Kurozuka (2008)

Infó:

Eredeti cím 黒塚
Angol cím Kurozuka
Egyéb cím(ek) 黑塚
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2008

Ismertető:

Keletkezés:
A 2003-ban induló Kurozuka című manga 10 kötetben jelent meg, melyet Baku Yumemakura készített. Ennek a mangának a történetét láthatjuk feldolgozva a 2008 októberétől-decemberéig tartó 12 részes anime-sorozatban, melynek a producer cége a híres MADHOUSE, ami számos ismert készítővel (később róluk bővebben beszámolok) alkotta meg ezt a művet.

Az alaptörténet:
A 12 századi Japánban járunk, ahol Kuro Yoshitsune és az alattvalója, Benkei menekülésre kényszerültek Kuro testvérének trónfoglalása miatt. Kuro veszélyt jelent a frissen hatalmat szerzett testvérnek, ezért zombi jellegű, fél-holt orgyilkosokat küldet kettejük meggyilkolására. A két harcos az erdő mélyén egy fényt megpillantva annak irányába veszik útjukat, ahol egy gyönyörű nő, Kuromitsu házába botlanak. A titokzatos asszony megengedi a menekülő párosnak, hogy megszállhassanak ameddig csak jónak látják, azonban előtte megszabja azt a feltételt, hogy a ház mögötti hálószobájába egyiküknek sem szabad belépnie.

Éppen ekkor Kuro megbetegedik, aminek hatására Benkei-nek el kell hagynia a szálláshelyüket, hogy gyógyszert tudjon szerezni a felettesének. Távolléte alatt Kuro és Kuromitsu egymásba szeretnek, míg egy nap az álmából felébredő fiatal harcos megszegve ígéretét a házigazda hálószobájának ajtajában megpillant egy hátborzongató titkot. A látvány Kuromitsu-t ábrázolja, amint egy gerendára fejjel lefelé felkötözött, teljesen véres testű férfiről nyalogatja le a vért…

“Félelem volt az, ami átjárt engem, de nem a vérszívás okozta félelem, Kuromitsu…
Ez amiatt volt félelem, hogy a Kuromitsuval való kapcsolatom véget érhet…
Félelem volt, amiért megszegtem az ígéretem.”
(Idézet a mangából – Kuro gondolatai)

Ezt követően szinte azonnal a két szerelmes életére törnek, majd kisebb-nagyobb sérülésekkel épphogy csak sikerül elmenekülniük az égő épületből. Az erdőbe menekülve egy hatalmas fa tövében Kuro haldoklása közben Kuromitsu elmeséli, hogy mi is ő valójában és miért üldözik különösebbnél különösebb szerzetek. Majd végül:

Kuromitsu: “Kérlek harapj bele a nyakamba és szívd ki a véremet. És így…”
Kuro: “Halhatatlanná válok”

Közvetlen a harapás után, még mielőtt Kuromitsu vére összekeveredett volna Kuro testében a saját vérével és a halhatatlansággal járó hatalmat sikerült volna teljesen megszereznie, ismét kettejük életére törnek az üldözők, hogy megszerezzék az örök élet titkát. A nagy vérontás végeztével felbukkan Benkei, azonban rejtélyes oknál fogva Kuro ellen fordul és levágja felettese fejét.

Több száz évvel később Kuro ismét halhatatlan emberként felébred hosszan tartó álmából, azonban semmire sem emlékszik a múltjából, csak a saját és szeretője nevére, emellett a kardja mindvégig vele maradt. Ezek után egy szörnyű látvány tárulkozik szemei elé, mely egy félig elpusztult Japánt ábrázol telis-tele épületromokkal. A későbbiekben kiderül, mi történt Japánnal, rengeteg izgalmas harcot láthatunk, valamint sok érdekes karakterrel ismerkedhetünk meg, mint például másodállásban prostituált Rai-vel és a titokzatos harcossal, Kuon-nal.

Az anime érdekessége:
Az anime részek – valamint a manga első kötetének- elején a Kurozuka színdarabból láthatunk részleteket, melyek minden egyes epizód előzményeit mesélik el. (A színdarab a “Klasszikus japán irodalom teljes gyűjteményének új kiadásának 59. részében (The New edition of the Complete Guide to Japan’s Classical Literature Vol. 59)” megtalálható.)

