Haibane Renmei (2002)

Eredeti cím 灰羽連盟
Angol cím Haibane Renmei
Egyéb címek Charcoal Feather Federation
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész x 24 perc
Év 2002
Ismertető:
A Haibane Renmei egy 13 epizódos anime sorozat, ami ABe Yoshitoshi munkáján alapul. Legelőször egy komikus doujinshi volt “The Haibanes Old Home” címmel, ám ezt szerzője sohasem fejezte be. Egy összeszedett és jól kigondolt, érdekes történettel állunk szemben, amikor a Haibane Renmei-ről van szó. Senki ne várja azt, hogy egy világot megváltó anime, mély filozofikus elemekkel vegyítve, mert nem az! Viszont ABe tényleg egy teljesen új és különleges világot hozott létre. A történet elég lassan indul be, és nem is azzal végződik, amire a néző számítana, ugyanis, miután az első probléma megoldódik, jön a következő. Ám, hogy egy kicsit mélyebben belekalauzoljalak titeket a Haibane Renmei világába:

Mi is az a Haibane?
Burokban születnek, amelyek magvakból kelnek ki, és hihetetlen gyorsan nőnek meg. Mikor kikelnek ebből, akkor először olyannak látszanak, mintha csak normális emberek lennének, de egy-két nap sem telik bele, mikor éles fájdalmat kezdenek érezni a hátukból. Az felszakad és szürke szárnyak törnek ki belőle. A frissen született Haibane-k sohasem csecsemők vagy felnőttek, mindig gyerekként vagy tizenévesként lépnek új életükbe. Ezekután a többi Haibane glóriát készít az új tagnak egy különleges anyagból. Egy kis időnek itt is el kell telnie, mire az a Haibane feje tetején meg is marad. Mindegyik Haibane úgy érzi, mintha lett volna ezelőtt egy másik élete is, de egyik sem emlékszik arra, hogy ki lehetett ő ezelőtt, és hogy hol élhetett. Legelső emlékük az az álom, amit a burokban láttak. Mikor megszületnek, a többiek meghallgatják azt, hogy mit álmodott társuk a burokban, és ez alapján adnak az újoncnak nevet.

Egy kicsit a történetről:
A sorozat főszereplője Rakka, aki éppen a sorozat első részében születik meg, s lesz belőle Haibane (angyalra hasonlító lények, de nem angyalok!). Rakka onnantól Glie városa mellett él, amit egy hatalmas fallal kerítettek körbe. Ezen a falon csak a Toga engedélyével lehet átmenni. Rakka nem emlékszik végig a burokban látott álmára, csak arra, hogy zuhan. Erről kapta a nevét, rakka annyit jelent, hogy zuhanni. Az ő életét követhetjük nyomon, ahogyan lassan beilleszkedik a Haibane társadalomba. Viszont egy nagy titka van, amit nem szeretne a többieknek elárulni. A szárnyai lassan kezdenek feketévé változni. Ez az egyik jele annak, ha egy Haibane bűnhöz kötött. A történet középpontjában először az ő vívódásait láthatjuk, majd ezután Reki kerül bajba, és lassan elveszik minden remény, hogy jól végződjenek a dolgok. Mint ahogy már többször is említettem, a szereplők nevüket a burokban látott álmukról kapták: Rakka: Zuhanó, Reki: Kő, Kuu: Levegő, Nemu: Alvás, Kana: Folyami hal, Hikari: Fény, Hyohko: Jégtó, Midori: Zöld, Kuramori: Sötét erdő.

Az anime háttere:
ABe Yoshitoshi 1971. augusztus 3-án született. Főleg animék és mangák grafikai munkáját vállalta magára. A munkáinak különleges stílusa van, ami egyben egyedi és “sötét” is. Először a Serial Experiments Lain hozott számára hírnevet, majd a NieA-t követően már mindenki ismerte a nevét. Mindemellett, érdemes tudni róla azt is, hogy ő volt a doujinshi megteremtője is, amikor a Haibane Renmei-t animeként is elkészítették. ABe Yoshitoshinak ezenkívül még rengeteg más munkája is van, amelyek ismertté váltak. Nem csak animék elkészítéséhez nyújtott segítséget, hanem rengeteg artbook, manga, dojinshi és egy videójáték elkészítéséhez is. Az animéknél általában a karakterdesignért volt felelős. Ő készítette el a Serial Experiments Lain (1998), a NieA (2000), a Texhnolyze (2003) és a Welcome to the N.H.K. karaktereit is. Abe az első ötletét, amelyet a The Haibanes Old Home-ba fektetett bele, jobban átgondolta, és végül az új változatot 2001 végén adta ki, amiben teljesen új karakterek szerepeltek, teljesen más történettel. Mindezek után még két másik doujinshit adott ki Lifestyle Diary és Extra Edition címmel. A Lifestyle Diary azt meséli el, hogy hogyan készült el animeként is a történet, és hogy nem szándékozik folytatni az eredeti doujinshit. Ezeken kívül karakterterveket, a város térképét, néhány épület rajzát is tartalmazza a könyv, persze a főszereplő karakterei mellett. Az Extra Edition Rekiről szól, amikor Kuramori elhagyta az otthonukat kislánykorában.

Összességében véve megéri megnézni ezt a páratlan alkotást, már csak különleges világa miatt is, amiben a Haibane-k élnek. Egy kis drámával öntötték nyakon, ami pont elég volt ahhoz, hogy az ember ne bírja ki sírás nélkül.

Érdekesség az anime endingjével kapcsolatban – avagy –
egy rejtély megoldása…

A “blue” – szót a japánok meglehetősen rendhagyó módon vették át az angol nyelvből, ugyanis gyakran nem a hagyományos melléknévi értelemben (~kék) használják azt, hanem:
az “into the blue” (~az ismeretlenbe) kifejezésből kiragadott formában, és értelemben.
Az utolsó sor: “Blue Flow…” helyes magyar értelmezése így: Rejtélyes áramlat…
(és nem pedig “A kék áramlat”)

Online részek:
 01. Rész  02. Rész  03. Rész  04. Rész  05. Rész
 06. Rész  07. Rész  08. Rész  09. Rész  10. Rész
 11. Rész  12. Rész  13. Rész

 

KategóriákH

Vélemény, hozzászólás?