Gintama mozi ugyanis a legtöbb shounen sorozathoz készült filmmel ellentétben nem egy filler történetet ad elő nekünk, hanem a sorozat 58-61. epizódjaiban már egyszer feldolgozott Benizakura történetív újramesélése. A sorozathoz képest főleg a látvány változott, a grafikát felturbózták kissé, az akciójeleneteket pedig átkoreografálták, hogy mozivászonra illőbbek legyenek. Magához a sztorihoz azonban nem nagyon nyúltak hozzá, csak egy-két kevésbé fontos jelenet maradt ki, és rövid cameót kapott néhány olyan népszerű mellékszereplő, akik ebben a történetben egyébként nem tűntek volna fel. Minden más tekintetben ugyanazt a formát hozza a film, mint a TV sorozat; a szinkronszínészek továbbra is brillíroznak, a háttérben pedig ismerős dallamok csendülnek fel, bár ezek mellé a DOES, akik lassan a Gintama hivatalos zenekarává válnak, két új számot is biztosítottak.

Kinek?
A filmet semmiképpen sem ajánlanám a Gintama univerzummal való ismerkedéshez, mivel a teljes megértéséhez szerintem mindenképpen szükséges a sorozat ismerete, ráadásul hamis, túlságosan komoly képet is festene a Gintamáról. Inkább azoknak érdemes megnézniük a mozit, akiknek tetszett a Benizakura történetív, és szeretnék újranézni. Nekik azonban mindenképpen ezt a verziót javasolnám, mivel látványosabb, ráadásul egy zseniális pluszjelenettel zárul, amiben a szereplők amolyan Gintama stílusban összevesznek azon, hogy miről is szóljon a következő film és hogy ki legyen a főszereplője. És hogy lesz-e második mozi? Hát azt majd War-san és Ner-san eldöntik.

Vélemény, hozzászólás?