LaMB (2009) (magyarul)

Eredeti cím
Angol cím LaMB
Magyar cím LaMB
Egyéb cím(ek) Laminated Woman: To the Sand Planet Cerra
Besorolás anime, OVA
Hossz 2 rész
Év 2009
Ismertető:
A LaMB az Animax által finanszírozott és készített film, amelyet a japán műholdas televízió hálózaton és a Sony Pictures Entertainment leányvállalatainál sugároztak. Hazánkban is bemutatták 2011. januárjában a hazai Animax-csatornán. A vetítést megelőzően ment a kampány körülötte ajánlókkal, és februárban a Mondo magazin címoldalára került, valamint megjelent ugyanazon újságban egy cikk is erről. Vajon miről szólhat ez a “Laminált bárányok hallgatnak”?

Történet

Az emberiség elpusztította az anyabolygót, ezért 5 irányba indultak csoportok új otthont keresni, akár eredeti formájában, akár terraformálással. A legkietlenebb és legzordabb bolygó ezek közül a Cerra volt a Szigma-rendszerben. Az ottani kolónián kifejlesztették és tökéletesítették a rácsok nélküli börtönt: a súlyos bűncselekményekért elítélt raboknak egy speciális ruhát kell hordani, amellyel munkára bírhatják őket, és a szabadságukat vesztett fegyencek egy virtuális rabszolgavilág tagjaivá válnak.

Erre a bolygóra érkezik egy fiatal tudós, Jack, hogy folytassa elődje munkáját, s áttörést hozzon az eddig kudarcba fulladt terraformálásban. Munkájához kiválaszthat egy ilyen “bárányt”, ahogy a speciális elítélteket nevezik. Így lesz a segédje EVE1135, akinek múltjáról lassan furcsa titkok derülnek ki, és Jack élete ezáltal veszélybe kerül, s hamar egy bolygóméretű összeesküvésben találja magát…

A produkciós munkálatokról

A LaMB forgatókönyvének eredeti címe Laminated Woman: To the Sand Planet Cerra, amelyet Carmelo S. J. Juinio írt, és döntős mű lett a 2007-es Animax Awards Pan-Asia Animation versenyen. Az anime kiadása az Animax számára elég nagy jelentőséggel bírt: példát akart mutatni a felhasználók által összeállított tartalom ipari lehetőségei számára. A filmet ezáltal néhány nyelvre le is szinkronizálták: a délkelet-ázsiai régió számára angolul, a kínaiaknak mandarinul, a hong kongiaknak kantoniul és az Animax Japán számára japánul, ugyanakkor a világ Animaxos csatornáin is vetítették, de már valamivel később, s általában ezek nemzeti nyelvén.

Eredetileg két részben készítették el, azonban a világ legtöbb országában egybevágva jelent meg. Ugyanakkor a mobilon, vagy PSP-n videózóknak 4 részbe vágva jelent meg.

Véleményezés

A grafika minősége eléggé ingadozó, annak ellenére, hogy az egészet HD-minőségben készítették. Alapvetően a cellshader-szerű technológia szépen mutat (lásd a Prince of Persia 4 játékot), de ebből is a költséghatékony “Tesco Gazdaságos” szintet hozták ki. A szájmozgások eléggé baltával faragottak, gépiesek, máshol szaggatott, kritikán aluli kivitelezésű animáció jellemzi. A néha-néha betoldott CGI már szebben mutatott, de még mindig egysíkú, egyhangú, pár helyen feltűnően pixeles színátmenetek szúrták a szemem. A látványvilág és a színkezelés ehhez igazodott…

A hangok közül talán ki lehet emelni az openinget és az endinget, amelyet a Simple Plan (a kanadai banda I can’t wait forever c. száma) és a The Click Five (az amerikai banda Summertime c. száma) együttesek adtak. Ezen felül sokat erényére nem lehet elmondani. A magyar szinkron több helyen bárgyú volt a hangjátékot illetően, érzelmet próbáltak a jellegtelen arcok alá becsalni, ami sehogy se akart átjönni, illetve egyes dolgok fordítása is több logikai bukfencbe ütközik, vagyis érezhető rajta a kényszerfordítás.

A történet meg teljesen ismerős volt már a számomra, s nem azért, mert eredetileg olvastam volna a forgatókönyv egy másolatát. Hanem egyszerűen az egész egyetlen nagy olvasztótégely volt, ahol felismertem pár momentumot a Schwarzenegger-féle Total Recall – Az emlékmás, az 1985-ös Space Rage, az Appleseed és több régebbi science-fiction filmből. A sztorivezetése során az elején szépen összeállt, majd nagyjából a felétől kezdve indul a káosz: összecsapták az egészet, ezernyi kérdést hagytak megválaszolatlanul, és egy hirtelen nagy történeti ugrással be is fejezték az egészet, s több fontosabb jelenet is kimaradt. Ezen mi más ronthatna még vajon, mint egy túlerőltetett romantikus szál Jack és EVE1135 közt…?

A karakterek tekintetében csak az asztalra tudok borulni a fájdalomtól. EVE1135 kiköpött hasonmása a Neon Genesis Evangelionból Ayanami Reinek. Bár ő szótlan marad szinte végig, valahogy az a karakter, akiben hibát nem találtam. Ellenben Jack valahogy több sebből vérzett: a beteges ragaszkodása elhunyt feleségéhez, vagy magával a munkájával kapcsolatban, ahol külön, ráadás IHB-bulira adhat okot az a minimális erőfeszítésű felismerés, ami a terraformálásban meghozta az áttörést a számára. Mintha azt a sztereotípiát alkalmazná, hogy a tudósok azért hordanak szemüveget, mert vakok, s ezáltal nem látják az orruk előtt lévő választ a gyakorlatban, hanem örökösen számokkal és gépekkel dolgoznak agy helyett.

Összegezve

Gyakorlatilag semmit nem nyertem azzal, hogy megnéztem, sőt a felétől folyton a telefonomat lestem ötpercenként, hogy mikor lesz már vége. Ígéretesnek indult, de nagyon hamar ótvarra és kínszenvedősre váltott, így a művet egy gyenge 2/10-nél jobbra nem tudom értékelni. Gyakorlatilag témában a sokadik művet néztem meg, így vett el nagyjából 40 percet az életemből.

 

KategóriákL