Kaze Tachinu (2013)

 

Képtalálat a következőre: „Kaze Tachinu png”

Infó:

Eredeti cím 風立ちぬ
Angol cím The Wind is Rising
Magyar cím Szél támad
Egyéb cím(ek) The Wind Has Risen
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 2013

Ismertető:

Le vent se lève / Il faut tenter de vivre

Vagyis támad a szél, nekünk pedig túl kell élnünk. Azt hiszem, nem én voltam az egyedüli, aki meghatódott a hír hallatán, hogy a Kaze Tachinu lesz Miyazaki Hayao utolsó filmje. A 73 éves Oscar-díjas alkotó olyan művekkel ajándékozta meg az animés társadalmat, amiket senki sem fog egykönnyen elfeledni. Olyan alkotások után, mint például a Totoro, a Chihiro Szellemországban, vagy a Vándorló palota, nem hiába hívják őt az animék Walt Disney-jének. Sokakkal ő szerettette meg az animéket. Szinte bármelyik műve nagyszerű szórakozás még azoknak is, akik nem is szeretik az animéket.

A Kaze Tachinu egy 2013-as egész estés anime (126 perc), ami Miyazaki azonos című 2009-es mangája alapján készült, ez pedig valamelyest Tatsuo Hori 1936-os regényének történetét követi. Azon kívül, hogy 2013-ban a legnagyobb bevételt produkálta Japánban, számos díjat nyert, és Oscar-jelölést is kapott.

Légy óvatos, attól, hogy ez egy álom, még elveszítheted a fejed!

– mondta az olasz repülőgép-tervező, Caproni gróf Horikoshi Jiro-nak, aki történetünk főhőseként arról álmodik, hogy ő lesz az a mérnök, aki Japánban is olyan repülőgépet tud alkotni, ami fel tudja venni a versenyt az akkor sokkal fejlettebb országok – mint Németország vagy Amerika – gyártmányaival. Céljáért való küzdelme közepette megismerkedik élete szerelmével is, akivel a történet romantikus szála gyönyörűen kezelt, sallangoktól mentes, és teljességgel hihető.

Repülőgépekről álmodni csodálatos, de átkozott dolog, az ilyen álmokat elnyeli az ég.

Az anime valamelyest autobiografikus, hiszen mint sok más alkotásában, Miyazaki itt is kifejezi a repülés iránti csodálatát a főszereplőn át. Mindketten arról álmodnak, hogy repülhessenek, mivel azonban ez egyikőjüknek sem adathat meg, inkább úgy döntenek, hogy repülőket fognak alkotni. Miyazaki rajzolva és animálva, Jiro pedig mérnökként tervezve, aki egyébként egy létező személy volt, tehát az animének valóságalapja van. A szereplőt a sokak számára ismert Anno Hideaki kelti életre, akinek hangjával a főszereplő még a legkeményebb helyzetekben is kellemesen megnyugtatónak hat. Nem ez az első eset, hogy a két zseniális rajzfilmkészítő együtt dolgozik, Anno animátorként segédkezett például MiyazakiNausicää – a szél harcosai című animéjében is.

Az inspiráció a jövő kulcsa.

Visszatérő motívum az animében az álom, hiszen láthatjuk, ahogy Jiro szó szerint az álmaiból merít ihletet munkásságához. Megható és elgondolkodtató azt látni, ahogy felnőttként is kitart gyerekkori álma mellett, és mindent megtesz azért, hogy azon dolgozhasson, ami tényleg a mindene. Különösen érdekes ez, ha figyelembe vesszük a kort, amiben az anime játszódik. A 20-as és 30-as évek Japánjában járunk, amikor is az országban nagy változások mennek végbe, a világ pedig újabb háborúra készül.

Miyazaki műveiben megfigyelhető egy tendencia: az idő haladtával egyre sötétebb témákat dolgoznak fel, egyre kétségbeesettebbnek mutatja bennük a világot. Ez a pesszimizmus tetőzik a Kaze Tachinu-ban. Meglepő módon ez a film sokban eltér Miyazaki eddig megszokott stílusától. Nem kell azonban megijedni, a minőség itt is kifogástalan. Azonban az alkotó utolsó műként az eddigiekkel ellentétben nem egy gyerekeknek szóló mesét készített. Eddigi animéinek mindegyike valamilyen fantasztikus világot mutat be, amíg ez – valós történet lévén – teljesen a realitás talaján marad. Nem tartom kizártnak, hogy gyerekek számára is élvezhető, azonban sok dolgot csak felnőttek fognak benne érteni és igazán értékelni.

Gyönyörű volt, akár a szél.

Az anime a Ghibli stúdióban készült, ami már magában egy minőségbiztosítás. A szereplők élnek – a rajzolás és animáció megeleveníti őket. Miyazakira jellemzően az egész anime kézzel rajzolt, és akik már láttak más animét a stúdiótól, felfedezhetnek néhány ismerős karakterdizájnt. A szereplők kinézete és mozgása itt is emberi, és a képernyőn egy pillanatra sincs mozdulatlanság. Az animáció mindvégig gördülékeny, kimondottan szemet gyönyörködtetőek például a repüléses jelenetek. A hátterek pedig művészien megfestett tájképek.

A főcímdal Matsutoya Yumi 1973-as Hikouki-gumo című száma, melynek szövege szorosan kapcsolódik az anime történetéhez, dallama pedig nagyon jól tükrözi a hangulatát.

A repülőgép egy olyan csodás álom, amit mi, mérnökök valósítunk meg.

Az anime júniusban érkezik a magyar mozikba. Ajánlom azoknak, akiket érdekel Japán történelme, a repülés; akik szeretik Miyazaki vagy a Ghibli munkásságát, vagy csak szeretnének egy csodálatos filmélményt. Az animéről a véleményemet Caproni szavaival tudom legjobban kifejezni:

Bravo! Ez ám a csodálatos álom!