Hetalia: Axis Powers (2009-10)

Képtalálat a következőre: „hetalia ico”

Eredeti cím ヘタリア Axis Powers
Angol cím Hetalia: Axis Powers
Egyéb cím(ek) 黑塔利亚 Axis Powers
Besorolás anime, ONA
Hossz 52 rész
Dátum 2009 – 2010
Ismertető:
Előtörténet:
A Hetalia Axis Powers Hidekazu Himaruya mangájából készült rövid epizódos anime. A Hetalia eredetileg egy online képregényként (webcomic) kezdte a pályafutását, majd később a Gentosha Comics meglátva benne a fantáziát, tankobon-kötetekbe rendezte, melyek közül az elsőt 2008. március 28-án, a másodikat pedig december 10-én. 2009 júniusában a Studio Deen már az animét kezdte el készíteni. Tehát látszik, hogy igencsak népszerű lett…Történet:
Na azt ne várjál, mert a mangához hasonlóan a jelenetek randomszerűen (véletlen kiválasztódás alapján) követik egymást. Akkor miről is van szó benne? A válasz: történelem. Az is egy kissé szokatlan módon, humoros köntösbe bújtatva. A fővonal az I. és a II. világháború tájára kalauzol el minket, míg több mellékszál (ezek is jelenetek) akár középkori, akár napjainkban fennálló helyzeteket mesélnek el. Az előzmény jelenetekben a főszereplő országok (pl. Anglia, Franciaország, Amerika, Németország, Olaszország, Japán) múltja elevenedik meg főként, amelyben több másik országot is viszontláthatunk.A Hetalia érdekessége:
Minden országot megszemélyesítettek, egy szereplő jelképezi az egész ország mentalitását.A tengelyhatalmak országai:
Deutsche (Németország) egy kissé bishounen jegyeket hordoz magán, szőke és kék szemű, mint a II. világháborús hitleri árja ideál, valamint szereti a krumplit és a wurstot (kolbász-szerű bajor étel). Mentalitása a rendet és fegyelmet részesíti előnyben.
Italia (Észak-Olaszország) igazi moé szereplő, aki mindig a bajt keveri, környékezi, rendszerint Deutschét kéri meg, hogy segítsen rajta. Emellett szereti a nőket és a tésztát (Pasta~~~).
Nippon (Japán) látszatra igen sztoikus képet vág mindig, nyugodt, valamint kissé otaku. Keményen dolgozik, ügyes makettező, valamint kissé járatlan a nyugati kultúrában.
A szövetségesek országai:
Amerika (USA) igazán energikus személyiség, aki csak úgy tömi magába a hamburgert két pofára, valamint elég meggondolatlan. Anglia nevelte fel, akivel később összetűzésbe keveredett a saját szabadságának kivívásáért. Óriási és a valóságtól kissé elrugaszkodott álmokat dédelget.
Anglia (Nagy-Britannia) egy kissé irritatív figura, a férfi-tsundereként tekinthető típus. Ő is kissé meggondolatlan, főleg a beszéd terén, a főzési tudása értékelhetetlen, valamint gyakran beképzelt barátokat lát. Nagyon nem csípi Franciaországot.
Kína a legősibb nemzethez talán kissé méltatlanul fiatalos, valamint az ázsiai országok “felnevelője”. Ételek terén kedveli a változatosságot, valamint a leginkább ő áll értetlenkedve Anglia és Franciaország kapcsolata előtt.
Oroszország igen félelmetes, talán kissé yandere-figura, mivel hangulatával és arckifejezéseivel nem csak a házában lakókat, de a tárgyalófeleit is képes megrémíteni. Nővére Ukrajna, akit szeret, húga pedig Fehéroroszország, akitől viszont valósággal retteg.
Franciaország karaktere a tengelyhatalmak Olaszországához hasonlítható, amennyiben a nemtörődömségét, elővigyázatlanságát vesszük figyelembe. Igen romantikus, talán biszexuális, mert képes enyelegni a férfiakkal is (habár hogy nővel tenné ezt egyszer is, azt nem mutatják).
És persze legyünk büszkék, mert miért is ne, mi, magyarok is szerepelünk benne. Héderváry Erzsébet (Héderváry Elizaveta, Hangarii-chan) is feltűnik egyszer-kétszer az animében, ám sajnos az összes jelenete egyetlen részre elegendő.Michiko Neya adja a hangját a gondoskodó, kissé félénk cselédlánynak, aki Ausztria házában él és a kis Észak-Olaszország (Chibitalia) dajkája. Mielőtt menne a hüledezés: ezek a jelenetek mind a török időket idézik.
Összegzés
Nos, a teljes megértéshez kell tudni “néhány” történelmi tényt és összefüggést (jó sokat, csak kissé finoman fogalmaztam), a jelenkori dolgokat illetően meg kissé tájékozottnak kell lenni a világban. Elég gyakoriak ugyanis a különféle utalgatások egy-egy nagyobb eseményláncolat egyik részére. Ám ezt nem úgy kell felfogni, hogy ez most oktatócélzattal van, nem, ez konkrétan az egésznek a paródiája. Szerintem nagyon jó, szerethető karakterekkel, a rajzolása meg szerintem annyira nem rossz, kellemes, de totál elüt a mangától.
Online részek:
01.RÉSZ 02.RÉSZ 03.RÉSZ 04.RÉSZ 05.RÉSZ
06.RÉSZ 07.RÉSZ 08.RÉSZ 09.RÉSZ 10.RÉSZ
11.RÉSZ 12.RÉSZ 13.RÉSZ 14.RÉSZ 15.RÉSZ
16.RÉSZ 17.RÉSZ 18.RÉSZ 19.RÉSZ 20.RÉSZ
21.RÉSZ 22.RÉSZ 23.RÉSZ 24.RÉSZ 25.RÉSZ
26.RÉSZ 27.RÉSZ 28.RÉSZ 29.RÉSZ 30.RÉSZ
31.RÉSZ 32.RÉSZ 33.RÉSZ 34.RÉSZ 35.RÉSZ
36.RÉSZ 37.RÉSZ 38.RÉSZ 39.RÉSZ 40.RÉSZ
41.RÉSZ 42.RÉSZ 43.RÉSZ 44.RÉSZ 45.RÉSZ
46.RÉSZ 47.RÉSZ 48.RÉSZ 49.RÉSZ 50.RÉSZ
51.RÉSZ 52.RÉSZ

 

CategoriesH