Kidou Senshi Gundam 00 (2007-08)

Infó:

Eredeti cím 機動戦士ガンダム00
Angol cím Mobile Suit Gundam 00
Egyéb cím(ek) Mobile Suit Gundam Double O
Besorolás anime, TV
Hossz 25 rész
Év 2007 – 2008

Ismertető:
Mit is mondhatnék? Nem ez az anime történelem első Gundam sorozata, így gondolom sokaknak ismerős már az alaphelyzet. Valamikor a távoli (vagy nem is olyan távoli) jövőben az egymással szembenálló csoportok háborút folytatnak. Legjellegzetesebb harci gépezeteik a mobile suitok, vagyis az emberszabású óriásrobotok. Látványos csaták, titkok, személyes drámák. Ez jellemzi a Gundam univerzumokat.

A sorozat története 2307-ben indul. Vagyis a Gundam 00 univerzuma kronológiai sorrendben az első az összes Gundam sorozat között. 2307-re a világ államai 3 nagy blokkba tömörültek. A Napenergia és Szabad Nemzetek Szövetségét az egykori Egyesült államok, Japán és Ausztrália alkotja. Az Emberi Megújulás Ligája (röviden Jinkakuren) Kínát, Oroszországot és Dél-Ázsiát foglalja magába. A harmadik nagyhatalom a Fejlett Európai Unió, melynek az európai államokon túl Izland és Grönland is része. Mivel a Föld kőolaj és földgáz készletei teljesen kimerültek, így az emberiségnek új energiaforrást kellett találnia. A napenergia, mint megújuló energiaforrás bizonyult a legmegfelelőbbnek, így hatalmas építkezések kezdődtek világszerte. A Föld felszínén 3 gigantikus épületet alkottak meg, 3 orbitális űrliftet, melyek egy hatalmas kiterjedésű napenergiát hasznosító erőmű pillérei lettek, a liftek juttatják le a felszínre az előállított energiát. Természetesen mindhárom nagyhatalom 1-1 űrlift köré csoportosult, és habár nincs nyílt háború, de béke sem. Folyik a hidegháború, a fegyverkezési verseny.

Ekkor, a keresztény naptár szerinti 2307. évben feltűnik egy ismeretlen, katonai jellegű szervezet, a Celestial Being, mely kinyilatkoztatja szándékát, miszerint célja a háborúk eltörlése és a világbéke megteremtése, melynek elérése érdekében katonai eszközöket is hajlandó bevetni. A Celestial Being elképzelése tehát, hogy háborús úton vet véget a háborúknak. Hogy a nemzetek szívében élő összes gyűlöletet és ellenségeskedést saját magára irányítja. Hogy hadat üzen az egész világnak, ezzel egyesítve azt saját maga, a külső ellenséggel szemben, megteremtve a világbékét. Természetesen ez egy gigantikus terv, melyet kétséges, hogy bárki is képes lenne-e véghezvinni. De egy biztos, egy ilyen döntés egyenlő az öngyilkossággal, hisz lehet bárki is olyan erős, hogy egymaga kiálljon az egész világ ellen?

És a válasz: nem kizárt. A Celestial Being ugyanis soha nem látott technikák birtokában van. Legütőképesebb fegyverei aGundam szériába tartozó mobile suitok, melyek messze fejlettebbek, mint bármely mobile suit a Földön. Elindul tehát a harc a békéért, a hatalomért, a becsületért, a bosszúért. Hogy ki miért harcol, azt nem lehet tudni. Amíg a 3 nagyhatalmat a befolyás és a hatalom motiválja, addig a Celestial Being-et látszólag a béke elérése. Hogy tényleg ez-e a valódi céljuk, azt nem tudni, talán kiderül a sorozat végére.

A szereplőkről igen nagy számuk végett nem ejtek szót. A grafika lehengerlő, egyszerűen nincs jobb szó rá, a karakterek remekül kidolgozottak, ami a rajzolást illeti. A személyiségük első ránézésre kissé felületes, de ez az érzés a sorozat folyamán szép lassan halványul. A zenék nem rosszak, de nem nevezném kiemelkedőnek őket. A harci jelenetek igen látványosak, megborzongatóak, látva őket az embernek is kedve támad beugrani saját mechájába és harcba indulni vele. És ha erre nincs is lehetőségünk (legalábbis a többségünknek…), az animét azért megnézhetjük, mert nagyon megéri!