Kidou Senshi Z Gundam (1985-86)

Infó:
japánEredeti cím 機動戦士Zガンダム
Angol címAngol cím Mobile Suit Zeta Gundam
Egyéb cím(ek) Mobile Suit Z Gundam
Besorolás anime, TV
Hossz 50 rész
Év 1985 – 1986

Ismertető:

Ki ne találkozott volna már valamilyen Gundamról szóló animével, mely a japánok egyik legösszetettebb és legrégebbi sci-fi univerzuma? A Gundam története az 1979-es Kidou Senshi Gundam sorozattal (43 rész) kezdődött. Ezt számos Gundam sorozat, OVA és movie követte, melyek közül sok nem kapcsolódik az eredeti sorozathoz, más időben játszódnak, más szereplőkkel és egészen más történettel. A Gundam univerzumot több kisebb univerzumra lehet bontani az időszámításuk alapján. Ezek a következők:

  • Universal Century (UC): az első sorozat is ebben játszódik, egyben ez mondható a legnagyobbnak is a rengeteg filmjével és ovájával.
  • Future Century: egy egyedi univerzum, mivel egyetlen sorozat játszódik benne, a G Gundam.
  • After Colony: ez is egyedülálló, a Gundam Wing játszódik benne.
  • Cosmic Era: a Gundam Seed sorozatok és a hozzá kapcsolódó ovák/specialok univerzuma.
  • Anno Domini: a Gundam 00 sorozatok univerzuma.
  • After War: Az After War Gundam játszódik itt, bár ez a kor nem teljesen tekinthető különálló kornak, mert lazán kapcsolódik az UC-hez. Egy alternatív, poszt-apokaliptikus folytatásának is tekinthető. Itt is jelen vannak a Newtype-ok, és a ruházat is emlékeztet az UC-ben lévőkre.
  • Correct Century: A Turn A Gundam tehető ebbe az időszámításba. A Correct Century-t japánul Seirekinek hívják, mely egy szójáték a Common Erára, vagyis egy Közös Korra. Itt a fentebb felsorolt korok nagy részéből találhatunk valamilyen kapcsolódásokat.

A 1979-es sorozat és a mozifilmjei után elkészült a folytatás is: a Kidou Senshi Z Gundam 1985-től, majd 1986-tól aKidou Senshi Gundam ZZ . Habár a Z Gundam az eredeti sorozat után játszódik nyolc évvel, és sok a közös szereplő, véleményem szerint nem feltétlenül szükséges a ’79-es mű ismerete. A sorozatból – mint az elődjéből is – három movie-t is összevágtak, amelyeket újradigitalizálva adtak ki a Gundam 25. évfordulója alkalmából.

Az Egyéves Háború után:

Az UC 0087. évében járunk, nyolc évvel a Mobile Suit Gundam (UC 0079) sorozat eseményei után. Egy lázadó csoport, az Anti-Earth Union Group (AEUG) tűnik fel, akik megpróbálják legyőzni a Titánokat, a Föld Szövetség egy elit katonai szervezetét. A Titánok elméletben azért alakultak, hogy levadásszák a ZEON maradványait, de ehelyett könyörtelenül megölnek bárkit, aki valamilyen módon az utukba kerül, a saját (szövetséges) katonákat és civileket is beleértve. Feljebbvalónak képzelik magukat, és saját önös érdekeik vezérlik őket. Ez ellen lép fel az AEUG, akiket így nemcsak a Titánok, de az egész Földi Szövetség üldöz.

Cselekmény:

A sorozat főhőse egy amatőr Mobile Suit pilóta, a még tinédzser Kamille Bidan, akiknek a szülei mérnökként dolgoznak a Föld Föderációnak, így a Titánoknak is. A fiú a Green Noa kolóniára megy, hogy megfeleljen szülei elvárásának, de összetűzésbe keveredik egy Titán pilótával, Jerid Messával. Ekkor az AEUG támadást intéz a kolónia ellen, melyet Quattro Bajeena vezet (akit már megismerhettünk az előző sorozatból, de hogy ki is ő valójában, azt nem árulom el, bár a sorozatban hamar kiderül…), aki üldözőbe vesz három Gundam Mk-II típusú mobile suitot. Kamille ekkor megragadja az alkalmat, hogy bosszúból ellopja Messa Mk-II-jét, és követi Quattrót vissza az AEUG anyahajójára, az Argamára. A Titánok Bask Om vezetésével Kamille szüleit túsznak használva akarják visszaszerezni az ellopott MK II-t, Jerid azonban megöli Kamille anyját. Emiatt, és sok más okból, Kamille végül csatlakozik a AEUG-hoz….

Vélemény:

A történet izgalmas, akciódús és fordulatos, mint ahogy azt általában a többi Gundam sorozatnál megszokhattuk. Méltó folytatása a ’79-es sorozatnak. Aki azt látta, mindenképp nézze meg ezt és a ZZ-t is.

KategóriákK