Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! (2016-17)

Képtalálat a következőre: „konosuba ico”

Infó:

Eredeti cím この素晴らしい世界に祝福を! この素晴らしい世界に祝福を!
Angol cím Nincs Nincs
Egyéb címek Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! Kono Subarashii Sekai ni Shukufuku wo! OVA
Besorolás anime, TV anime, OVA
Hossz 10 rész x 23 perc 1 rész x ? perc
Év 2016 2016

Ismertető:

Előzmény

Akatsuki Natsume még 2013-ban indította útjára ezt a fantasy paródia történetet egy light novel könyvsorozat formájában, amiből Watari Masahito készített mangaváltozatot. Az animesorozat-adaptáció első évadát a 2016-os téli anime szezonban mutatta be a DEEN animációs stúdió.

Történet

Satou Kazuma egy igazi hikikomori, aki egész nap csak videojátékokat játszik, mangákat olvas és animét néz. Mikor aztán egy hőn áhított játék megszerzése érdekében mégis kénytelen kimozdulni otthonról, céltalan földi élete gyors véget ér egy rendkívül szánalmas módon elszenvedett közúti baleset következtében.

De hősünknek csak a földi élete fejeződik be ezen a ponton. Ugyanis Kazuma előtt megjelenik az Aqua nevű istennő, aki felajánlja neki, hogy egy alternatív fantasy világba küldi a srácot, ahová csak egyetlen, számára fontos dolgot vihet magával, ami segítségére lesz az ottani démonkirály legyőzésében. Kazuma gyorsan feltalálja magát, és hirtelen felindulásból Aquát választja ki arra, hogy tartson vele a klasszikus fantasy szerepjátékokon alapuló világba.

Kazumának persze esze ágában sincs veszélyes démonokkal és szörnyekkel hadakozni, ő csak békében szeretne élni új életét. Azonban a nyughatatlan istennő, valamint a csapatába csatlakozó két másik tag – a tűzmágus Megumin és a mazochista paladin Darkness – egy perc nyugtot nem hagynak neki, és még a démonkirály csatlósainak figyelmét is sikerül magukra vonniuk.

Karakterek

Satou Kazuma eredetileg egy játékfüggő otaku és hikikomori volt, akinek korai halálát követően megadatott a lehetőség, hogy egy olyan fantasy világban kezdjen új életet, amit a szerepjátékokból már jól ismer. Az első csalódás akkor éri álmai világával kapcsolatban, mikor kiderül, a magával rángatott istennő semmire sem jó, és ha ez még nem lenne elég, az osztályba való besoroláskor is a leggyengébbnek számító kalandor kasztba kerül. Hősünk így kénytelen az egyébként meglehetősen gyors észjárására és a szerepjátékok szabályainak pontos ismeretére hagyatkozni, hogy érvényesülni tudjon kalandjaik során és a mindennapi életben.

Aqua a vizek istennője, aki sokáig azzal a feladattal volt megbízva, hogy a vállalkozó szellemű lelkeket a mennyország vagy a reinkarnáció helyett a fantasy világba küldje, míg Kazuma magával nem rángatta őt is. Így bár egyszerű halandóként ő is megtapasztalhatja az élet nehézségeit, az istennő státuszának köszönhetően már kezdettől fogva magas rangúnak számít a kalandorok között. Sajnos észbeli képességi meglehetősen csekélyek, így általában több bajt okoz, mint amennyit megold, és ennek gyakran a csapat közös kasszája látja a kárát.

Megumin egy apró termetű varázslólány, rangját tekintve a Bíbor Mazoku mágusrend főmágusa, akit kizárólag a Robbantás mágiája érdekel, és ezenkívül nem is ért semmi máshoz. A célszemélyen kívül mindent elsöprő robbanóvarázslatait azonban naponta csak egyszer tudja elsütni, és ez minden alkalommal úgy kimeríti az erejét, hogy utána mozdulni sem bír. Sajátos ismertetője, hogy gyakran beszél nehezen értelmezhető, fennkölt stílusban előadott rébuszokban, akár egy chunnibyou szindrómában szenvedő gyermek.

