Hakuouki (2010)

Eredeti cím 薄桜鬼
Angol cím Hakuouki
Egyéb cím(ek) Hakuouki: Shinsengumi Kitan
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Bevezető:
A Hakuouki eredetileg egy dating sim (randi szimulációs) játékból készült, ehhez hűen telis-tele bishounen-ekkel, így mondhatnám, hogy első sorban a női nézőknek kedvez. Mindazonáltal komplex történettel rendelkezik, így nem csak a férfi háremen van a hangsúly, hanem a történelmi vonatkozásokon és a misztikumon is, ezáltal téve fogyaszthatóvá a másik nem tagjainak számára.
Történet:
A történet a XIX-dik századi Japánban játszódik a Bakumatsuban, azaz a sógunátus utolsó éveiben. A főhősnő, Yukimura Chizuru útra kel Edo-beli otthonából, hogy felkeresse nyugati orvoslással foglalkozó édesapját, aki a munkája végett Kiotóba ment, de egy ideje megszakadt vele a kapcsolata. A városba érkezvén összetűzésbe kerül két roushival (gazdátlan szamurájjal) és menekülni kényszerül. Szemtanúja lesz, amint a Shinsengumi emberei megölik őket, majd ezekkel az emberekkel végeznek az alakulat más tagjai. Egyikük, Okita azt javasolja, hogy öljék meg őt is, de Hijikatára hallgatva végül magukkal viszik a Shinsengumi szálláshelyére, későbbi kihallgatásra. Miután kiderül, hogy miért jött a lány a császári fővárosba, felkínálják védelmüket, míg rá nem lelnek Chizuru apjára. Már az alakulat is nyomoz az orvos után, akinek fontos szerepe lesz a történet további alakulásában. Innentől a sorozat sorra veszi a fontosabb történelmi eseményeket, melyekbe Chizuru is belekeveredik. És belép a képbe a misztikus vonal is egy különleges szer, az ochimizu képében, mely képes emberfeletti regeneráló képességgel felruházni fogyasztóját, de meg is követel egy bizonyos áldozatot érte.Mint már fentebb is említettem, gazdagon át van itatva japán történelemmel, hisz a sorozat cselekménye a valós eseményekkel összefonódva kíséri végig Chizuru útját apja keresésében. A szereplők nagy része is valós történelmi személy. Azoknak sem okoz gondot követni a történéseket, akik nem jártasak a témában. A misztikus szálat az alkotó mesterien keverte a történelembe, ezáltal is feldobva a már amúgy is érdekes témát. A szépfiúk és az ötletes sztori mellé körítésként még egy adag démont is kapunk. Na de mi köze lehet a démonoknak a Shinsengumihez és Chizuru apjának ehhez az egészhez?
Vélemény:
Kissé lassan hömpölyög a történet, de pár rész után kezd kibontakozni, így érdemes mindenképp egy esélyt adni neki. A grafikára bár néhol kissé elhamarkodottra sikerült, de a legtöbb helyen igen szép és igényes. Tetszett a háttér részletes kidolgozása és persze a karakter design (Yone Kazuki munkája), ami szerencsére egész jól visszaadta a játékból megszokottat. Az opening, az Izayoi Namida (十六夜涙) igen jól sikerült darab Aika Yoshioka előadásában, ő énekli a PS2-es játék openingjét is, a Hararit. Kevés ending tetszik legalább annyira, mint az OP, de ez is bejött. A címe Kimi no Kioku (君ノ記憶) mao munkáját dicséri.
A seiyuu gárda fantasztikus és ugyanazok adták a szereplők hangját, akik a visual novelben is.
A Shinsengumiről:
Mint a történet legfőbb alkotóeleme, mindenképp szót kell ejtenem a Shinsengumiről is, ami Japán történelmének legrettegettebb biztonsági szolgálata volt. A hosszas elszigetelődésnek 1853-ban vége szakadt, amikor az amerikai Matthew Parry kikötött az edói öbölben. A sógun megnyitott két kikötőt az idegen kereskedelemnek a császár jóváhagyása nélkül, és az idegenek szépen lassan elkezdtek beszivárogni az országba. Japán politikai szempontból két részre szakadt, az egyik tábor ki akarta űzni a barbárokat, a másik támogatta az ország megnyitását. Pár év leforgása alatt eluralkodott a káosz, és a hatóságok a rend helyreállítása érdekében létrehozták a Shinsengumi elődjét, majd annak 13 tagja magát a Shinsengumit (Újonnan Létrehozott Alakulat). Fő feladatuk a rend biztosítása volt Kiotóban a Sógun érkezésére. Kemény rendfenntartók voltak, akik mindvégig tartották magukat a szamurájok becsületkódexéhez.
(Akit ennél mélyebben érdekel a téma, az olvassa el a felirathoz tartozó történelmi segédletet.)
Játék és egyéb fan kellékek:
A Hakuouki Shinsengumi Kitan 2008-ban látta meg a napvilágot PS2-es játék formájában az Idea Factory gondozásában, mint otomate visual novel. Sajnos csak japánul jelent meg. Azóta PSP-re és NDS-re is kiadták, és 2010. júniusában PS3-as játék is lesz belőle Hakuouki Jyunsouroku címen (itt az alap játék és a Zuisouroku egy lemezen szerepel majd). A Zuisouroku egy rajongóknak készült lemez, mely a szereplők hétköznapjait mutatja be, a szintén 2010-es Hakuouki Yuugiroku PSP játék pedig egy kalandjáték, ahol a karakterek chibi alakban játszhatóak. Ezeken kívül, sok rajongóknak készült termék került a piacra: poszterek, apró mütyürök, több gyönyörű art book és story book, drama CD és minden, ami szem-szájnak ingere.
Online részek:
CategoriesH