Hakkenden: Touhou Hakken Ibun (2013)

Hakkenden ICON by Animegun

Eredeti cím八犬伝 -東方八犬異聞-
Angol címHakkenden: Eight Dogs of the East
Egyéb cím(ek)Hakkenden – The Strange Tale of Eight Dogs of the East
Besorolásanime, TV
Hossz13 rész × 24 perc
Dátum2013.01.06 – 2013.03.31
Ismertető:
Az anime az azonos című manga alapján készült, amely 2005-ben indult útjára először az Asuka Ciel magazinban, majd az Ichiraci-ban jelent meg. Rajzolója, és írója Miyuki Abe. A manga azóta is fut, és 2013-ban animeadaptációt kapott, mely a Studio DEEN gondozásában látott napvilágot.

Történet

Egy sötét éjszaka, melyet csak a lángok vöröses-sárgás fénye tör meg. Épületek, melyek romokban hevernek. Három gyermek és egy kutya, kik saját vérükben fekszenek. Egyikük, egy rózsaszín hajú lány, térdel a barátja felett, és könyörög neki. Könyörög, hogy ne haljon meg. Ezek a kezdő képsorok fogadják a nézőt. Pár pillanattal később a lányka már sehol, és a hosszú hajú fiúcska mellett (aki felett a kislány térdelt) megáll egy hosszú szőke hajú férfi. Egy ajánlatot tesz a gyermeknek.

~ Élni szeretnél? Ha igen, dönts.

Öt év telt el, és Shino (a hosszú hajú fiúcska) gondtalanul élvezi az életét. Egy kis faluban éldegél, az egyház berkeiben, barátaival, Sousuke-val és Hamaji-val (a két gyermekkel, akik mellette feküdtek a történet kezdetekor), és nem utolsó sorban Murasame-val, egy beszélő, ébenfekete varjúval. Gondtalan mindennapjaikat azonban megszakítja egy idézés, mely a fővárosi Császári Egyháztól érkezik, Shino-nak címezve. Shino, ha tehetné, figyelmen kívül hagyná az idézést, azonban nem ilyen egyszerű a történet, hiszen Murasame, az istenevő isten, a testébe van zárva, és ezáltal halhatatlanná vált. Aminek egyik következményeként Shino megállt a növésben, és a 13 éves testében ragadt. Mindeközben a falu egyik lakója, Kenta, bemerészkedik a közeli erdőbe, amit gonosz erők laknak. Az erdőben találkozik egy hosszú, lilás hajú gyermekkel, aki Shino kiköpött mása. Félelmében hazáig rohan. Másnap megjelennek a fogadóbizottság tagjai, akik azért jöttek, hogy magukkal vigyék Shino-t és Sousuke-t. Shino azonban hamar lerendezi a dolgokat Murasame segítségével, aki a jobb kezéből, konkrétan a bőre alól bújik elő. Ezek után megjelenik Kenta, és elmondja nekik, hogy három fiú bement az erdőbe, de nem tértek haza, és ezért az egyházat okolják a falu lakói. Egy rövid párbeszéd után Kenta elrohan az erdőbe, ahol egy szörnybe botlik. Nem sokkal később megérkezik Shino, és őutána Sousuke. Hamar lerendezik a problémát, és itt találkozhatunk először Sousuke-val az állatformájában. Eközben viszont Hamaji-t, aki otthon maradt, elrabolja a Démoni Istenek Négy Családjának egyik tagja, nevezetesen Kaname Osaki, aki képes a rókadémonoknak parancsolni. Ezek után Shino és Sousuke elindul a fővárosba, ahol az Osaki család kúriája található, hogy megmentsék barátjukat.
A fővárosba érkezvén Shinoék egy régi ismerősébe futnak, Rio Satomi-ba. Ő volt az, aki öt évvel ezelőtt döntés elé állította Shino-t. Rio lesz majd a későbbiekben Shino gyámja. Az egyház tagja, és igen magasan áll a ranglétrán, részben megjelenése, részben családi háttere végett. Rögtön az elején egy feladattal látja el Shino-t, miszerint gyűjtse össze a sajátjához, és Sousuke-jéhez hasonló üveggyöngyöket. Többet nem árul el, pusztán ennyi utasítást mellékel a feladathoz. E köré a feladat köré épül az egész történet. Vajon sikerül Shino-nak és Sousuke-nak megtalálnia a maradék hat üveggolyót? Hol lehetnek és kiknél? És valójában milyen célt szolgálnak? Ki az a férfi, aki magát Sousuke Árnyának hívja? Mindent megtudhattok, ha megnézitek a sorozatot.
A részek epizodikusak, de sokszor egymásba kapcsolódnak. Rengeteg szereplőt vonultat fel, rengeteg személyiséggel és háttértörténettel ismerkedhetünk meg. Vannak olyanok, akik csupán egy-két rész erejéig szerepelnek, de a többségük az egész sorozatot végigkíséri. Ahogy egyre gyűlnek Shino köré az üveggyöngyök, úgy merül fel egyre több és több kérdés, de jórészt mindegyikre választ kapunk. Attól függetlenül, hogy shoujo műfajról beszélünk, az erősebbik nem számára is elfogadható műnek tartom. Kevés harc van benne, de ami van, az jó lett. A szereplők többsége szerethető, és háttértörténetüket ismerve cselekedeteik is érthetőek.

