Loveless (2005)

Képtalálat a következőre: „Loveless ico”

 

Eredeti cím LOVELESS
Angol cím Loveless
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Dátum 2005
Ismertető:
LOVELESS – azaz szeretet nélküli. Az anime azonban mégis tele van érzelmekkel. Mély, tiszta és őszinte érzelmekkel, melyeket nem lehet olyan egyszerű szavakkal kifejezni, mint szeretet vagy szerelem. Olyan érzelmekkel, melyek elválaszthatatlan kapcsolatot hoznak létre két ember között. Érzelmekkel, melyek függetlenek kortól és nemtől…

A történetről:
Ezeket az érzelmeket tapasztalja meg a 12 éves, lelkileg megtört Aoyagi Ritsuka, aki két évvel imádott bátyja, Seimei elvesztése után új iskolába kerül. A fiú kezdetben zárkózott és távolságtartó új osztálytársaival szemben, ami érthető, hiszen édesanyja folyamatos lelki és fizikai bántalmazásnak teszi ki fiát, mivel nem képes elfogadni, hogy Ritsuka már nem ugyanaz, mint aki két évvel korábban volt. Ez a fiú személyiségére is kihat: nincs tisztában azzal, hogy ki is ő valójában, és ezért normális emberi kapcsolatokat sem tud kialakítani. Ezt a helyzetet a 20 éves Agatsuma Soubi felbukkanása változtatja meg, aki Seimei barátjaként mutatkozik be Ritsukának. Megismerkedésükkel veszi kezdetét a történet, mely bemutatja a kettejük között kialakuló szoros kapcsolatot, a Fighter-ek és Sacrifice-ok különleges világát és a párokban, varázsigékkel vívott csatákat. Valamint az is kiderül, hogy ki felelős Seimei haláláért…

A szereplőkről:
Az animében megjelenő jelentősebb karakterek (Ritsuka, Soubi, Yuiko) személyisége jól kidolgozott, pozitív illetve negatív tulajdonságokkal egyaránt találkozhatunk, a mellékszereplők (annak ellenére, hogy némelyek a mangában egészen fontos szerepet töltenek be) ábrázolása azonban kevésbé részletes és sokszínű, melyet talán betudhatunk az anime rövidségének. Külön dicséret jár a sorozat készítőinek, hogy a szokásosnál nagyobb hangsúlyt fektettek Ritsuka jellemfejlődésére.

A mangáról:
A Loveless Yun Kouga lenyűgöző mangája alapján készült, mely jelen pillanatban a 9. kötetnél tart. Az anime a 4. kötetig követi az eseményeket, nagyjából hitelesen. Egyedül az utolsó rész tér el valamelyest az eredeti műtől, ami jelen esetben szükségszerű volt, hiszen nem hagyhatták lezárás nélkül a történetet.

A képi világról:
A Loveless-re jellemző pasztellszínek és a kissé fátyolos képi megoldások kevésbé elterjedtek az animék körében, ezért sokaknak elsőre talán furcsa is lehet az élénk színek hiánya. Ez a kivitelezés azonban hűen visszaadja a manga hangulatát, és tökéletesen illeszkedik Yun Kouga könnyed, művészi vonalakkal megrajzolt karaktereihez is.

A zenéről: 
Az opening (Okina Reika – Tsuki no Curse) és az ending (Hikida Kaori – Michiyuki), valamint a sorozat alatt elhangzó zenék illenek mind az anime témájához, mind az általa keltett különleges hangulathoz. Nekem személy szerint az ending jobban tetszik, mint az opening, Kaori éteri hangja és a csodálatos dalszöveg ugyanazt a feledhetetlen érzést nyújtja, mint maga az anime.

Összegzés:
Az ajánlásomból biztosan érződik, hogy elfogult vagyok a Loveless-szel kapcsolatban, hiszen első shounen ai animém volt, sőt, mai napig kedvencem a műfajból. Talán azt is kijelenthetem, hogy az eddig látott legjobb animék között tartom számon. Túlzás lenne azt mondani, hogy az izgalom vagy a fordulatos cselekmény miatt szeretem, hiszen ezekben nem bővelkedik a történet. A 12 rész éppen csak betekintést ad ebbe az egyedi világba, inkább csak mintegy előkészíti a tényleges történetet. A készítők is inkább a manga hangulatának hiteles megjelenítésére törekedtek, így ha valaki ennek tudatában kezd bele az animébe, biztosan nem fog csalódni. A Loveless azonban még ennek ellenére sem nevezhető unalmasnak, sőt, a sokat vitatott befejező rész is folytatásért kiált. Amíg azt meg nem kapjuk, marad a manga. Szerintem kevesen állják meg, hogy ne olvassák el…

Ajánlás:
A Lovelessben megvan minden, ami egy jó shounen ai animéhez kell. Sőt, annál sokkal több is, és talán ebben rejlik a nagyszerűsége: túlmutat a shounen ai műfaj érzelmi kliséin, és ezáltal válik feledhetetlen animévé. Talán túlzás lenne mindenkinek ajánlani, hiszen sokan vannak, akik ódzkodnak ettől a műfajtól. A shounen ai rajongóknak sem ajánlhatom, mert ők már biztosan látták ezt a kultusz animét. Így ajánlanám azoknak, akik még csak most ismerkednek ezzel a műfajjal, sőt, azoknak is, akik eddig vonakodtak megnézni: higgyétek el, a Loveless sokkal többről szól, mit két fiú szerelméről.

Online részek:
01.RÉSZ 02.RÉSZ 03.RÉSZ 04.RÉSZ
05.RÉSZ 06.RÉSZ 07.RÉSZ 08.RÉSZ
09.RÉSZ 10.RÉSZ 11.RÉSZ 12.RÉSZ 
Special:
01. rész 02. rész 03. rész
04. rész 05. rész 06. rész

 

KategóriákL

Vélemény, hozzászólás?