Kono Danshi, Sekika ni Nayandemasu. (2014)

Infó:

Japán címEredeti cím この男子、石化に悩んでます。
Angol címAngol cím Nincs
Egyéb címek This Boy Suffers From Crystallization, Kono Danshi, Sekka ni Nayandemasu.
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész x 27 perc
Év 2014

Ismertető:

Előzmények
Aki ismeri a rendezőnő munkásságát, illetve azon belül is főleg a Kono Danshi szériát, annak azt hiszem, nem nagyon kell bemutatnom a hölgyet, azoknak, akik viszont most találkoznak vele először, hadd meséljek róla. A december elején piacra került Kono danshi, sekka ni nayandemasu már a harmadik Kono Danshi OVA, az űrlényes Kono Danshi, Uchuujin to Tatakaemasu és a sellős Kono Danshi, Ningyo Hiroimashita után. A sorozathoz kapcsolódik még egy Drama CD, ami ezen a szérián belül a kakukktojás, hiszen a főszerepet ezúttal egy hölgyre és annak lovagjaira osztották. Maguk az OVA-k különálló történetek, így bármilyen sorrendben meg lehet tekinteni őket, érthetőek egyesével is.

Történet
A Kono danshi, sekka ni nayandemasu egy fiúról, Tamari Ayumuról szól, aki egy szokatlan adottsággal született: ha valami olyan helyzetbe kerül, ami megérinti érzelmileg, kristályosodni kezd a teste. Emiatt folyton kerüli az embereket, azt gondolja, a furcsasága miatt kiközösítenék, elkerülnék. Akarna azonban barátkozni, ennek érdekében az iskolában letette a szemüvegét, trendibb külsőt öltött, figyelte a legfrissebb, korosztályát lázban tartó témákat, hogy be tudjon kapcsolódni a társalgásban, de végül ahányszor elszánta magát, jöttek a kristályok, Tamari pedig visszahúzódott a csigaházába. Egyetlen egy emberrel mert szót váltani, az iskolában tanító geológus tanárral, Orihara Kouyával, aki nem hogy megijed Tamaritól, hanem egyenesen elbűvölik a fiú kristályai. Azonban azt is tudják mindketten, hogy nem maradhatnak örökre így, Tamarinak, mint minden tininek, barátokra és társasági életre is szüksége lenne.

Vélemény
Yamamoto-sensei, folytatva az előző két OVA-ban megkezdett hagyományát, egy nagyon különleges, mégis rabul ejtő rövidfilmet hozott el nekünk. Egyrészt különleges maga a külalak, korábbi munkáihoz hasonlóan szerintem gyönyörű, de nem átlagos bishis, animés, fanservices, talán első látásra nem is olyan tetszetős, azonban másodikra feltűnik, hogy tele van színnel, élettel és kifejezésekkel, kicsit olyan, mint egy szürrealista festmény. A történet a felszínen szintén nem éppen gyakori esetet dolgoz fel, mert hát mégis ki ismer kristályokba burkolózó középiskolásokat, ugyanakkor a természetfeletti felhangot leszámítva nagyon is “hétköznapi” gondokkal foglalkozik: magány, kirekesztettség, féltékenység, kishitűség, félelem attól, hogy elveszítem, ha más is közel kerül hozzá és a mindent megoldó szeretet. Ezek a témák már a másik két OVA-ban is bőven megjelentek, egyszerűen, de nagyszerűen közel hozva a nézőkhöz a műveket, hiszen mindenki tapasztalhatott már ilyen érzelmeket élete során, és ez akkor is átélhető, ha egy űrlényvadász fiú, egy sellő vagy egy kristályos tini tolmácsolja nekünk. Pont ettől lesz olyan remek, szerintem, az egész, hiszen a szürreális környezet és a teljesen “életszerűtlen” szereplőgárda ellenére mégsem lesz életidegen a képernyő előtt ülők számára az anime. A másik számomra nagyon kedves momentuma a történetnek, hogy pont a legkényesebb témából nem csinál “ügyet”, egy tanár-diák kapcsolat rizikós terep, de Yamamoto-sensei ügyesen kikerülte, hogy ez elvonja a figyelmünket a fontosabb tartalomról.

A két főhőst Aoi Souta és Hirakawa Daisuke szólaltatja meg, mindkettejüktől a megszokott, magas színvonalú, remek színjátékot hallhatjuk. Mellékszerepben feltűnik többek között a mostanában egyre gyakrabban a BL ipar felé kacsingató Masuda Toshiki is, a főcímdalt pedig Aoi Shouta énekli és a Glitter Wish címet viseli.

Még egy szót a BL tartalomról, akit esetleg ez riasztana vagy ez vonzana, annak írom, hogy van benne, de ahogy a korábbi OVA-k esetében, itt sem látványos, éppen csak érinti a témát, nagyon finoman, jelzésértékűen, és inkább az érzelmek szintjén érhető utol.

Ajánlás
Nagyon vártam ezt az OVA-t, hiszen igazán szeretem Yamamoto Soubi rendezéseit, és ez sem okozott csalódást, pont az lett, amire számítottam. Egy különleges és érzelemgazdag darab, gyönyörű képi megvalósítással, igazán szerethető szereplőkkel. Annak, aki a korábbi Kono Danshi műveket szerette, feltétlenül ajánlom, de annak is javaslom, tegyen vele egy próbát, aki még nem találkozott a sensei munkáival, mert akár még egy drágakőre is bukkanhat.

KategóriákK