Macross 7 (1994-95)

Macross 7 ICON by Animegun

Eredeti címマクロス7
Angol címMacross 7
Egyéb cím(ek)nincs
Besorolásanime, TV
Hossz49 rész
Dátum1994 – 1995
Ismertető:
Az 1994-1995-ös év fontos dátum a Macross univerzum számára: ekkor készült párhuzamosan egy OVA sorozat (Macross Plus) és egy tévésorozat, jelen ismertető tárgya, a Macross 7.

Cselekmény

Először egy kis történelemlecke:

  • 2009-ben találkozik először az emberiség egy idegen fajjal, a Zentradival. Hamarosan háború tör ki közöttük. A Föld szinte teljesen megsemmisül a háborúban.
  • 2010-ben a háború véget ér, az emberek és a Zentradik békében élnek egymással. (Bővebben lásd: Super Dimensional Fortress Macross, illetve Macross, az Űrcsatahajó)
  • Hogy megőrizzék az emberi fajt, az Egyesült Kormány elhatározza, hogy kolonizáló flottákat küld szerte a galaxisba. 2012-ben indul útjára az első kolonizáló flotta, a Megaroad One.
  • 2030-ban a Megaroad osztályú hajókat lecserélik az új Macross osztályra, amelyek több mint egymillió ember szállítására képesek, az embereket városok, erdők, hegyek és tengerek emlékeztetik a földi környezetre.
  • 2038-ban hagyja el a Földet a hetedik Macross osztályú kolonizáló hajó és kísérőflottája, összefoglaló nevén a Macross 7. Cél a galaxis közepe.

Most 2045-öt írunk…
A hosszú, unalmas utazást váratlan esemény szakítja meg: az elővéd jelzi, hogy ismeretlen hajók támadtak rájuk. Hamarosan megérkezik az erősítés, de a csata nagyon furcsa fordulatot vesz: az ellenség ahelyett, hogy kilőné a védőket, egy zöld sugárnyalábot irányít a pilótákra, aminek hatására kómaszerű állapotba kerülnek. Nem eszméletlenek, egyszerűen csak… nincs erejük élni. És ekkor egy még furcsább esemény következik be: a csata közepén váratlanul megjelenik egy tűzpiros VF-19-es Valkyrie, ami rakéták helyett hangszórókkal lövöldöz az ellenség vadászaira, majd a pilótája énekelni kezd. És arra vár, hogy az ellenség megtérjen az énekétől, ahogy egykoron a Zentradik behódoltak a legendás Lynn Minmaynek…
De persze nem lenne 49 részes a sorozat, ha már az első részben győzne a zene ereje. Sajnos a sorozat első fele egy kissé egysíkú: Ellenség támad, a Macross 7 pilótáiból kiszívják a spiritiát (életenergiát), megjelenik a tűzpiros VF-19-es, a pilótája énekelni kezd, mire az ellenség visszavonul vérig sértve önjelölt világmegmentőnket. Közben persze az ellenségről is kiderül egy s más. Ők a Protodeviln, egy ismeretlen faj, akik más Macross flották elfogott embereit használják fel titokzatos céljukhoz úgy, hogy agymosásnak vetették alá őket, nem is tudják, mit cselekszenek, csak engedelmeskednek. Az énekesről is megtudjuk, hogy Nekki Basara a neve, és egy Fire Bomber nevű rockzenekar énekes-gitárosa, ezenkívül rendkívül képzett Valkyrie pilóta.
A zenekar többi tagját is meg kell említeni: Ray Lovelock, a billentyűs, volt ászpilóta, Veffidas Feaze, dobos, egykor elit Zentradi harcos, és a sorozat női főszereplője, Mylene Jenius, basszusgitáros-énekes, és két ászpilóta gyermeke, akinek vérében van a Valkyrie-k irányítása. Mint a felsorolásból kiderül, a zenekar akár egy elit osztag is lehetne. Később, amikor kiderül, hogy Basara éneke mégis csak használható az ellenség ellen, ez be is következik, ők lesznek a Sound Force.
Ha valaki látta az eredeti Macross sorozatot, annak ismerősen csenghet a Jenius név. Igen, Mylene Maximilian Jenius és Milia Fallyna Jenius utolsó gyermeke. A szülők az SDF Macross óta szép karriert futottak be: Max a Battle 7 csatahajó kapitánya lett, Miliát nagy többséggel City 7 polgármesterévé választották. Sajnos a pozíciójukból fakadó érdekellentétek tönkretették a házasságukat, gyakran a nyilvánosság előtt is összevesznek egymással, ha nem azonos a véleményük.
Van még egy harmadik főszereplő, Gamlin Kizaki hadnagy, az elit Diamond Force pilótája. Milia szeretné, ha ő és Mylene összeházasodnának. Mylene persze eleinte tiltakozik, de lassan egyre jobban megkedvelik egymást. Ugyanakkor Basara sem közömbös Mylene számára, ez a szerelmi háromszög végigvonul az egész sorozaton.

Képek és hangok

Mint fent írtam, a Macross 7 a Macross Plus-szal egy időben készült, de ezt egyáltalán nem lehet észrevenni rajta. A grafika minősége meg sem közelíti a Plus-ét, ne is számítsunk látványos légi ütközetekre, ehelyett majdnem minden csatában ugyanazt a néhány képkockát kell újra és újra elviselnünk, amíg Basara meg nem jelenik, hogy bűvös énekével rendet tegyen. Zeneileg már jobb a helyzet, főleg, ha kedveled a J-rockot. Persze nem lehet minden részben új számot előadni, gyakran hallhatjuk ugyanazokat a számokat.

Összegzés

A fentebb leírtak ellenére szerintem nem olyan rossz ez a sorozat. A történet, ha lassan is, de csak beindul, a fillerek is egész elviselhetőek. A karakterek is fejlődnek, például érdekes látni, ahogy a karótnyelt Gamlin hadnagy Mylene hatására lassan “puhára fő”. A cselekmény nem olyan izgalmas, mint az SDF Macrossban, a csatajelenetek nem olyan szépen kidolgozottak, mint a Macross Frontierben, de attól még nem egyáltalán rossz, egy 7/10-et megérdemel.

Online részek:
01. rész02. rész03. rész04. rész05. rész
06. rész07. rész08. rész09. rész10. rész
11. rész12. rész13. rész14. rész15. rész
16. rész17. rész18. rész19. rész20. rész
21. rész22. rész23. rész24. rész25. rész
26. rész27. rész28. rész29. rész30. rész
31. rész32. rész33. rész34. rész35. rész
36. rész37. rész38. rész39. rész40. rész
41. rész42. rész43. rész44. rész45. rész
46. rész47. rész48. rész49. rész

 

CategoriesM