Kobato (2009-10)

Képtalálat a következőre: „kobato ico”

Eredeti címこばと。
Angol címKobato.
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, TV
Hossz24 rész
Év2009 – 2010
Ismertető:
2009. október 6-át írunk, és azt hiszem, minden igazi CLAMP-fanatikus már arra vár, hogy megjelenjenek az első RAW-ok, és belenézhessenek a Madhouse legújabb animéjébe, a Kobatóba. Érdemes tudni, hogy a CLAMP-ot alapító négy hölgyemény 2009-ben ünnepelhette a 20 éves alapítási évfordulót, így jubileumi projektként is tekinthetünk a Kobatóra.
Történet
Az összes CLAMP alkotáshoz hasonlóan, a Kobato története is kifejezetten egyedi. Maga a név tubicát jelent, és ha jól megfigyeljük, akkor rengeteg galambmotívummal találkozhatunk már az opening alatt is. Nos, ennek a fiatal lánynak,Hanato Kobatónak és plüssállatszerű társának, Ioryoginak egy furcsa küldetése van, méghozzá, hogy egy különleges üveget teletöltsenek az emberek bánatával. Ennek az üvegnek a megtöltésére 4 évszaknyi időt, azaz egy évet adnak az égiek, ami így soknak tűnhet, de a helyzet közel sem ilyen egyszerű, mert a két főszereplő szó szerint egymás ellentéte. Kobato egy csendes naiv lány, míg Ioryogi egy trágár, hirtelen haragú valami, akinek a modora sem az erőssége. Mindemellett Kobato a küldetéseit a legképtelenebb módokon akarja teljesíteni, ami elgondolkodtatja az embert, hogy vajon honnan szalajthatták. Ez a kérdés amúgy tényleg jogos, mert a lány szó szerint az égből pottyant le az emberek világába, és abszolút nincs képben, miközben segítőtársa, Ioryogi tisztában van mindennel, ami rengeteg komikus helyzetet teremt. A furcsa páros azonban nem marad magára, mert sok rendes emberrel találkoznak, mondhatni Kobato szerencséjére, akik segítenek neki beilleszkedni. Így kerül képbe Sayaka, egy vérbeli óvónéni, akinek múltját homály fedi, de kedves embernek tűnik, és természetesen sokat segít Kobatónak. Sayakának van egy fiatal segítője Fujimoto, aki elég morcos természetű, de összességében jó ember, és nagyon sokat dolgozik. Kobato nem az egyetlen furcsa lény, ugyanis Kohaku, egy nemtelen angyal is leszállt az emberek közé, akiről elég annyit tudni, hogy csodaszép, és ártatlannak tűnő lánynak látszik. Hogy a lényeget se hagyjam ki, az üveget azért akarja tubicánk mindenáron megtölteni, hogy teljesüljön egy kívánsága, mégpedig, hogy eljusson egy titokzatos helyre. A történet nagyon sok lehetőséget kínál fel, és a sok komikum mellé rengeteg dráma is várható. Nagyon remélem, hogy a készítők mindenkit meglepnek!
Grafika
A CLAMP egyedi karakterdesignja azonnal észrevehető. A karaktereket nem nevezném sem bombázóknak, se tündi-bündiknek, de határozottan ki merem jelenteni, hogy aranyosak és első látásra szerethetőek. Az arckifejezések a maguk CLAMP-os módján jelennek meg, amik egyszerűen zseniálisan adják át az érzéseket, valamint chibi-karakterekkel is találkozhatunk, ami szintén egy jó kifejezőeszköz. A karakterek formája mellett szintén feltűnőek lesznek a ruhák, amiket különösen kidolgoztak. Eleve az, hogy a főszereplőt többfajta öltözetben láthatjuk, elég “szokatlan”, pláne, ha mindegyik az átlagosnál jóval részletesebb kidolgozottságú. Egy másik fontos elem lehet a karakterek átfedése. Senki se lepődjön meg, ha valami ismert karakter felbukkanna egy másik CLAMP-animéből, és hogy őszinte legyek, a karakterek hasonlósága sem véletlen. Ha valakit nagyon érdekel, biztos talál egy csomó információt róluk a Neten.
Hangok
Tökéletesen eltaláltak. Mind a seiyuuk, mind az effektek és a zenék is. A szinkronszínészek mesterien kölcsönzik a hangjukat az adott szereplőnek, legalábbis akiket eddig hallottam. Biztos mindenki emlékszik Kurogane morcos hangjára a Tsubasából, hát Ioryoginak is ő a hangja és morcosabb, mint valaha.^^ Az effectek ahol kell viccesek, ahol kell komolyabbá válnak, és szinte csalódás is lenne, ha ennek a sorozatnak nem lenne remek OST-je, mint a többi CLAMP-animének. A Tsubasához hasonlóan sok dalra számíthatunk, ami már a sok “énekes” seiyuuból is sejthető volt. Amíg az openinget, melynek címe Magic Number, Maaya Sakamoto énekli, ami kellően gyors és pörgős, akár fülbemászónak is lehetne nevezni, addig az endinget Megumi Nakajima, ami pedig lassú és elgondolkodtató.
Élvezet
Én így elsőre azt mondom, hogy a remek grafikának, történetnek és a hangoknak köszönhetően ez az anime szórakoztató lesz. Túl jól illeszkednek az elemek egymáshoz, hogy valamin elbukjon. Bízom benne, hogy végig kellően vicces és drámai lesz, a készítők egyik elemet sem viszik túlzásba, és nem válik egy percre sem unalmassá. De erről gondoskodjon Kobato, Ioryogi, Sayaka és a “menő” Fujimoto. Végszónak pedig csak annyit mondanék, hogy az epizódrészek végén az embert melegség árasztja el, lehet, hogy a készítők így akarják éreztetni, hogy a mi bánatunkat is meggyógyítják? Akinek mindez a legcsekélyebb mértékben is felkeltette az érdeklődését, az bátran kezdje el nézni. Ígérem, hogy maga a mű sokkal jobb, mint az ismertető.^^
Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész05. rész06. rész
07. rész08. rész09. rész10. rész11. rész12. rész
13. rész14. rész15. rész16. rész17. rész18. rész
19. rész20. rész21. rész22. rész23. rész24. rész

 

CategoriesK