Karakuri no Kimi (2000)

Eredeti cím からくりの君
Angol cím Puppet Princess
Egyéb cím(ek) Karakuri no Kimi
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 2000
Ismertető:
Volt egyszer egy hercegnő:
Górcső alá vett animénk női főhőse Rangiku hercegnő. Nos, azt írtam “nő”? Na rendben, szóval egy naiv kislány volt még, ki történetünk elején a vadont járta a hátán egy dobozzal. Egy nagy dobozzal. És amikor azt mondtam, “nagy” dobozzal, komolyan gondoltam. Valóban NAGY volt. Szóval Rangiku a környék leghíresebb vagy mondhatnánk leghírhedtebb ninjáját kereste, hogy felbérelje őt személyes testőrének személyes bosszújához. Rangiku családját ugyanis kastélyostul lemészárolták azért a tudásért, aminek az apja, a nagyúr bizony egész életét szentelte. Nos, mentálisan nem volt túl kiegyensúlyozott az öreg, ha értitek mire gondolok…Mert őfelsége mechanikus bábokat tervezett, mondhatni gépninjákat, amiket a beavatottak különös fonalakkal irányíthattak amolyan bábmesterként. Rangiku is a beavatottak közé tartozott, de az irányítás műveletei közben a teste meglehetősen ki volt szolgáltatva az ellenségeinek. Felkereste hát a leghírhedtebb ninját, az illuzió mesterét, Danzo Kato-t. De Kato házához érkezve csak egy “kivert kutya” sorsú ninjába, Minajiri-be botlott, ki közölte is vele: “Ejnye kislány, hát nem tudtad, hogy a ninják általában nem árulják el a lakhelyüket? Különben is, Kato már meghalt… Így jutottunk el az anime férfi főhőséhez.
Vér, grimaszok és ninják:
A fenti kedvcsináló után pár szót az animéről és a technikai dolgokról. A Puppet Princess egy 2000-es OVA, ami a “ninja műfaj”-t erősíti. De nem kell komoly mélységekre gondolni, ez az anime egy röpke és könnyed szórakozást ígér mindenkinek 42 perces időtartamával. Szóval azoknak, akik jól bírják a vért is. Ugyanis annak ellenére, hogy az anime könnyed és helyenként még vicces is, a harcjelentek alatt meglehetősen brutális halálnemeket oszt a pórul jártaknak. Ahhoz képest, hogy az OVA nem mai darab, a grafikára szerintem nem lehet panasz, ha túl tudjuk magunkat tenni Minajiri óriási szemöldökén és a folyamatosan vicsorgó grimaszba vágódó arcábrázolásokon. Mert ezeket az “ínyig vicsorítom a pofámat” grimaszokat a készítők nagyon szerethették, ha nem is, hát alkalmazták annak ellenére. Sokszor. A zenéről sokat nem tudok nyilatkozni, nem kirívó, nem marad emlékezetes, de illik az animéhez. Talán mert minimalista szinten, de megteremt egy kis keleties atmoszférát már önmagában is.
Végszóra:
A Puppet Princess szerintem bárkinek ajánlható, aki egy gyors és könnyed kikapcsolódásra vágyik, és ezt anime formában kívánja magába oltani. A 42 percben kap brutális harcjeleneteket, 2 szerethető főhőst, egy csipetnyi humort és horrort, és egy jó kis alapötletet láthat a képkockákon megvalósulni. Nem akar több lenni, mint amennyi. Nem csak ninja rajongóknak.