Lucky Star (2007)

Képtalálat a következőre: „Lucky Star ico”

Eredeti cím らき☆すた
Angol cím Lucky Star
Egyéb cím(ek) Lucky ☆ Star
Besorolás anime, TV
Hossz 24 rész
Dátum 2007.04.08 – 2007.09.17
Ismertető:
-Well, let’s get crackin’!
-Let’s-a-go!
-Stop messing around and start!

Majd elindul az opening és az egyszeri néző menthetetlenül a képernyő elé tapad egészen a záróképsorokig. Ez a Lucky Star és az erő, amit ez a könnyed kis komédia magában hordoz. A koncepciója rém egyszerű. Dobjuk el a részeken átívelő történetet és álljunk rá szigorúan az epizodikus tartalomra és a létező legaprólékosabban, hitelesen és kendőzetlenül mutassuk be a főszereplő 17-18 éves középiskolás lánydiákok mindennapjait, mindezt szőjük át egy utánozhatatlan komikus és egyben parodisztikus hangnemmel.

Nos, igen, a főszereplők bizony ismét lányok, de ez ne tántorítsa el a férfi olvasóinkat az anime megtekintésétől, mivel sokkal általánosabb problémákat dolgoz fel a sorozat, minthogy holmi nemi különbségek miatt ignoráltan félretoljuk. Ráadásul a karakterek a japán animált mozgókép történelmének legaranyosabb és legszerethetőbb figurái. Annak ellenére, hogy gyakorlatilag egytől egyik archetípusok, hála a kidolgozottságuk és a különböző konfliktusaiknak, jelenlétük sosem lesz repetitív, vagy ismerős. A konfliktusoknak, amik gyakorlatilag az egész anime esszenciáját adják. Bizony hőseink egytől egyik azokkal a problémákkal fognak összetalálkozni az életük során, amit mi is egytől egyik átéltünk, vagy át fogunk élni (gondolva a fiatalabb olvasókra is). Ezzel el is jutottunk annak a bizonyos erőnek a forrásához. Van abban valami felderítő és megmosolyogtató, ahogy a magunk mögött tudott intrikákat és nehézségeket újra átélhetjük egy kifordított, komikus világban. Egyszerűen nevetésre sarkallnak azok a pillanatok, amikor a kis hőseink ugyanúgy megpróbálnak a dolgozat előtti estén minden energiájukat beleadva tanulni, holott ők is és mi is tudjuk, hogy ennek úgyse lesz jó vége. Vagy a tv fog elcsalogatni a tananyag mellől, vagy a számítógép, vagy csak az ágy hívogató puhasága kényszerít minket arra, hogy álomra hajtsuk a fejünket, a párna alá téve a könyvet.

Van még egy igen erős faktora a Lucky Star-nak, ami már önmagában sok ember figyelmét felkeltheti. Arról már esett szó, hogy mennyire akkurátus és részletes az anime világa és ha ehhez hozzá vesszük azt, hogy a teljes cselekmény egy távoli, a miénktől igen nagy mértékben különböző kultúrában játszódik, egy újabb aspektusa nyílik meg a sorozatnak. Mégpedig az, hogy tökéletes képet kaphatunk a japán diáklét és hétköznapjának kultúrrajzáról és folklórjáról. Bizony hőseink egytől egyik hódolnak a tradícióknak és szokásoknak, így rengeteg apró információval gazdagodhatunk, ha nyomon követjük a sorozatot. Például, hogy mi a szokás egy japán háztartásban karácsony és újév idején, vagy hogy milyen ruhát kell felvennünk, ha fesztiválra igyekszünk, vagy hogy kinek kell csokit adnunk, ha eljön a Valentin nap. Ezek a kis apróságok is csak a beleélést segítik elő.

Ha már ennyi szó esett a főszereplő lányokról, akkor most szenteljünk rájuk némi figyelmet ebben a bekezdésben. Az anime igazi főszereplőjének talán Konata-t, a hosszú kék hajú otaku lánykát lehetne kinevezni, mivel talán az ő jelenléte a legerősebb a képernyőn. Az otaku-t hívja a magyar szleng kockának, csak az otakuk inkább az animék és mangák világába ássák bele magukat, amellett, hogy a fél életüket az internet és a gép előtt töltik. Konata pedig egy ilyen lány, aki gyakorlatilag a nap 24 órájában összemossa a kis fejében a valóságot az animék és mangák világával, így a világszemlélete egy kicsit… khm… torzult. Ráadásul a sok játék és olvasás egyértelműen a tanulás rovásra megy. Egy igazi górcső, akin keresztül bepillantást nyerünk ennek a szélsőséges rétegnek a mivoltába. Majd itt van Konata legjobb barátnője, Kagami, aki szöges ellentéte a kékhajú lánynak, igazi balansz karakter. Érett gondolkodású, lelkiismeretesen tanuló és talpraesett, aki azért nem veti meg a konzoljátékokat. Nem nehéz kitalálni, hogy a köztük lévő párbeszédek milyen természetűek. Persze nem mehetünk el Kagami ikertestvére, Tsukasa mellett sem, aki, szemben a testvérével, igazi kis szeleburdi és ügyetlen teremtés. Akármennyire is igyekszik tanulni és a testvérének imponálni, általában sosem éri el a kívánt eredményeket. Végül pedig itt van Miyuki, az imádnivaló és segítőkész stréber, aki néha annyira el van merülve a gondolataiban, hogy órákat kénytelen vonatozni egy elvétett leszállás miatt. Ők lennének a Lucky Star világbajnok négyes fogata, akik nélkül nem lenne meg az a gyermeki báj, ami az egyik legnagyobb erősége a sorozatnak.

A megvalósításról is csak jót tudok mondani. A rajzok tökéletesek, stílusosak, gondosan kimunkáltak, a zenék pedig egytől egyik a helyükön vannak. Kiemelném még az openinget, ahogy azt a bevezetőben tettem, mert az valami egészen fantasztikusra sikeredett. Tökéletesen idézi az anime hangulatát és felkészít a várható mókára és kacagásra. A szinkron is piros pontot érdemel… már csak önmagában a szereplők hangja elég lenne ahhoz, hogy teljes mértékben beléjük essünk és még erre rájön az elsőrangú animáció is. Szerelem lesz első látásra, garantálom. Negatívumnak talán annyit tudnék megemlíteni, hogy a teljes élvezetéhez egy kis belerázódás szükséges. Mivel a Lucky Star nem egy abszurd helyzet komédia, így sok embert meglephet a viszonylag visszafogott menete, azonban elég hozzá pár rész, hogy teljesen felvegyük a ritmust, utána pedig szinte lehetetlen belőle kiesni. Itt bizony a szituációk és a párbeszédek a lényeg, meg az ellenállhatatlan karakterek és a tündéri hangjuk.

Nem maradt más, mint az ajánlás. Viszonylag könnyű dolgom van, mivel szimplán mindenkinek ajánlom, aki rendelkezik egy hangos mozgókép élvezetéhez szükséges megfelelő számú működő perifériával és némi szabadidővel. Aki felhőtlen kikapcsolódásra, nevetésre és nosztalgiára vágyik, az hezitálás nélkül szerezze be, legyen szó lányról vagy fiúról. Megtekintés előtt nem árt elolvasni a betegtájékoztatót, mivel erősen addiktív.

Online részek:
01.Rész 02.Rész 03.Rész 04. rész
08. rész 09. rész 10. rész 11. rész 12. rész
13. rész 14. rész

folyt köv…??

KategóriákL

Vélemény, hozzászólás?