Kidou Senshi Gundam SEED (2002-03)

Infó:

Eredeti cím 機動戦士ガンダムSEED
Angol cím Mobile Suit Gundam SEED
Egyéb cím(ek) Gundam Seed
Besorolás anime, TV
Hossz 50 rész
Év 2002 – 2003

Ismertető:

Bevezető:
Aki nem annyira jártas a Gundamek világában, annak egy kis bevezetés: A Gundam univerzumok 1979-ben kezdődtek, azzal a grandiózus világgal, amit Yoshiyuki Tomino, a Gundamek szülőatyja álmodott meg. Minden egyes Gundam “termék” (anime, manga, novella) az ő nevéhez fűződik. A Gundameknek 4 nagy univerzuma van (a bonyolultabb kapcsolatokra most nem térnék ki):

Universal Century: a legelső és a legnagyobb egyben, itt játszódik az első és a hozzá kapcsolódó összes Gundam.
Future Century: teljesen különálló univerzum, egyetlen sorozat játszódik itt, a G Gundam.
After Colony: szintén teljesen különálló, és egyedül a Gundam Wing játszódik itt.
Cosmic Era: ebben az univerzumban játszódik a Gundam Seed széria.
Anno Domini: a legújabb 2008-as széria játszódik ebben az univerzumban, a Gundam 00.

Történet:
Az alaphelyzet a Föld és a Kolóniák konfliktusából indul ki, de a probléma gyökere mélyebben rejlik. Genetikai kísérletek révén a tudósok eljutottak odáig, hogy kifejlesztették a “tökéletes” embereket, ők lettek a Coordinatorok. Szebbek, okosabbak, ügyesebbek és mindenben jobbak, mint a természetes úton született emberek, a Naturalsok. Ez egy alapvető féltékenységet szült a normál emberek közt, így a Coordinatorok többsége az űrben élt a kolóniákon, és saját politikai, gazdasági és katonai szövetséget alapítottak a kolóniáik között, ez lett a ZAFT. Voltak, akik békére törekedtek a Földdel, így alakultak semleges területek, ahol Coordinatorok és Naturalsok békében élhettek egymás mellett. De egy béketárgyaláson merénylet történt, és meggyilkolták a United Nations vezetőit, így a Föld egyoldalúan háborút hirdetett. Ez vezetett a Június 7 nevű kolónia tragédiájához, amit később Bloody Valentine Tragedy-ként neveztek el. Ez az esemény megpecsételte a Coordinatorok és Naturalsok közti kapcsolatot.

A háború nem ért itt véget, de a történet kicsit messzebb kezdődik, közel egy évvel később. Főszereplőnk Kira YamatoHeliopolison él, ami egy semleges kolónia, és barátaival együtt mindennap hallanak a háborúról, de úgy gondolják, hogy ide nem fog elérni. De egy nap a ZAFT emberei megtámadják őket, mert megtudták, hogy az Orb (egy Földi szövetség, ami békepárti) katonai fegyvereket gyárt ezen a kolónián. Így a ZAFT ezt fenyegetésnek érezte.

Az Orb politikája: “Az Orb nem támad meg más nemzeteket, nem hagyja, hogy más nemzetek megtámadják, és nem avatkozik bele más nemzetek ügyeibe.”


A támadás közben Kira elkeveredik a barátaitól, és végül egy ZAFT katonával találja magát szemben, de a fiatal katona felismeri legjobb gyerekkori barátját és döbbenten állnak egymással szemben “ellenségekként”. Athrun Zala nem akarja megölni barátját, de a helyzet elég szerencsétlenül alakul. Kirát berángatják egy Mobile Suitba, és menekülni próbál egy katonatiszttel együtt. Ugyan senki se kényszeríti, de hogy megvédje a barátait, muszáj vezetnie az új robotot. A gép operációs rendszere túl bonyolult egy normál embernek, így rögtön kiderül, hogy Kira Coordinator, mivel elsőre képes irányítani a Mobile Suitot. Ezek után nem lesz választása, nincs más, aki rajta kívül irányítani tudná a Gundamet, így a katonák ott tartják a barátait és őt is. Kira viszont nem akar harcolni. Innentől kezdődik szereplőink vergődése a politika, a bosszú, a bűntudat és az érzelmek hálójában.

Anime:
A Gundamek „történelmében” talán ez a leghíresebb sorozat, – hisz valljuk be – a régebbi sorozatokkal ellentétben, mérföldekkel szebb lett a grafika, Hisashi Hirai nagyon jellegzetes, színes és különleges karakterdesignjával (ami igaz, hogy furcsa lehetett egy háborús történethez, de mégis sikert aratott). Kiemelkedő újítást jelentett a CGI technika, ami lenyűgözte a közönséget. Ebből is látszik, hogy a Sunrise mindent beleadott ebbe a projectbe, nem csak grafikailag, hanem bevonta a Sony Music-ot is, és a zenei összeállítása is fantasztikusan jól sikerült! Pörgős openingek, nagyon hatásos betétdalok és az endingek sem elhanyagolhatóak. A sorozat 2002-ben megnyerte az Animage magazin éves Anime Grand Prix (25.) díját, amit előtte és később is méltán híres animék nyertek meg (pl: Gundam ’79, Cyber Formula, Neon Genesis Evangelion, Fruits Basket, Fullmetal Alchemist, Code Geass). Sikere nem ért itt véget, ez volt az első olyan Gundam sorozat, ami nem csak a Gundam rajongók közt aratott sikert, hanem a nagyközönség köreiben is népszerű lett. Így 2004-ben Amerikában is vetítésre került a Cartoon Network műsorán. Később folytatása is készült (GS Destiny), és egyéb melléktermékei, így a GS Astray és egy 3 részes összefoglaló movie (special edition), amelyek tartalmaznak néhány rövid plusz jelenetet.

Ajánlás:
Egy ilyen kaliberű történet esetén megint csak elfogult vagyok, viszont alapvetően tudom, hogy a mecha nem fog meg mindenkit, sajnos. De itt a rengeteg háború mellett kiemelkedik a két főszereplő története is. De nem csak a történeteik, hanem hogy pl. Cagalli Yula Athha a Gundamok egyik legjobb és legerősebb női karaktere. A történet fordulatos, néha már “szappanoperához” hasonló, főleg ami a szerelmi szálakat illeti. Emiatt könnyen emészthető azoknak is, akik nem kifejezetten egy háborús történetet akartak nézni. (Igaz, talán pont ezért nem aratott osztatlan sikert az “idősebb” animések közt.) Összegezve, én nagyon ajánlom azoknak, akik még nem láttak Gundam sorozatot, mivel nem szükséges hozzá a többi ismerete. Ez az egyik legalkalmasabb kezdésnek. A többieknek meg nem nagyon kell ajánlanom, mert ők már látták.^^