Darkness, a bátor paladin lovagnő, kasztjának megfelelően a csapat tankja…. lehetne, ha nemcsak a védekezésben és a túlzásba vitt önfeláldozásban lenne jártas, miközben ha támadásra kerül a sor, jóformán semmit nem talál el a kardjával. Emellett egy rendkívül perverz mazochista is, aki nagy örömét leli abban, ha csapattársai vagy ellenfelei megalázzák.

Megvalósítás

A DEEN köztudottan nem tartozik a minőségi animációs stúdiók közé, hiszen bár a karakterrajzaik rendszerint kellően részletesek, mihelyt mozgásra kerül a sor, az animáció már inkább csak szegényesnek mondható. A stúdió ezen gyengeségei sajnos a KonoSubában is visszaköszönnek, mivel az animáció ezúttal is elnagyolt és sok helyen darabos, de emellett még a karakterrajzok sem valami szépek, ráadásul minden második jelenetben erősen torzulnak az arcok. Ez más esetben negatívumnak számítana, itt viszont a torz arckifejezések némi pluszt adnak hozzá az egyébként is kiemelkedően magas humorszinthez.

Persze a fent leírt összefoglalón kívül a sorozat rendelkezik egy kellően változatos cselekménnyel is, amely során hőseink különböző kalandokba keverednek, új ismeretségeket szereznek és akaratlanul is belebotlanak a démonkirály egyik-másik hadvezérébe. Tehát mindig történik valami, amiből kicsit jobban megismerjük a karaktereket és többet megtudunk a fantasy világról is.
De mindezek ellenére a sorozat legerősebb eleme akkor is a komédia marad, hiszen a kis csapat női tagjai egy percig nincsenek nyugton, és mindig tesznek vagy mondanak valami veszedelmesen nagy hülyeséget, amikre a józan észt képviselő Kazuma reakciói teszik fel a koronát. Van, hogy a cselekményt tekintve nem sok érdekesség történik egy epizódban, de a jól eltalált és folyamatosan adagolt humor gondoskodik róla, hogy ilyenkor se érezzünk üresjáratot a sorozatban.

Akárcsak a cselekmény, a karakterek szintén a humornak vannak alárendelve, hiszen mindenkiről elmondható, hogy valamilyen fantasy-szerepjátékos sztereotípiát parodizál ki. Kazuma hiába a főhős, aki a démonkirályt hivatott legyőzni, valójában semmilyen különleges képességgel nem rendelkezik. Aqua bár egy istennő, de a viselkedésében nincs semmi magasztos. Darkness pedig az őt ért támadásokban leli élvezetét. Tíz rész alatt a karaktereknek nem sok lehetőségük van kibontakozni, de mivel szórakoztatóak, ezáltal szerethetőek is. Egyértelmű negatívum viszont, hogy a mellékszereplőkhöz köthető előzménytörténetek mind ki vannak vágva a cselekményből, így ha egy új karakter bukkan fel, a főszereplő Kazuma csak pár mondatban foglalja össze, hogy ők honnan ismerik.

Fontos még kiemelni, hogy az első benyomással ellentétben az anime nem sorolható az “ecchi-hárem” kategóriába. Igaz, a tíz rész alatt Kazuma vagy hat lánnyal köt ismeretséget, de romantikus kapcsolatnak még a csíráját sem találjuk meg közöttük. Hiszen ezek a karakterek szívesebben tolnak ki egymással, minthogy komoly érzelmekről beszélgessenek. Az ecchi pedig elvétve, és akkor is csak nagyon mérsékelten jelenik meg, leszámítva az ominózus kilencedik epizódot.

Ajánlom

Elsősorban a fantasyk és a klasszikus szerepjátékok kedvelőinek, mivel ők tudják igazán értékelni azoknak a kiparodizálását. De a mostanság divatos, “a jelenből átkerültem egy fantasy világba” típusú történetek elé is görbe tükröt állít a sorozat. A vígjátékok kedvelői szintén megtalálják majd a számításukat, hiszen az anime leginkább a humorra építkezik és nagyszerűen tálalja azt. Az ecchire és a hárem-romantikára vágyók azonban csalódni fognak, ahogy a komplex történetet várók is.
A light novel olvasói pedig arra készüljenek, hogy több eseményt kivágták a cselekményből, amire később csak pár szóban utalnak a karakterek, és ez megtöri az eredeti történet folytonosságát.

KategóriákK

Vélemény, hozzászólás?