Makaryuudo (1989)

Infó:

Eredeti cím 魔狩人
Angol cím Demon Hunter Makaryuudo
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész × 30 perc
Dátum 1989.11.08

Ismertető:

Ismerünk történeteket és mondásokat Jóról és Gonoszról, mint amilyen “a Jó nélkül nem lehet Rossz” és ugyanez fordítva. Az egyik ilyen történet a keresztény kultúrkörben található, mely szerint Isten egyezséget kötött a Sátánnal, hogy egyensúlyban tartják a jót és a rosszat az emberi világban, és egyik sem lehet hatalmasabb és erősebb a másiknál. Erről a kényes harmóniáról szóló történetekben mindig van valaki, aki erre fittyet hány s ez okozza a bonyodalmakat, amely akár a világ pusztulásához is vezethet.

 

Történet

A Demon Hunter Makaryuudo is ezzel a gondolattal játszik el. Főszereplőnk Yama Rikudo, egy nem átlagos tizenéves lány. Ő az Alvilág démoni igazságszolgáltatója, a Japánban tanyázó démonok gyilkosa. Szükség van rá, főleg most, hogy a sötét erők szolgái egyre jobban kezdenek megszaporodni, s egyre jobban veszélyeztetik az Egyensúlyt jelenlétükkel az emberi világban. Nyomozni kezd, így középiskolás diáklánynak áll, hogy rájöjjön ki az oka a démonok ilyen nagy számú jelenlétének…

A műről

A történet alapvetően nem tartogat semmi különlegeset, gyakorlatilag az Egyensúly védelmén kívül más elemmel nem dolgozik. Egy manga alapján készült műről van szó, bár a mangának egyik adatbázisban sem láttam nyomát, nem hogy valahol olvasható formában. Az eredeti művet Kewkegen szerezte, akiről viszont semmit sem találtam, ahogyan a mangáról sem.

A grafika és az animáció egész pofásnak mondható, ahogy a karakterek kidolgozása is. Legfőképp a démonok kinézete sikerült a legjobbra szerintem. A színkezelését illetően kellően borongós hatással bíró darab, amilyennek lennie kell. Ugyanis a látványért felelős stúdió nem más, mint a Studio Fantasia, akik segédkeztek az Akira, az Amagami SS vagy a Totoroanimációnál is. A hangok tekintetében inkább az effektek, a szinkron- és a démonhangokra van kihegyezve a dolog. Az opening és az ending egy-egy instrumentális dallam, gitár- és dobtémával.

Értékelés

Pár apróbb hibája ellenére egy igencsak élvezhető mű, amivel a legnagyobb gond az, hogy kifejtetlen, kevés, s igen-igen vérszegény (nem vizuális értelemben, hanem úgy, hogy kevés az akció). A dark fantasy-horror rajongóinak kiemelten ajánlott darab.