Megjelenítés és hangzás:
Az anime grafikája csodálatos, nagyon jól vannak ábrázolva a szereplők, a harcjelenetek és a különleges effektek egyaránt. Openingje egy nagyon pörgős black-metal szám, az endingje pedig egy lassú és szép romantikus szám. Az anime háttérzenéi pedig kellőképpen illenek az adott jelenetekhez.

Anime és manga:
Viszonylag jelentős különbség a két alkotás között, hogy sok jelenetet kihagytak a mangából, felcserélték azok sorrendjét vagy esetleg teljesen máshogy alakították át új jelenetekkel. Jelenetbeli különbségek pedig inkább a harcolós részeknél mutatkoznak meg, miszerint valahol más helyszínen ábrázolják az adott csatát, vagy éppen más gyilkolási sorrendben, esetleg még az ellenfelek mennyisége is más. Az anime alapvetően nagyon véresre sikeredett, de a készítők még így is nagyon visszafogták magukat a mangához képest, amiben még brutálisabban vannak ábrázolva a gyilkolós jelenetek. És végül, de nem utolsósorban a “durván” erotikus jeleneteket tartalmazó mangával ellentétben az animébe szinte egyáltalán nincs ecchi vagy hentai szál rakva.

Készítők:
Ahogy ezeket a sorokat írogatom, azon gondolkozom, hogy hamarosan nagyon sok anime kedvelőnek fel fog csillanni a szeme a leírtak alapján, mivel a készítők stábja egyszerűen fantasztikus! Tehát akkor kezdeném a híres Tetsuro Arakirendezővel, akinek még a nevéhez fűződik emellett a nagy sikerű Death Note anime megrendezése. A zenéjét Kiyoshi Yoshida jegyzi, aki még a Crazy for Death és a The Girl Who Leapt Through Time zenéit is készítette. A karakter designer Masanori Shino, aki két éve a Black Lagoon karaktereiért volt szintén a felelős. És végezetül zárnám az anime két főszereplőjének szinkronhangjaival: Kuro szinkronhangját Mamoru Miyano készítette, akit viszont hallhattok mintYagami Light-ot a Death Note-ből vagy mint Death the Kid-et a Soul Eater-ből. Kuromitsu hangját pedig Romi Pakukészítette, akit emellett hallhattok még mint Hitsugaya Toushiro-t a Bleach-ből, Edward Elric-et a Fullmetal Alchemist-ből és végül, de nem utolsósorban, mint Teresa-t a Claymore-ból.

Egyéni vélemény:
Igazság szerint én többet vártam tőle, amikor még semmilyen információval nem rendelkeztem róla – mondjuk meg kell hagyni, hogy nagyon magasra tettem a mércét -. Arra számítottam, hogy többet fog szólni a középkorról és a szamurájokról, de a nagy részét a jövő teszi ki a történetnek. A manga olvasása után a karakterek ábrázolása sokkal jobban tetszett az animében, mivel teljesen máshogy, sokkal szebben vannak kidolgozva. Személy szerint sajnálom, hogy Kuro gondolatait nem érinti annyira az anime, mint a manga, valamint (a már így is véres) harcjelenetek kevésbé véresek, mint a mangában. Az erotikus jelenetek kihagyása nekem különösebben nem okoz gondot, sőt, szerintem jobb is így az anime. Összességében nagyon tetszik az anime, beleértve a kissé bonyolult kezdést, amit később egy kitisztultabb és érthetőbb folytatás követ. Egy nagyon jó kis animére számítok a továbbiakban is – főleg, hogy a MADHOUSE készíti- ^^.

Ajánlás:
Mivel rengeteg műfajba lehetne besorolni, – többek között akció, fejvadászat (szó szerint^^), poszt-apokaliptikus, dráma, sci-fi, fantasy, szuper-erő, vámpíros, romantika, thriller, horror, szamurájos -, így külön ízlésre szabva nem tudnám ajánlani, de akik szeretik az érdekes akció és poszt-apokaliptikus történeteket, azoknak mindenféleképpen ajánlom. Viszont a véres animéket nem kedvelőknek semmiféleképpen nem ajánlanám, mert elég sűrűn láthatunk benne vérfürdőtől gőzös, erősen brutálisan ábrázolt jeleneteket. Egy nagyon érdekes és jó mangán alapuló animéről van szó, remélem sokaknak tetszeni fog!

KategóriákK