Kimi no Iru Machi (2013)

Eredeti cím 君のいる町
Angol cím A Town Where You Live
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2013
Ismertető:
Amit tudni érdemes…
A mangaka Kouji Seo lenne, aki férfi létére sok shoujo-val kápráztatta el nézőközönségét. 1996-ban debütált a Half&Half oneshot-jával, ezt követte a már sokkal ismertebb Shuzuka címmel ellátott munkája, melyből anime adaptáció is készült 2005-ben. A Kimi no Iru Machi alapjául pedig a 2008-ban indult, megegyező névvel ellátott mű szolgál.

“Az érzések változnak..”
Ezt az idézetet már sokan hallhattátok, mind a mangában, mind a 2012-ben készült, 2 részes OVA-ban is. Talán e köré a mondat köré fonható az egész cselekmény, melynek köszönhetően Kouji-sama nagyot alkotott az eddig megjelent fejezetekben.

Kettő téma…
Míg az OVA-k a manga 60. fejezetétől körülbelül a 70-ig ölelik fel a cselekményeket, addig a most futó anime megkönnyítve (vagy nem) a nézők dolgát, onnan folytatódik, ahol a 2 rész befejeződött.

FIGYELEM! SPOILER KÖVETKEZIK, MIVEL ANÉLKÜL NEHÉZ LENNE ISMERTETŐT ÍRNI!

Haruto, elszánt főhősünk hirtelen Tokió-ba utazik távkapcsolatban lévő szerelme, Eba után. A lány, utolsó találkozásuk óta, megszakította minden kapcsolatát a fiúval, ám egy titkos levélnek köszönhetően Haruto-t nem lehet visszatartani. Nővérénél száll meg, kinek révén már első nap két barátot is szerez. Eleinte nem adódik alkalma, hogy beszélhessen Eba-val. Nagoshi, egyik osztálytársnője menti meg a helyzetét, két, A Kouo lánygimi fesztiváljára szóló jeggyel, ahova főhősnőnk is jár. Haruto végül meggyőzi a lányt, hogy őt vigye el magával, ám a dolgok nem úgy sülnek el, ahogy tervezte. Már-már úgy látszik, befuccsol a terv, miszerint találkozhatnak, amikor hirtelen felbukkan Eba, és főhősünk pechére nem fogadja más válasz, mint amit a levél tartalmazott. Haruto-nak fel kéne adnia, de még sem teszi…

A megoldás nem valami frappáns…
Most jöhet egy kis összehasonlítás a mangával.
Bevallom, először az animét kezdtem el nézni és utólag olvastam a mangát, de így ezerszer jobb. Ugyan a filmes változat nagyban követi a fő cselekményszálat, kisebb-nagyobb eltérések mégis adódnak, ami még nem is lenne nagy probléma. Voltak jelenetek, amik fontos szerepet játszottak a mangában, mégis kihagyták őket, számomra ismeretlen okok miatt. Plusz, ami még negatívum lehet, az anime készítői nem tudták megtartani a manga hangulatát és (főként) a főszereplők jellemén is változtattak.
Amik viszont meglehetősen jól sikerültek, azok a múltba való visszatekintések. Mivel, mondhatni, nem a manga elejét dolgozza fel az anime, a készítők fokozatos visszatekintést adtak, kétrészenként a múltat láthattun, de közben a cselekmény sem maradt egy helyben.
A grafika pedig… talán kicsit felnőttesebbnek hatnak a szereplők, de ez már csak szőrszálhasogatás.

Szerelem, csalódás, fájdalom… kell ennél több?
Szerintem, összességében a Gonzo, mert ugyebár ők felelősek a karakterdesign-ért, nagyon ügyesen megoldotta, apró hibákat leszámítva. Talán azért is változtattak, hogy akár különálló történetként is megállja a helyét. Szépen kidolgozottak a szereplők, a zenék mesések, szó szerint beleszerelmesedtem az endingbe, mely azért is nagy szám, mivel Haruto szinkronhangja énekli (Hosoya Yoshimasa – Kimi no Iru Machi), viszont az opening is szépre sikeredett, kicsit pörgősebb hangvételével (MIMI – Sentimental Love). Lehet, hogy csak elfogult vagyok, mivel a manga a listám dobogósa, de véleményem szerint az anime megoldás is kiemelkedőre sikeredett.

Ajánlás
Shounen műfaja révén talán még a romantikát kedvelő fiúk is elolvashatják, plusz, nem csak a szerelem van a középpontban, a barátságra és egyéb érzésekre is hangsőlyt fektet a mű. A shoujo kedvelőinek is ajánlom, és NEM KÖTELEZŐ a manga ismerete hozzá, lassanként, de a nagyját bemutatja az anime is.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész
Ova Ova 2

 

KategóriákK