Kasei Ryodan Dnasights Four-Nine (1998)

Eredeti cím 火聖旅団ダナサイト999.9
Angol cím Fire Force DNA Sights 999.9
Egyéb cím(ek) Danasite 999.9
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 1998
Ismertető:
A Matsumoto Leiji által jegyzett műveknek se szeri, se száma, s ha megpróbálnánk felállítani egy időrendet köztük, több ponton ellentmondásokba ütközünk, főként az alternatív változatok kapcsán. Viszont vannak művek benne, melyek aránylag sorrendbe tehetőek, ám a rengeteg mellékszál miatt, s a széles szereplővilág miatt mindig van valami, ami beékelődik. A soron következő művet a Galaxy Express 999 TV sorozat előzményének is tekinthetjük.

Történet

Mindig tudtuk, hogy be fog következni egy globális katasztrófa, melyet nem mi idézünk elő, hanem “kívülről” jön. Egy meteorbecsapódás letarolta a városok nagy részét, a gyenge politikai erő megdőlt, s az árulók hadereje átvette az uralmat. Az emberek viszont továbbra is sanyarognak. A káosz közepén pedig feltűnik egy fiú, Tetsuro Daiba, akit egy rejtélyes fiatal nő látogat meg, Mello. Mire magához tér, az árulók haderejének gyengélkedőjén találja magát. Úgy dönt megszökik, s ehhez elköt egy vadászgépet…
S innentől kezdve nincs megállás: pillanatok alatt egy titkos forradalom közepén találja magát, melyben ő és a meteor másik túlélője, Rei Yuuki a kulcsfigurák. Az ifjak ugyanis titokzatos pszionikus képességekkel bírnak. A feladatuk legyőzni Photon királynőt, az árulók vezetőjét, s ezzel együtt megmenteni a Földet. De vajon kapnak-e a felajánlott lehetőségen, és elhagyják a Földet mindörökre, mielőtt megváltozott DNS-ük rossz kezekbe kerülne?

Leijizmus

Az OVA-t eredetileg 1998-ban, a Tokiói Nemzetközi Fantasztikus Filmfesztiválon (Tokyo International Fantastic Film Festival) vetítették, ezzel tisztelegve Matsumoto Leiji munkásságának és karrierjének 45. évfordulója alkalmából. A ma (2011-ben) 73 éves mangaka munkásságát több ikonikus figura is jellemzi: Maetel, Emeraldas, Millennia királynő, Tochiro, Harlock kapitány (akit a franciák Albator néven, nemzeti hősként tisztelnek). Ők az összefoglalóan Leijiversum néven illetett univerzum figurái. Továbbá Matsumoto munkásságának gyümölcse a Space Battleship Yamato, a Zero Desigze, Super Submarine 99, Arei no Kagami, Gin no Koshika, s sok más cím.
A tőle megszokott űroperás jelleg, moralitást feszegető kérdések kissé háttérbe szorulnak, helyette egy akciódús, háborús, kissé poszt-apokaliptikus környezetet kapunk. Ellenben a fő témája, az emberiség megmentése minden áron, a burkolt társadalomkritika itt is megmutatkozik (igaz itt a háttérsztoriba csavarva, politikai köntösben).

Kiértékelés

Nos, a grafikára szerintem nem lehet panasz. A karakterdizájn le se tagadhatná, hogy nem Matsumoto jellegzetes arcfelépítéseit, alkatait, jellegzetességeit hordozza magán. Egy letisztult, ám mégis részletes rajzolású darabbal állunk szemben. Szerintem egészen megnyerő a maga módján, ám sajnos a mellékszereplők közül a nők mintha kicsit egy kaptafára készültek volna, úgy érzem. A férfiak esetében legalább némi változatosság megfigyelhető. Egyébként az animációt a Madhouse készítette, így ez valahol nem is csoda.
A hangok terén elsődlegesen kiemelném: az angol szinkron ótvar, jellegtelen, így azzal jobb, ha senki nem próbálkozik megnézni. A japánban legalább megvannak úgy a tónusok, a lejtések, hogy érezni a szereplő ideológiai hovatartozását: a jókért harcol, vagy ő is beállt az árulók sorába. A zenék kellemes aláfestést biztosítanak, bár sokat nem lehet elmondani róluk. A záródal viszont különösen szépre sikerült.
A történetet, mint említettem a Galaxy Express 999 elé lehetne helyezni, s a 2002-es Harlock kapitány mellé. Ugyanis az űrkalóz feltűnik a színen egy komolyabb, ám rendkívül hatásos jelenet erejére. Egyébiránt nem igen tudtam hova helyezni, magát a többi műhöz képest, de mégis valahol tetszett. Talán kicsit furcsa lehet egyeseknek elsőre.
Összességében egy jó Leijiverse művet kaptunk, bár nem annyira jót, mint mondjuk a Queen Emeraldas, vagy a Galaxy Express. Akit igazából nem izgat Matsumoto munkássága, annak egynek elmegy.