Isshuukan Friends (2014)

Eredeti cím 一週間フレンズ.
Angol cím One Week Friends.
Egyéb cím(ek) One Week Friends
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
A történet:

Középiskolás főhősünk, Hase Yuuki, felfigyel egy furcsa lányra az osztályban, aki nem beszél senkivel. Némi szorongás után összeszedi magát, és barátkozni próbál vele, de a „Kedves tőled, de nem tehetem…” választ kapja.
Ez nagyon zavarja, és elhatározza, hogy utánajár a dolgoknak…
Hamar kiderül, hogy Fujimiya Kaori nem véletlenül utasít el minden közeledési kísérletet. Egy sajátos formájú amnéziában szenved, amely abban nyilvánul meg, hogy hétfőnként elfelejti a barátaival kapcsolatos összes emlékét (hmmm… erre mondják, hogy ügyes, nem?).
Nos, Yuuki nem az a fickó, aki könnyen felad dolgokat, és tapad a lányra, mint a cellux, még akkor is, amikor szembesülnie kell a ténnyel, hogy hétfőn Kaori ismét teljesen idegenként kezeli. Igyekszik segíteni neki, minden hétfőn újra és újra megkéri, hogy legyenek barátok, ráveszi, hogy vezessen naplót, amivel felidézheti a közös emlékeket. Gyenge pillanataiban sok segítséget kap barátjától, Kiryuu Shougo-tól – aki elnéző támogatással viseltetik irányukban – és egy talán Kaorinál is furcsább lánytól, Yamagishi Sakitól…
Némi zötykölődés, súrlódás után megindulnak a dolgok, akár az olajozott istennyila, szépen épülnek a kapcsolatok, Kaori lassan kezd emlékezni az együtt töltött időkre, amikor egy váratlan trauma újra darabokra tör mindent…

Vélemény:

Ha egyetlen szóval akarnám jellemezni az anime egészét, akkor az a visszafogottság lenne. Ez nagyon dicséretes tulajdonság a szememben, mert bár kifejezetten szeretem a romantikus műfajt, de több aktuális projektet is dobnom kellett a közelmúltban vagy az ordító harsányság, vagy a szentimentális dadogás – esetleg a kettő kombinációja – miatt.
A műfaji besorolásból a vígjátéki elemek csak nyomokban lelhetőek fel, az alaphangulat melankolikus, de az sem a „porban vonszolom magam patakzó könnyeimmel” típus, és ezt is kitűnően ellenpontozza Yuuki (majdnem) töretlen optimizmusa és akarása, ami ebben a szolid környezetből az anime fő motívumaként emelkedik ki. A romantikus indíttatás tagadhatatlan, de szemérmesen takargatott, a lényeg az “önzetlen” küzdelem a lány emlékeiért (bár… öhmm…. vajon mit jelenthet a nagyon-nagyon-nagyon közeli barát?).
A rajzolás hangsúlyosan kézi stílusú, igazán művészi, de nem tolakodik az előtérbe, nem nyomja el a cselekményt. A karakterdesign kitűnő, minden figura szerethető, de esendő is egyben. Könnyű közel kerülni a szereplőkhöz, hisz ilyenek vagyunk mind, kissé esetlenek, itt-ott sérültek, de jóakaratúak. A tsundere karakter teljes elhagyása nagyon jót tesz a hangulatnak…
Mindezen összetevők arányosan, hibátlanul illeszkednek a történetvezetésbe, amely lassú, kényelmes és mentes a túlzásoktól. (Akaratlanul is Kaori jut eszembe erről a pontosságról, aki patikamérlegen kísérletezi ki, hogy mennyi cukorral kell édesíteni az omlettet, hogy Yuukinak a legjobbat készíthesse – 18 gramm, csak a konyhatündérek kedvéért…)
Érdekes (mások szerint unalmas) dramaturgiai megoldás a folytonos visszalépegetés a nullára a memóriavesztéseknél, ennél talán nem lehet jobban érzékeltetni, hogy milyen lehet egy ilyen szituációval megbirkózni.
A szokásos, slice of life-os lezáratlan befejezés is jó, kiegyensúlyozott: a megbékélés a fennálló helyzettel és a nyitott kérdések sugalmazott lezárása elegendő ahhoz, hogy ne legyen szükség a történet további bonyolítására.
A zenék is jók, stílusosak, de nem túl harsányak, megint csak a visszafogottságot tudnám kiemelni.
Nálam tízből kilences ez a kis gyöngyszem, és talán csak Kaori kissé fura kórképe miatt nem adtam meg a maximumot.
Ps: Találkoztam olyan közösséggel, ahol 2014 legjobbjának hozták ki ezt az animét, és bár ez a magam részéről vitatott, de megértem azokat is, akik így gondolják. Soha nem lesz az az igazi, körülrajongott klasszikus romatikus anime – de talán nem is illene ez a szerep hozzá. Ajánlom mindazoknak, akiknek nem muszáj mindenen sírni vagy nevetni, akik meg tudnak elégedni egy kis melegséggel a szívük körül.

Specials:
01. rész 02. rész 03. rész
04. rész 05. rész 06. rész
07. rész 08. rész 09. rész

 

CategoriesI