Madlax (2004)

Eredeti cím マドラックス
Angol cím Madlax
Egyéb cím(ek) Madlax – Cyber Tokyo
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2004
Ismertető:
Valahol egy távoli, dzsungel borította országban polgárháború dúl az országot vezető kormány és annak hadserege, valamint egy ellenálló mozgalom között, amely gerillamódszerekkel próbálja megdönteni a vezetésüket. A 12 éve tartó harcokban még egyik fél sem tudta a másikat maga alá gyűrni, csak a környezetüket romba dönteni. Gazth-sonika. Egy ország, ahol semmi nem az, aminek látszik, és ahol a józan ész diktálta szabályok már nem érvényesek. Ebben a világban él az a magányos, csendes árnyék, aki észrevétlenül mozog a civilizáció eme határvidékén, olyan megbízásokat vállalva el, amiket bárki más lehetetlennek tartana. Legyen szó információkról, testőrségről vagy bérgyilkosságról, nincs olyan feladat, amit ne tudna teljesíteni. Az ismeretlen határán élve azonban nemcsak mások, hanem önmaga előtt is rejtélynek számít. Senki nem tudja ki ő, honnan jött, vagy miért ez az élete. Egyetlen dolgot lehet tudni róla. Madlax-nek hívják.

Valahol a dzsungel fölött egy helikopter repül a magasban egy összecsapás nyomait keresve. Ám a pilóta mellett ülő lány nem az aznapi szalagcímek miatt szállt be. Hamarosan ki is ugrik a gépből nyomtalanul eltűnve a fák között. Odalent minden kihalt volt, csak a távolból hallható fegyverek hangja mutatta, hogy merre kell mennie. Az ellenállók épp egy kormányerők által felállított csapdából próbálnak menekülni, de esélyük sincs rá. Mindenkit elkapnak… egyvalakit kivéve. Az ő életét is csak az menti meg, hogy a lány még időben rátalált, mielőtt egyenesen a karjaikba sétált volna. De hiába kapott még egy esélyt a menekülésre, nem tudott tovább menni és visszament a társaiért, pedig tudta mi vár(hat) rá. A naplemente vöröses égboltja alatt pedig még egyszer megszólalnak a fegyverek. Feladata végeztével ugyanolyan észrevétlenül távozik, mint ahogy érkezett. És csak idő kérdése, mikor lép újra akcióba.

Az ilyen kirándulások azonban egyáltalán nem rendkívüliek. Gazth-sonikában csak a fővárosiaknak van részük a nyugodt élet luxusában. De az országban uralkodó őrült viszonyokat hűen illusztrálja, hogy még a hadsereg főparancsnoka is Madlax-hez fordul segítségért. Az igazán különös megbízatások viszont csak utána kezdenek el érkezni hozzá. Kezdve azzal, amikor egy könyvkukac béreli fel testőrnek, vagy amikor egy vonzó üzletasszonyra kell vigyáznia. Hamarosan azonban olyan titkokkal szembesül, amelyekre talán senki nem tudja a választ, és hogy vannak olyanok, akik néhány szó erejével képesek veszélyes dolgokat véghezvinni. Így talán nincs is olyan dolog, ami távolabb állna Margaret Burton, egy neffrice-i nemesi család lányának mindennapjaitól, akinek nyugodt élete éles kontrasztot alkot a másik oldalon uralkodó káosszal. Ám a véletlen folytán azonban olyan kötelék kerül a felszínre, amely új irányba tereli az eseményeket, és amely egy olyan világba vezet el, amilyet még senki nem látott.

Az egyik főszereplő a névadó zsoldoslány, Madlax. Bár a foglalkozása alapján mást várna az ember, valójában nagyon kedves lány, aki szinte semmire nem emlékszik néhány évvel korábbról. A másik főszereplő, Margaret is egy kedves lány, bár kicsit furcsának tűnhet. Legfőbb támasza Eleonor nevű szolgálója és Vanessa Rene, az egyik korábbi szomszédjuk. Színre lép még egy sajátos karakter, Carossea Doon és még valaki, aki a sötétből irányítja a dolgokat. Ők a szereplői annak a különös, de nagyszerűen kidolgozott történetnek, amely 26 résznyi kalandot ígér annak, aki megnézi.

A kivitelezés egészen egyedi, de nagyon jó lett. Az opening jól sikerült, lágy, mégis erőteljes zenéjével és szokatlan látványvilágával már ekkor előrevetíti a sorozat légkörét. Az ending se rossz, bár kevésbé jó, mint az opening. A zenéje egyébként önmagában is kiemelkedő, és Kajiura Yuki-t dicséri, aki olyan számokat alkotott, amelyek nemhogy illenek a történet világához és a jelenetekhez, de egy idő után már elképzelni is nehéz nélküle (a Shingetsutan Tsukihimé-nél is így van, bár az nem az ő munkája). A szinkronhangok is jók lettek, mindegyik szereplőnél eltalálták a karakter személyiségét. Ez talán Friday esetében látszik a legjobban, nála tényleg látszik, hogy milyen figura. Az animációnak van egy érdekes ellentmondása, mégpedig az, hogy bár más animékéhez képest néha kifejezetten homályosnak tűnhet a kép, mégis nagyon szép lett. Ez abból adódik, hogy látványvilág stílusa leginkább egy jól sikerült festményéhez hasonlítható. Nem kifejezett részletgazdagság, hanem egyszerű, de szép megjelenítés jellemzi. Ez alól csak a karakterek kivételek, őket részletesen kidolgozták.

A karakterdizájn is jó lett, a szereplőknek sikerült hozzáillő külsőt alkotni, ami főleg Madlax esetében időnként kihangsúlyozza a munkája és természete kettősségét. A legérdekesebb rész viszont mindenképpen az anime világa. Már a Noir-nak is volt egy sajátos atmoszférája, de a Madlax-nél ez még jobb lett. A történet kibontakozásával, de már rögtön az elején is előfordul, hogy a fizikai valóság határain túl egy másik világ tárul a szemünk, és a karakterek elé. Ezekre a részekre oda kell figyelni, mert nemcsak hangulatilag jók, de nélkülük a sztorit is nehezebb megérteni. Műfaját tekintve vérpezsdítő akció és elsőre talán furcsának tűnő, de kidolgozott dráma jól összeállított keveréke. Talán még egy kis pszichológia is előfordul az imént említettek miatt. Ezt a sorozatot mindenkinek ajánlom, aki szereti az akciódús történeteket kidolgozott háttérrel. Aki már látta a Noir-t, és tetszett neki, az nem hagyhatja ki ezt sem.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
26. rész

 

KategóriákM