Szereplők

Inutsuka Shino: Ő a főszereplőnk. Testébe van zárva Murasame, az istenevő isten, és ezáltal halhatatlanná vált. Ennek egyik következményeként megállt a növekedésben, és a 13 éves testében ragadt. Energikus, vidám hangulatú gyermek, aki állandóan húst eszik, ha teheti. Gyakorta előbukkan gyermeki oldala, ez általában hisztikben, duzzogásokban nyilvánul meg. Korához képest sokat élt, ezért fel-feltűnik komor, szomorú személyisége is. Sousuke az egyetlen, aki képes hatni rá, illetve Satomi is meg tudja fogni egy-két szituációban.
Inukawa Sousuke: Shino gyerekkori barátja. Képes kutyává változni. Ő is rendelkezik egy üveggyönggyel. Rengeteg problémája van Shino-val, de azért próbálkozik megbírkozni a feladattal. Satomi kérésére besegít az egyház egyik régi templomában. Csupán fél lélekkel rendelkezik, a későbbiekben komoly problémái adódnak ebből. Kapcsolatuk Shino-val sokszor félreérthető, de ő képes a legjobban hatni a gyermekre. Nem sok mindenre emlékszik a múltjából, ennek okára később fény derül.
Hamaji: Ő a másik gyerekkori barát. Rózsaszínes haja egyedi, oka még kisgyerekkorára visszavezethető. Orvosi családban nevelkedett, majd árva lett, és így ismerkedett meg Shino-ékkal. A fővárosban leginkább az Osaki rezidencián tölti idejét, majd később iskolába kezd járni. Ő leginkább mellékszereplő, de azért jut neki is hely a történetben. Kissé agresszív, hamar ki lehet hozni a sodrából. Erre legfőképpen Kaname és Shino képes. Egyetlen emlékképe maradt gyermekkorából, mely a történet előrehaladtával előtérbe kerül majd.
Murasame: A legerősebb démonként ismert lény. Képes bármilyen démont elpusztítani, ezért a történetben előforduló démonok nem igazán szívlelik. Varjú formájában láthatjuk leginkább, de egy katana alakját is képes felvenni, így válva a használója fegyverévé.
Ők csak a kezdeti szereplők, tényleg sok karakterrel ismerkedhetünk meg, akik egytől egyig saját személyiséggel rendelkeznek. Sok humoros pillanatban lesz részünk, a sok félreértés, melyek a szereplők nemére vonatkoznak, mind-mind mosolygásra késztetik a nézőt.
Érdekesség lehet még, hogy rengeteg kínai állatistennel találkozunk, többek között: kígyó, majom, kutya és még sorolhatnám őket, akik mind fontos szerepet töltenek be.
Az opening pörgősebb, rock szám, melyet Faylan előadásában hallhatunk és a God FATE címre hallgat. Az ending pedig Kakihara Tetsuya – String of pain című száma, mely szintén pörgős, bár kevésbé, mint az OP.
Érdekesség lehet még, hogy Kakihara, Shino seiyuu-ja, aki többek között Natsu Dragneel (Fairy Tail), Rundel Haus Code (Log Horizon) és Kouha Ren (Magi: The Kingdom of Magic) hangját is szolgáltatja. Hamaji seiyuu-ja nem más, mint Ayahi Takagaki (Durarara!! – Erika Karisawa, Sword Art Online – Lizbet, Log Horizon – Henrietta), és Sousuke seiyuu-ja sem marad el tőlük, ő pedig Satoshi Hino (Log Horizon – Isaac, Gintama(2011) – Kamui, Naruto Shippuuden Movies – Sai).

Saját vélemény

A magam részéről tetszett a sorozat, bár meg kell mondjam, engem sok helyütt irritált Shino gyerekessége, vagy éppen a közvetlen kapcsolata Sousuke-val. Bár bizonyára ez érthető, férfi lévén ezek engem nem fognak meg, de mindettől függetlenül élvezetes volt a sorozat. Az események jöttek egymás után, egyszer sem ült le a cselekmény, ez egyike az előnyeinek. A főellenség homályba veszik, a legvégéig nem derül ki a szándéka, ezért folyamatosan fenntartja az érdeklődést. Mivel rendelkezik folytatással, ezért a történet közepén szakad félbe, de emiatt senki ne ijedjen meg, a második évad ott folytatja, ahol az első befejeződik.

Ajánlás

Főként hölgyek figyelmébe ajánlanám, közülük is azoknak, akik nem rettennek meg egy kis vér látványától, vagy esetenként furcsa, borzongató jelenetektől (itt leginkább Murasame megjelenéseire, és Shino karján lévő élősködésére gondolok). Ellenben bárki, aki szereti a rejtélyes, misztikumokkal teletűzdelt, csavaros történeteket, bátran álljon neki, nem fogja megbánni. Összességében nem egy eget rengető alkotás, de mindenképpen megér egy próbát.

Online részek:
CategoriesH