Kyousougiga (2013)

Eredeti cím 京騒戯画 (2013)
Angol cím Kyousougiga (2013)
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 10 rész
Év 2013
Ismertető:

Csónak fénylő ég alatt,
ringatózik álmatag,
száll a nyári alkonyat –

Három gyermek ül körül,
mohó szem, kiváncsi fül,
kis mesémnek ugy örül.*

A soron következő ONA-t 2011. december 1-én mutatták be először a Yuurakuchou Asahi Hall-ban, majd 4-én a Kyoto Silk Hall-ban, netes sugárzása viszont csak 10-én indult meg. Készítői a Toei Animationnek egy különleges csapata, a Toudou Izumi, amelynek eddig olyan műveket köszönhetünk, mint az Ojamajo Doremi, Futari wa Precure vagy a Suite Precure.
Történet
Kiotóban vagyunk, de mégsem. Ez egy mikrokozmosz, Tükör-Kiotó. Egy kis véletlen kellett hozzá, hogy egy fiatal lány, Koto betévedjen ebbe a fura, s olykor meglehetősen őrült világba. Miután egy rejtélyes pap és technomániás csaj is segít neki, két öcs-szerzettel, A-val és Unnal elkezdi élvezni a világot, miközben valami hatalmasabb terv is mozgásba lendül, aminek ő a középpontja… Őrületre fel, a túl vidám Alíz most kirúgja Tükörország oldalát!
A műről
A mű sokat merít Lewis Carroll Alice Csodaországban című művének folytatásából, az Alice Tükörországban-ból. Ezt már az alapkoncepcióval sem titkolja, de még nyilvánvalóbbá teszi a mű szövegének kezdő sorai, amelyben az előbb említett irodalmi mű utolsó versbetétéből idéz, s igyekszik meghatározni a hozzáállásunkat hozzá. Végül is ez az alapja a történetnek, eszerint is mozog valamelyest.
A rajzolása szerintem nagyon jó lett, kellemes, s látványra kellően őrült, ha sztorira nagyon nem is. Tetszetős képek, karakterábrázolások, animációk jellemzik. Hangokra is egész jó válogatás, mind effektre, mind szinkronhangra. Az ending zene is elég kellemes darab.
Összegzés
Egynek biztos jó volt, egy-két újranézés után jobban tisztulós, de ugyanúgy élvezhető darab szerintem. A nézése során kellemesen szórakoztam, s bár nem egészen ilyesmit vártam, de még így is megfogott és tetszett.

Csodatájon nyugszanak,
álmodozva napra nap,
míg suhannak gyors nyarak –

ringatóznak lassu áron,
a fény rájuk glóriát fon:
mi az élet, ha nem álom?*

Online részek:
Ova: Kyousougiga (2011)
Kyousougiga (2012)
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
Kyousougiga (2013)
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész

 

CategoriesK