Kaze no Tani no Nausicaa (1984) (magyarul)

Képtalálat a következőre: „Kaze no Tani no Nausicaa png”

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím 風の谷のナウシカ
Angol cím Nausicaä of the Valley of the Wind
Magyar cím Nauszika – A szél harcosai
Egyéb cím(ek) Naushikaa of the Valley of the Wind
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 1984

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

“Ezer évvel az ipari civilizáció után rozsda és törmelék borítja a földet. Átokfölde felett a gomba módra szaporodó halálos erdő, mérgező dögpárát áraszt. Átokfölde terjeszkedése az emberi faj maradékának létét fenyegeti.”
Ezekkel a sorokkal kezdődik a magyarul “A Szél harcosai” címre keresztelt anime. Ahogy az fent olvasható, a mai világ már 1000 éve a múlté. A rovarok elleni csatában az emberiség bevetette utolsó fegyverét, a Tűzdémonokat, amelyek 7 nap alatt felégették a földet. Az egykori városoknak már csak a romjai maradtak, a túlélők pedig majdnem középkori szinten élik mindennapjaikat. Az emberekre jellemzően persze továbbra is háborúznak és nemcsak a rovarok és Átokfölde ellen, hanem egymás királyságai ellen is.

A történet főhősnője Naushika, aki a Szelek Völgyének hercegnője. Egy nap egy hatalmas repülőgép zuhan le a völgybe, fedélzetén egy még életben maradt Tűzdémon lárvával, valamint egy Pejite nevű királyság rab hercegnőjével, Rasztollal. A lány hiába kéri, hogy égessék el a lárvát, de azt a tűz sem fogja. Sőt, megérkeznek a torumekiánok, akiké a lezuhant gép volt. Megszállják a völgyet, elkezdik a Tűzdémon kikeltését, és Naushikát magukkal viszik.

Az út során viszont egy pejitei vadászgép, melyet a halott hercegnő bátyja vezet, támad a torumekián flottára. Naushika gépét is lelövi, majd ő is lezuhan. Naushika megmenti a torumekián sereg parancsnoknőjét, és népének foglyul ejtett tagjait is. Majd a pejitei pilóta segítségére siet. Megmenti, de lezuhannak, egészen az Átokfölde alatti barlangrendszerbe.
Itt éri őket a felfedezés, mikor a barlangok levegőjéről kiderül, hogy lélegezhető, nem úgy, mint Átokfölde felszínén, ahol 5 perc maszk nélkül az ember halálát okozza.

Nem a rovarok rosszak és az emberek a jók. Éppen ellenkezőleg. Az emberek mérgezték meg a földet, a rovarok Átokföldén pedig megtisztítani igyekeznek azt. Visszatérve persze senki sem hisz nekik, vagyis inkább senkit sem érdekel a felfedezésük. Az emberek újabb csatára készülnek a rovarok ellen, melyben csak veszthetnek.

Az emberiség túlélésének egyetlen esélye, ha a két faj békét köt egymással és ezt egyedül Naushika képes megvalósítani. De sikerrel járhat-e, ha minden és mindenki ellene van?

Az anime elég régen készült, de ez nem látszik meg a rajzokon, melyek nagyon igényesek. A történet fantasztikusan kidolgozott, érdekes és lebilincselő. Naushika valódi mondabéli hősnő, és története igazi hősköltemény. Aki nem nézi meg, az el sem tudja képzelni, mit hagy ki.

[/stextbox]