Hetalia: Axis Powers (2009-10)

Képtalálat a következőre: „hetalia ico”

Infó:

Eredeti cím ヘタリア Axis Powers/

japán
Egyéb cím(ek) 黑塔利亚 Axis Powers
Besorolás anime, ONA
Hossz 52 rész
Év 2009 – 2010

Ismertető:

Előtörténet:
A Hetalia Axis Powers Hidekazu Himaruya mangájából készült rövid epizódos anime. A Hetalia eredetileg egy online képregényként (webcomic) kezdte a pályafutását, majd később a Gentosha Comics meglátva benne a fantáziát, tankobon-kötetekbe rendezte, melyek közül az elsőt 2008. március 28-án, a másodikat pedig december 10-én. 2009 júniusában a Studio Deen már az animét kezdte el készíteni. Tehát látszik, hogy igencsak népszerű lett…

Történet:
Na azt ne várjál, mert a mangához hasonlóan a jelenetek randomszerűen (véletlen kiválasztódás alapján) követik egymást. Akkor miről is van szó benne? A válasz: történelem. Az is egy kissé szokatlan módon, humoros köntösbe bújtatva. A fővonal az I. és a II. világháború tájára kalauzol el minket, míg több mellékszál (ezek is jelenetek) akár középkori, akár napjainkban fennálló helyzeteket mesélnek el. Az előzmény jelenetekben a főszereplő országok (pl. Anglia, Franciaország, Amerika, Németország, Olaszország, Japán) múltja elevenedik meg főként, amelyben több másik országot is viszontláthatunk.

A Hetalia érdekessége:
Minden országot megszemélyesítettek, egy szereplő jelképezi az egész ország mentalitását.

A tengelyhatalmak országai:
Deutsche (Németország) egy kissé bishounen jegyeket hordoz magán, szőke és kék szemű, mint a II. világháborús hitleri árja ideál, valamint szereti a krumplit és a wurstot (kolbász-szerű bajor étel). Mentalitása a rendet és fegyelmet részesíti előnyben.
Italia (Észak-Olaszország) igazi moé szereplő, aki mindig a bajt keveri, környékezi, rendszerint Deutschét kéri meg, hogy segítsen rajta. Emellett szereti a nőket és a tésztát (Pasta~~~).
Nippon (Japán) látszatra igen sztoikus képet vág mindig, nyugodt, valamint kissé otaku. Keményen dolgozik, ügyes makettező, valamint kissé járatlan a nyugati kultúrában.

A szövetségesek országai:
Amerika (USA) igazán energikus személyiség, aki csak úgy tömi magába a hamburgert két pofára, valamint elég meggondolatlan. Anglia nevelte fel, akivel később összetűzésbe keveredett a saját szabadságának kivívásáért. Óriási és a valóságtól kissé elrugaszkodott álmokat dédelget.
Anglia (Nagy-Britannia) egy kissé irritatív figura, a férfi-tsundereként tekinthető típus. Ő is kissé meggondolatlan, főleg a beszéd terén, a főzési tudása értékelhetetlen, valamint gyakran beképzelt barátokat lát. Nagyon nem csípi Franciaországot.
Kína a legősibb nemzethez talán kissé méltatlanul fiatalos, valamint az ázsiai országok “felnevelője”. Ételek terén kedveli a változatosságot, valamint a leginkább ő áll értetlenkedve Anglia és Franciaország kapcsolata előtt.
Oroszország igen félelmetes, talán kissé yandere-figura, mivel hangulatával és arckifejezéseivel nem csak a házában lakókat, de a tárgyalófeleit is képes megrémíteni. Nővére Ukrajna, akit szeret, húga pedig Fehéroroszország, akitől viszont valósággal retteg.
Franciaország karaktere a tengelyhatalmak Olaszországához hasonlítható, amennyiben a nemtörődömségét, elővigyázatlanságát vesszük figyelembe. Igen romantikus, talán biszexuális, mert képes enyelegni a férfiakkal is (habár hogy nővel tenné ezt egyszer is, azt nem mutatják).

És persze legyünk büszkék, mert miért is ne, mi, magyarok is szerepelünk benne. Héderváry Erzsébet (Héderváry Elizaveta, Hangarii-chan) is feltűnik egyszer-kétszer az animében, ám sajnos az összes jelenete egyetlen részre elegendő.Michiko Neya adja a hangját a gondoskodó, kissé félénk cselédlánynak, aki Ausztria házában él és a kis Észak-Olaszország (Chibitalia) dajkája. Mielőtt menne a hüledezés: ezek a jelenetek mind a török időket idézik.

Összegzés
Nos, a teljes megértéshez kell tudni “néhány” történelmi tényt és összefüggést (jó sokat, csak kissé finoman fogalmaztam), a jelenkori dolgokat illetően meg kissé tájékozottnak kell lenni a világban. Elég gyakoriak ugyanis a különféle utalgatások egy-egy nagyobb eseményláncolat egyik részére. Ám ezt nem úgy kell felfogni, hogy ez most oktatócélzattal van, nem, ez konkrétan az egésznek a paródiája. Szerintem nagyon jó, szerethető karakterekkel, a rajzolása meg szerintem annyira nem rossz, kellemes, de totál elüt a mangától.