Kaguya-hime no Monogatari (2013) (magyarul)

 

Képtalálat a következőre: „The Tale of the Princess Kaguya ico”

Infó:

Eredeti cím かぐや姫の物語
Angol cím The Tale of the Princess Kaguya
Magyar cím Kaguya hercegnő története
Egyéb cím(ek) Kaguyahime no Monogatari
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 137 perc
Év 2013.11.23

Ismertető:

A Kaguya hercegnő története annak a Studio Ghiblinek a munkája, melyet Miyazaki Hayao mester alapított a ’84-ben megjelent Nauszika – A szél harcosa sikere után Takahata Isao barátjával. A stúdiónak köszönhetően harminc év alatt megannyi korszakalkotó, nemzetközileg is elismert munkákat élhettünk át, mint például:

  • A vándorló palota
  • A könyvek hercege
  • Chihiro Szellemországban
  • A vadon hercegnője
  • vagy akár a szintén 2013-as When Marnie Was There

A film forgatókönyve a Bambuszvágó ember története köré épül, melyet jelenleg a legrégebbi japán prózaformában íródott műként tartanak számon.
Az eredeti mese történetét nem fogom elmesélni, mert igen érdekes ahhoz, hogy mindenki saját maga utánajárjon. Annyi viszont kijelenthető, bár a momentumok többsége híven követi az eredeti elbeszélést, az animációs munka mégis alapjaiban nyúl bele a mű történetvezetésének irányába, hogy a készítők által átadni kívánt értékeket és mondanivalókat megvalósítsák. Míg az eredeti mű egy kellemes, tanulságokkal teletűzdelt esti mese, a rajzfilm adaptációból egy erőteljes, itt-ott nyomasztó dráma készült, melyet meglepetéssel néztem végig a nem túl rövidre nyúló, majdnem két órás film alatt. Fellelhetőek benne a Grimm mesékből is ismert, csak a szépség után vágyó hercegek, de a gazdagságtól és hatalomtól elvakult emberek is, akik megfelelő hangsúllyal lettek szembeállítva a vidéki életmóddal és természetszeretettel bíró egyszerű emberekkel. Úgy gondolom, a történet szempontjából nincs kivetnivaló az alkotásban.
A narráció viszont kicsit lassú, ami Ghibli munkánál természetes dolog és érthető. Köszönhetően a megannyi szépen ábrázolt tájképnek, életképnek és városnak, melyek a néző hangulatát kívánják megalapozni, hogy képes legyen befogadni a film által átadni kívánt világot és mondanivalót.

Az animáció és a stílus lenyűgöző, bár nehezen szokható, mivel egy teljesen kézzel rajzolt, hagyományos technikával készült rajzfilmről beszélünk, ami teljességével szokatlan a mai modern, animációs technikákkal ellátott sorozatok és filmek között. Ennek ellenére, mégis lehetetlenség máshogy jellemezni, bármennyire is próbálnánk. Minden egyes képkocka a tőle elvárható, legnagyobb részletességgel van megrajzolva, a hátterek nem grafit firkálmányok, minden egyes vonalnak megvan a helye és a szerepe az egész film alatt.
Az élményhez továbbá a színes hangeffektek és a megható zene is bőségesen hozzátesz, de néhol a zene teljes hiánya is érezteti a nézővel, hogy egy jól átgondolt munkáról van szó.

Összegezve, mindenkinek ajánlani tudom a filmet, természetesen ahhoz, hogy valakinek tetsszen, egy bizonyos hangulat és életérzés kell, de ha nem vagyunk előítéletesek és adunk neki egy esélyt, egy művészi mestermunkát nézhetünk végig.

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét