Kimi no Na wa. (2016)

Képtalálat a következőre: „Kimi no Na wa png”

Infó:

Eredeti cím 君の名は.
Angol cím Your Name.
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 110 perc
Dátum 2016.07.03

Ismertető:
Az első Kimi no na wa trailer alapján biztosnak tűnt, hogy idén Shinkai Makoto ismét nagyot gurított. Az eddig ritkán tapasztalt közönségsikert látva többekben megfogalmazódott egy igen erős állítás: az utóbbi évek legszebb műve került ki a poszt-Miyazaki éra rendezőjének kezei közül. A Kimi no na wa csillagporos, sziporkázó atmoszférája beburkol, érzelmileg áthangol, bekebelez, megrág. Akárcsak a 5 cm per second vagy a Kotonoha no niwa, esetleg az a Hosi o ou kodomo esetében. De nem köp ki! A híres kritikus, Azuma Hiroki szerint ezzel a filmmel zárul az utóbbi 20-30 év japán otakukultúrájának reménytelenségtől iszamós időszaka, hogy átadja helyét valami újnak. Sajnos a poén lelövése nélkül nehéz lenne erről nyilatkoznom, sőt talán vitába is szállnék vele. Dióhéjban: a Kimi no na wa egy pozitív végkicsengésű mű a felnövésről, szerelemről és a jövőről.

Történet

A középiskolás, vidéki Miyamizu-szentélyben élő Mitsuha rádöbben, hogy egy ideje már nem ura önmagának, sőt napok esnek ki az emlékezetéből. Családja és barátai szerint ezekben az időszakokban nagyon fura: a saját mellét tapogatva ébred, nem hallgat a nevére, botrányosan viselkedik. Ugyanakkor a falujából elvágyódó lány időről időre egy hasonló korú, Taki nevű, tokiói fiú testében ébred fel. Taki ezekben az időszakokban pedig Mitsuha testébe kerül. Mivel a szerepcserék kontrollálatlanul jelentkeznek, ezért a két fiatal üzeneteket hagy egymásnak, pl. a saját testükön, vagy éppen mobiljaikban. Hogy megóvják egymás életvitelét, szabályokat fektetnek le és próbálják azokat betartani, dacára a serdülőkor összes nyűgének és bajának, míg összeköti őket a Musubi. És hogy mi is az? Egyfajta – általános ezoterikus értelemben vett – isteni erő, mely összekapcsolja és összefonja a világ dolgait. Néha akár embereket is. A Kimi no na wa egén pedig végig jelen van az 1200 évente visszatérő Tiamat üstökös, melynek köze van egy elhárítandó katasztrófához, ezáltal pedig Taki-hoz és Mitsuha-hoz egyaránt.

Látványvilág

Shinkai animéiben központi szerep jut az égboltnak, felhőknek, csillagoknak és más égitesteknek, melyek festményszerűen bontakoznak ki a jelenetek hátterében, megkapó látványt nyújtva. A 14 évvel ezelőtti (milyen régen már!) Hoshi no Koe (Voices of distant star) első hosszabb animéjében jelenik meg ez a motívum, amelyet később filmről filmre haladva tud fokozni, sőt néha túlfokozni, mint azt a Hoshi o ou kodomo esetében is tette. Mára kis túlzással a védjegyévé vált ez a vizuális kifejezésmód. AKimi no na wa általánosan magas szintű animációt képvisel; a képkockaszám-mennyiség japános felfogásában. Kirívó CGI-nek nyoma sincs. A színek inkább pasztellszerűek, csak elvétve tűnnek harsánynak. A kamerakezelés is „shinkaios”: az életképek atmoszférájához sokat használja a perspektivikus közeliket, pl. a rizsfőző belsejéből kifelé vagy a szereplők közvetlen szemszögét. Az élőfilmekre jellemző kameraállások játékfilmesebbé teszik az egész művet.

Zene

Hosszú ideje az első Shinkai-anime, amihez nem Tenmon szerezte a zenét, ami – az eredményt hallva – egyáltalán nem baj. A trailerek alatt hallható jellemzően J-Pop dallamokért a RADWIMPS nevű formáció a felelős, de mint kiderült, a komolyzenei rész is hozzájuk köthető. A zongora- és hegedűjátékok képezik a betétdalok gerincét és több emlékezetes darab is akad közöttük. Személyes kedvencek a Goshintai (Az imádat tárgya) és a Kioku wo Yobiokosu Taki (Taki felidézi az emlékeit). A dalszövegesek közül természetesen a Zen Zen Zense (Előző, előző, előző életemben) visz mindent. Többen is állítják, hogy a Radwimps-nek van egy kis Galileo Galilei-s beütése. És nem vitatkozom, tényleg.
A környezeti hanghatások annyira realisztikusak, hogy ennek elemzésére nem is szoktam külön időt szánni. A szinkronok is rendben voltak, különösen a Taki-t alakító Kamiki Ryunosuke játéka tetszett. Utánanézve nem is csoda, hisz olyan nagy produkciókban volt már seiyuu, mint a Vándorló palota vagy a Nyári háborúk.

Kimi no na wa verdikt

Nem tagadom, a Kimi no na wa nagyon betalált, igaz, elfogult vagyok a Shinkai-filmekkel; így nálam egyértelműen 10-es. Láttam már csavarosabb történetet, szerethetőbb karaktereket is, mégis patikamérlegen kimért, jól felépített film lett a Kimi no na wa. Érdekes tény – a bevezetőben már említettem –, hogy valami eszméletlen hype veszi körül és pl. a MAL-on az abszolút első helyre került alig pár héttel a japán premier után. Igazság szerint, még ha bizonyos idő távolából a 10-est dobáló rajongók vissza is vesznek a hévből, elvitathatatlan, hogy régen robbantott ekkorát anime. Nem csodálnám, ha jövőre indítaná Japán a legjobb külföldi animációs film Oscar-díjáért


.