Mahouka Koukou no Rettousei (2014)

Infó:

Eredeti cím 魔法科高校の劣等生
Angol cím The Irregular at Magic High School
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2014

Ismertető:

Tsutomu Satō 2008-ban webregényként megszületett, majd nyomtatásban 2011 óta futó, eddig 14 kötetes light novelje, majd a mangaadaptáció után képernyőre kerül az anime változat is, amit játékmegjelenések is követnek.

A 26 részes változat a light novel első 7 kötetét dolgozza fel, így alapanyag bőven van a folytatásra. Az animáció a Madhousekezei közül került ki, Manabu Ono rendezésében, Kana Ishida karakterterveivel. Egyébként már a light novelt is ő illusztrálta, ezért a tökéletes hasonlóság.

A történet

a XXI. század végén játszódik, ahol is a mágia mindennapos dolog. Rövid történelemóra keretében megtudjuk, mi történt az elmúlt /elkövetkezendő/ száz évben. Globális felmelegedés, élelmiszerhiány, harmadik világháború, s ezek után további zavargások. A helyzetet képzett mágiahasználók (mágiatechnikusok, röviden mágusok) segítségével tudták csak megoldani, melyből főhősünk is kivette a részét. Így érthető, hogy az országok között igen nagy verseny folyik a megfelelő mágiatechnikusok képzésében és megszerzésében. Hőseink Japán kilenc, mágiára szakosodott középiskolája közül az Első számú Középiskoladiákjai.

A mágiának

jelen animénkben bizonyos arra alkalmas emberek által kibocsátott ún. Psion részecskék a forrásai, melyet a fejlett technológián alapuló, külső eszköz (CAD-Casting Assistant Device-Számítást Segítő Készülék) segítségével alakítanak megfelelő formára /vagyis inkább csak segítenek előhívni, mert még létezik az ősi, feledésbe merülő mágiahasználat is/.

Szereplők

tekintetében nem lesz hiány, lévén egy iskola (később kilenc) életébe csöppenünk, ahol is az évnyitó ünnepség kezdődik. Shiba Tatsuja, akit már egy korábbi jelenetben is láthattunk, próbálja nyugtatni 11 hónappal fiatalabb húgát, Shiba Miyukit, ugyanis mágia felvételi tesztjük alapján különböző évfolyamrészbe kerültek. A két részleget pedig igencsak megkülönböztetik. A két testvér nemigen hasonlít egymásra, de az közös bennük, hogy mindkettő egy kicsit báty/kishúg komplexusos. Nem is kicsit… Nagyon. De tényleg. Nem egyszer nézik őket turbékoló szerelmespárnak az elején. Természetesen mindez csupán a felszín, később sokkal érdekesebb dolgok is kiderülnek, mindennek megtudjuk az okát. De ezt már magatoknak kell kideríteni…

Említettem a rengeteg szereplőt, nem is sorolnám föl őket. Szinte mindenkinek van egy sajátságos tulajdonsága, nemcsak harcművészetek terén, hanem mágiahasználatban és akár érzékelésben is. Az egyes családok tagjaira továbbá jellemző a család tradicionális, speciális mágiaformájának használata.

A rajzolás

szép, van benne valami egyszerűség, ám ez tökéletesen illik a jövőbeli hangulathoz. A 3D-t jól használják, jól áll neki, bár szerintem egy autó kiparkolásához már abszolút nem lenne szükséges, bár jobb így, ahogy van. Még egy megjegyzendő dolog:míg a mágia-előhívások és ezek nyoma nagyon jól animált, ezeket a fényjelenségeket az anime szereplői nagyrészt nem látják/nem érzékelik megfelelő sebességgel, csupán nekünk, a néző számára ábrázolták így, az egyszerűbb megértés végett.

A zenei aláfestés

követi az anime hangulatát, az OST szinte minden egyes számát egy konkrét jelenethez tudjuk kötni, mely lehet épp melankolikus, vidám vagy épp egy látványos összetűzés. A klasszikus hangszerek közül legtöbbet a zongorát hallhatjuk, viszont a jövő kapcsán igen sokszor fordul elő az elektronikus hangszerelés (ez a típus persze fejhallgatóval az igazi), s a szövegek nem csak angol nyelven fedezhetők néha föl, sőt, mindezen műfajokat igen jól ötvözik is a számokban, melyek önmagukban is hallgathatóak, nekem az első OP kifejezetten tetszett, de a többi OP/ED páros is illik a műhöz.

Összességében

egy jó animéről van szó, nekem tetszett, hogy van valami ember által alkotott technika is az egész mögött, amit aztán igen alaposan elmagyaráznak a mű során. Egy igen érdekes világba pillanthatunk be, ám mintha valahogy a történések ellenére nem venné komolyan az egészet. Kiváló alapmű, jól lefekteti egy esetleges folytatás alapjait, ám önmagában mintha egy kicsit kevés lenne (ne értsetek félre, annak ellenére, hogy rengeteg minden történik), sok kérdésre nem kapunk választ, pedig már kezdtünk képet kapni erről a felszínesen békében élő világról.

Önmagában mindenkinek tudom ajánlani, akit nem riaszt vissza, hogy egy kicsit több technikai ismeretet kell a fejében tartania. Hosszúsága ellenére ajánlom egyszerre végignézni, persze azért csak mértékkel!

KategóriákM