Kakumeiki Valvrave (2013)

Képtalálat a következőre: „Kakumeiki Valvrave  ico”

Infó:

Eredeti cím 革命機ヴァルヴレイヴ
Angol cím Valvrave the Liberator
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2013

Ismertető:

Gundam Seed és Code Geass. A mecha rajongók számára alapművek, de még azoknak is érdemes megnézni őket, akik egyébként nem kedvelik a robotos animéket. Pörgős akció, izgalmas, fordulatokkal teli történet jellemzi a sorozatokat, mindez egy kis romantikával, drámával és tragédiával megfűszerezve.

Hogy miért is ezzel a két nagy névvel kezdtem az ismertetőt? A Valvrave the Liberator írója ugyanis nem más mint Ichiro Okouchi, a Code Geass alkotója és történetírója, a rendezője pedig Kou Matsuo, aki korábban már több Gundam-sorozaton is dolgozott.

Történet

A Dyson Gömb technológiájának köszönhetően az emberiség rohamléptekkel megkezdte az űr gyarmatosítását és mára a Föld lakosságának mintegy háromnegyede a kozmoszban lebegő kolóniákon éli mindennapjait. A harmadik Galaktikus Birodalom két legerősebb nagyhatalma a Drossiai Föderáció katonaállama és az ARUS kereskedelmi szövetsége. Főhősünk Haruto Tokishima a gimnazisták mindennapjait éli a semleges JIOR nemzet kolóniáján, s egyetlen gondja, hogy miként valljon szerelmet gyerekkori barátjának, Shoukonak. Szerencséjére a lány sem közömbös iránta, de a nagy pillanatot a drossiaiak váratlan katonai csapása szakítja félbe. Az iskola ugyanis csak álca, alatta egy katonai kutatóintézet található, ahol a JIOR tudósok egy új generációs harci roboton dolgoznak (Valvrave) és a drossiaiak ezt akarják megszerezni. A bombázás megkezdésekor Haruto, Shouko és barátaik a gimnázium területén keresnek menedéket, nem is sejtve, hogy egy külön ilyen akciókra összeválogatott speciális drossiai kommandó is arrafelé tart. Számításaikba azonban hiba csúszik, a Valvrave az iskola udvarán köt ki és egy szerencsétlen tragédia miatt Haruto maga mászik be a pilótafülkébe, hogy megfizessen a támadásért. A dolog azonban nem ilyen egyszerű, bármit is tesz, a Valvrave meg sem mozdul. Már éppen feladná, amikor észrevesz egy – a kijelzőn szereplő – feliratot.

„Ahhoz, hogy beindítsa a Valvravet, válaszolnia kell a következő kérdésre.

Lemond az emberi mivoltáról?”

A fiú pedig megnyomja az igen gombot…

Code Gundam Valvrave

Az első részt megnézve az embernek kicsit déjà vu érzése támadhat. Na igen, több mint tíz évvel ezelőtt Kira Yamato (Gundam Seed) is hasonló körülmények között vált az animetörténelem egyik leghíresebb robotpilótájává.
A sorozat vitathatatlanul sokat merít a Gundam és Code Geass univerzumokból. Nem akarok spoilerezni, de hamar kiderül, hogy az „emberi mivoltról történő lemondásnak” más előnyei is vannak, nem csak annyi, hogy be lehessen indítani a Valvravét.

A feketeleves

Sajnos mindezek ellenére azt kell mondanom, hogy a Valvrave messze nem üti meg a két nagy előd szintjét. A karakterek jók, az animáció és a szinkron kifogástalan, viszont a sztori harmatgyenge. A történet egyszerre halad minden irányba és közben sehova. Igazából a műfaját sem tudom meghatározni, mert az egyik pillanatban megy az agyatlan ökörködés, a következőben meg fröcsög a paradicsomlé. Már amikor éppen azt hinnénk, hogy ez valójában egy random harcokkal megszakított „slice of life-vígjáték-mecha paródia” akar lenni, váratlanul előkerül egy robbanásban megszaggatott mellékszereplő holtteste és kezdődik a dráma elölről. Tény, hogy pl. a Code Geassban is voltak „lazább” epizódok és vicces megszakítások, de azok legalább a történet szerves részét képezték. A másik oldalon viszont éppen ez az egésznek a varázsa. Ez az anime kicsit olyan, mintha minden földi jót beledobáltak volna egy a turmixgépbe és a végeredmény annyira rossz, hogy az már jó.

 

 

 

KategóriákK

Vélemény, hozzászólás?