Hajime no Ippo (2000-2002)

Képtalálat a következőre: „Hajime no Ippo ico”

Eredeti cím はじめの一歩
Angol cím Fighting Spirit
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 75 rész
Év 2000 – 2002
Ismertető:
Történet:
Makunouchi Ippót már gyerekkora óta csúfolják, bántalmazzák. Tipikusan az a főhős, aki minden korábbi animében jelen van. Gyenge, félénk és csenevész, ugyanakkor otthon kemény fizikai munkát végez. Az anyjával él együtt és egy kis halászcéget vezetnek. Sajnos az apja korábban meghalt egy balesetben. Tulajdonképpen egy tipikus ’90-es évekbeli japán főhőskarakter-típus, elsőre nincs benne semmi különös. Az ember nem is gondolná, hogy később lesz belőle majd valaki. Az egyik nap Takamura Mamoru éppen hazafelé tart a szokásos futásából, amikor is meglátja, hogy szegény Ippót bántalmazzák az iskola hivatalos rosszfiúi.
Megsajnálja szegényt, lemegy és megmenti. Pár ütéssel el is intézi a huligánokat, akik elmenekülnek. Ezt látva Ippóban rögtön feléled a boksz iránti vágy és tisztelet, közli Takamurával, hogy szeretne bokszolni tanulni. Ez először felidegesíti a hivatalos japán bokszbajnokot, hiszen a srác nyámnyila, de mivel megsajnálja Ippót, közli vele, ha elkap a kezével 1 hét múlva 10 falevelet (igen, szuper gyorsaság kell hozzá), akkor elviszi az edzőterembe és tanítani fogja. Miután Ippo teljesítette a feltételeket, nem lesz más választása a bokszbajnokunknak, mint elvinni a srácot a terembe, ahol természetesen kiderül, hogy őstehetség a gyerek és hatalmas ütőerővel rendelkezik. Ippóval, a főszereplővel könnyű azonosulni, mert eredendően nem agresszív, csak erős szeretne lenni, éppen ezért saját magával is meg kell küzdenie, nem csak az ellenfeleivel. Kapunk egy kis ízelítőt a küzdősportok nemesítő hatásából, családi problémákból, edzésekből és a vereségtől való félelemből is.
Tudom, első olvasatra rendkívül unalmasnak tűnnek a kezdetek, alapvetően ez a feltételezés nem is hibás, de mint tudjuk, minden jó animének kell az alapozás. Alapvetően a főhősünk nem egy SonGoku, aki „kamehaméval” letarolja a fél bolygót, csak egy átlagos srác, aki a sport szeretetétől vezérelve egyre jobban edzi magát, egyre nagyobb kihívásoknak néz később elébe és bizony nem mindig győz.Az animéről általánosságban:
Alapvetően az anime rengeteg karaktert mozgat egyszerre. Egy neverending shounenről van szó, az érdekessége viszont az, hogy nem csak a főszereplőt dolgozták ki megfelelő háttértörténettel, hanem a mellékszereplőket is, már ha beszélhetünk ilyenről, hiszen itt minden karakter egyszerre főszereplő is. A történet folyamán rengeteg tagot ismerhetünk meg. Kezdve a Kamogawa Edzőterem tagjain át más emberekkel, akikkel Ippo a bajnokká válás útján találkozik.
A Hajime no Ippóban megjelenített menetek is pillanatoknak tűnnek, holott több részen át képesek voltak az alkotók egy meccset elhúzni. Az, hogy az ember ész nélkül indítja az anime egyik részét a másik után, és csak arra kap észbe 10 órával később, hogy már sötét van és korog a gyomra, egyértelműen annak köszönhető, hogy a karakterek egytől egyig a boksz hőskorából lettek mintázva és már-már szuperhős képességeik vannak. Mindegyik főbb karakternek vannak speciális ütéseik, amely ütések alapja nagyrészt valóságos. Sokszor előfordul, hogy a mérkőzések során beletekinthetünk a harcoló felek gondolataiba, amely természetesen enyhe túlzás, hiszen így egy-egy mozdulat perceken keresztül is eltarthat, de ez nagyon érdekessé teszi az animét. Valójában egy sportoló elméjében hasonló gondolatok játszódhatnak le. Amikor még fiatal voltam, én is bokszoltam és valóban, meccs közben én is alaposan végiggondoltam a mozdulataim, a percek pedig néha óráknak tűntek. Talán itt azért egy picit elrugaszkodott a valóságtól az anime, de kifejezetten szórakoztatóra sikeredett ez a megoldás. Nem olyan unalmas, mint például mikor SonGoku és Vegita 6 részen keresztül szemez egymással. A szereplők ráébrednek saját korlátaikra, igyekeznek taktikailag és fizikailag is az ellenfelük fölé kerülni, és ettől egy menet elég hosszúra is nyúlhat.Ha csak akciójelenetekből állna ez az anime, már akkor is érdemes lenne megnézni a kidolgozottságuk, izgalmasságuk miatt, de ezzel egyenlő hangsúlyt kaptak a karakterek is, akik mind fejlődnek jellemben és fizikailag egyaránt, és ez nem kis szó, mivel a Hajime no Ippo szép számú szereplőgárdával rendelkezik. Vannak közöttük szerethetőek, utálatosak, viccesek, mindnek megvannak a maguk problémái, mozgatórugói és ettől az egész világ, amiben a sorozat játszódik, élő lesz és érdekes.
Vélemény:
Pozitívumok:

 • Hatalmas szereplőgárda.
 • Humor minden mennyiségben, néha könnyesre nevettem magam.
 • Boksz.
 • Szépen kidolgozott jelenetek, szép grafika. Ahogy halad előre a történet, egyre szépül, még mai szemmel is.
 • Izgalmas.
 • Ha megnézed az első 5 részt, függő leszel.
 • 2 évad, kb. 100 rész plusz két movie.
 • Remek zene, opening és ending.

Negatívumok:

 • Nehéz kérdés, én imádom az animét. Talán az első pár rész egy picit unalmas.
 • Függőséget okoz.
 • Ippo szerelmi élete teljesen olyan, mint a Oh my Goddes hőséé, Morisato Kenichié, még a csókig sem jutnak el.
 • Magyar felirat még nincs hozzá, csak angol. Ez van srácok. Talán 8-10 részig van feltöltve hazánk nyelvén sajnos. Viszont minimális angol nyelvtudás elég a megértéséhez. (Már van – Rea)

Összegzés:
Az anime szinte tökéletes, tényleg tökéletes. Nézzétek meg! Mindenkinek ajánlom, eszméletlen jó vígjáték-shounen fight anime. Bleach, Naruto, One Piece sehol sem vannak hozzá képest.(De vannak, csak más stilusok – Rea) Talán a Gintama van egy szinten humor terén vele. Harcok terén pedig senki más. Még Kenichi sem a hiper-szuper mestereivel együtt. Mindenkinek ajánlom nemtől, kortól függetlenül.

Online részek:
CategoriesH