Loups=Garous (2010)

[stextbox id=”custom” caption=”Infó:”]

Eredeti cím ルー=ガルー
Angol cím Loups=Garous
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Dátum 2010

[/stextbox]

[stextbox id=”info” caption=”Ismertető:”]

Loups-garous: vérfarkas, az éjszaka borzalmas teremtménye.
Ködbe burkolózó középkori temető; a rettegéstől félholt falusiak; a bestiát heroikus küzdelemben legyőző marcona főhős; a klérus ármánykodása; az alkímia kora.

Aki a cím alapján ezeket reméli, az rossz helyen jár: ez az anime nem az, amit keres. A cím azokra az emberekre utal, akik morális gátlások nélkül élnek és a fajtájukat nem tekintik többnek, mint felhasználható eszközöknek és tárgyaknak saját önző vágyaik kielégítésére…

A film előélete:
A mű alapjául szolgáló kisregény Natsuhiko Kyogoku 2001-es munkája, melyből manga adaptáció készült 2006-ban Higuchi Akihiko jóvoltából. A regény képernyőre a Production I. G. és a Transart közreműködésével került és 2010. augusztusában debütált a japán mozikban.

A történetről:
A film a nem túl távoli jövőben játszódik, ahol egy világméretű járvány tizedelte meg az emberiséget, akik emiatt minimalizáltak mindenféle fizikai kontaktust a többi élőlénnyel, szintetikus élelmiszereket fogyasztanak és a kapcsolatot szinte kizárólag monitorokon keresztül tartják még közeli hozzátartozóikkal is. A városi élet biztonságát automatizált gépek ellenőrzik, egy – a felnőttek által irányított – mindent felügyelő hálózat segítségével, mely figyelő tekintetével a legkisebb zugokat is kontroll alatt tartja. Ebben a környezetben ismerhetjük meg a főszereplőinket, a négy iskolás lányt, akik olyan váratlan helyzetbe csöppennek, melyre nem készülhettek fel egy ilyen kontrollált társadalomban: egy sorozatgyilkos ámokfutásának lesznek tanúi. A lányok belekeverednek a gyilkosságokba, melyek szálai messzebb nyúlnak és mélyebben szövődnek a szociális hálóba, mint azt bárki is gondolná.

A megvalósítás:
A kidolgozás a 2010-es év színvonalának megfelelő, a karakter-animáció, a hátterek illeszkednek a sztorihoz, néhol éreztem csak úgy, hogy a számítógépes grafika alkalmazása talán felesleges volt. A zene a japán Scandal együttes közreműködésével készült, szintén illik a hangulathoz, és külön érdekesség, hogy a rajzfilmben ők maguk is feltűnnek, nemcsak szinkronhangként, hanem egy monitor képernyőjén is, mint egy „régi lány rock banda klipjébe digitalizálva” (ez a mobil alkalmazás a jelenkori japánban ténylegesen elérhető az együttesért rajongók számára).

A véleményem:
Amikor először találkoztam ezzel az animével, úgy voltam vele, hogy van bő másfél órám, megnézem, lesz egy könnyed, gyorsan ledarálható, egyszerű történet és kész. Hát ennél nagyobbat nem tévedhettem volna. Ez volt az egyik olyan film, mely után az az érzés fogott el, hogy miért ilyen rövid, miért csak egy epizód és miért nem kapott sorozatot? Ennek ellentettjét sajnos már többször tapasztaltam sorozatoknál, ahol nyújtják a történetet, mint a rétestésztát, de igazából egy mozival le lehetne zavarni az egészet és úgy talán még élvezhetőbb is lenne. Itt pont az ellenkező helyzet áll fent: a karakterek, a háttértörténet, a cselekmény összetettsége mind-mind lehetőséget adott volna akár egy ütős sorozat megvalósítására is. Ezzel el is árultam a véleményemet a filmről: szerintem egy méltatlanul „elfeledett”, alulértékelt mű, amit talán kevesebben ismernek és láttak, mint kellene és érdemes lenne!

Első blikkre egyszerű gyilkosos-iskoláslányos tömegterméknek tűnhet, de a látszat azért csal! Ez nem csak elcsépelt klisékre építő fércmű, hanem bőven akad benne történeti csavar, meglepő fordulat és elgondolkodtató mondanivaló is, a jelenlegi (és eljövendő) társadalom kritikájáról nem is beszélve. (Persze vannak hibái is, nem lesz belőle kultuszfilm, így sokan lesznek, akik megnézve értetlenül állnak majd a pozitív véleményem előtt, de szerintem érdemes rászánni ezt a kevés időt.)
Ajánlom a filmet mindazoknak, akik hajlandók a sorok mögé nézni, nem riadnak vissza egy kicsit véresebb témától sem és nem bánják, ha nem minden az, aminek elsőre látszik.

[/stextbox]