Kagami no Genon (2004)

Eredeti cím かがみのげんおん
Angol cím sound / phantasma / mirror
Egyéb cím(ek) Kagami no Gen’on
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2004
Ismertető:
A készítőről

A Kagami no Genon Koujirou Shishido 2004-es amatőr készítésű kisfilmje, amellyel 2005-ben megnyerte a 10. Student CG Contest versenyét. Az 1983-as születésű producernek nem ez volt az első munkája: az ő nevéhez fűződnek a Doutei Kawaiya és a Naked Youth rövidfilmek is, amelyeket szintén egymaga készített. Ezen kívül dolgozott még a Toriko 2009-es speciálján és aTales of Symphonia The Animation: Tethe`alla Hen OVA-n, mint fényképész (ez utóbbin ő felelt a 3D CG-ért is), valamint a most készülő {Megj.: vagy futó/futott – átírandó a kikerülési idő szempontja szerint} Fate/Zero-n, mint CG rendező.

Genon tükre – A műről

Nos, kifejezett története a műnek nincs. Amolyan kísérleti munkának szánt mű, amivel a készítő azt szerette volna érzékeltetni, hogy az emberben milyen hangulatokat lehet kelteni egy fekete-fehér anime esetében a fény-árnyék effektusokkal. Talán üresnek érezzük ezáltal a ráfordított 6 percet, de azért nem tudunk szabadulni a képek okozta benyomásoktól, keltett hangulattól, amelyre nagyon szépen rásegít a gondosan megkomponált zene. Magyarán a művészi kivitelezés és a látványvilág okozta benyomások az anime erősségei, ezek mellett a megjelenő karakterek csak úgy léteznek, vannak.

Véleményezés

Önmagában egy nagyon jó munka, amely a nyugodt hangulatával és lágy zenéjével mondhatni tökéletesen megkomponált darab. Mégis hiányzik azért még valami belőle, s nem a történet. Az csak zavart okozott volna az egészben, véleményem szerint. Sokkal inkább az üresség érzettel kellett volna kezdeni valamit egy hangyányit jobban kidolgozott kompozícióval, s azon belül is főként a látványvilágban. A semmiben létező, megjelenő karakterekkel még nem lenne baj, mert az ilyen műbe kell egy-két cselekvő egyén, de azzal, hogy kevésbé kidolgozottak, már kicsit elütnek a háttér színvonalától.