Mardock Scramble: The First Compression (2010)

Képtalálat a következőre: „Mardock Scramble png”

Infó:

Eredeti cím マルドゥック・スクランブル
Angol cím Mardock Scramble: The First Compression
Egyéb cím(ek) Mardock Scramble Movie 1
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 2010

Ismertető:

Retrospektív visszatekintés a kezdetekre

Az Ubukata Tow alkotta Mardock Scramble eredetileg light novelként indult 2003-ban. Az akcióban gazdag sci-fi és egyben cyberpunk sztori ugyan nem múlja felül a műfaj nagyágyúit (Akira, GITS, Real Drive), de kellemesen szórakoztató pillanatokat szerezhet az eye-catching művekre és a tipikus, hollywoodi recept mentén kibontakozó cselekményre vágyóknak. A franchise főhősnőjének, Rune Balotnak (Hayashibara Megumi), a történetét 2009-től mangában is lehetett követni, ami végül 7 kötetes terjedelemmel ért véget, majd 2010-ben indultak el az animeadaptáció munkálatai. A Mardock Scramble: The First Compression című mozifilm egyből egy trilógia nyitánya lett, amit majd a Mardock Scramble: The Second Combustion követ, végül pedig a The Mardock Scramble: Third Exhaust zár le.

Az anime alaptörténete

Eme trilógia első felvonása a The First Compression alcímmel illetett portéka, amelynek főhősnője a már emlegetett, hányattatott sorsú Rune Balot, aki prostituáltként kerül egy elvetemült alvilági figura karmai közé. A lány utolsó szalmaszálként kapaszkodik ebbe az alakba, név szerint Septinos Shellbe (Nakai Kazuya). Ám a férfi váratlanul a lány életére tör. Kiderül, Shell nemcsak pénzmosással és egyéb sötét ügyletekkel foglalkozik a futurisztikus világukban, hanem sorozatgyilkosként szedi női áldozatait egy őrült elmélet miatt. Rune majdnem meghal a férfi gyilkos támadása után, de az utolsó pillanatban egy titokzatos doktor megmenti őt. Ugyan a lány teste teljesen összeroncsolódik, de Dr. Easter (Tōchi Hiroki) egy kiborg testben újjáéleszti szellemét. Rune végül szokatlan emberfeletti erők birtokában és egy furcsa organizmus – az egértestű Oeufcoque (Yashima Norito) – segítségével esküszik fel arra, hogy börtönbe juttatja Shellt.

Vélemény, érdekességek

A 2011. szeptember 9-én bemutatott film nem az első adaptáció, amely Ubukata Tow tolla nyomán készült. Az ő nevéhez további különleges koncepció mentén építkező alkotások köthetőek, mint a Heroic Age és a (Le) Chevalier d’Eon. Az anime készítése során pedig a GoHands stúdió kitett magáért, remek látványvilágot, izgalmas beállításokat kreált, a színek szokatlan tobzódásáról nem is beszélve. A képi világa egyszerre érzékletes és drámai, mint egy jól komponált, popcorn-ropogtatós hollywoodi filmben, azonban a CGI néha zavaróan nyers, a zöldes árnyalatok lehetnek túl rikítóak. A történet emellett kiszámítható, de pont a sablonos elemei miatt tud szórakoztatóvá válni. Az egyedi filozofálgatás hiányzik belőle, az erőszakos és meztelenkedéssel teli jelenetek miatt kifejezetten érettebb nézőknek ajánlott. Az anime rendezője egyébkéntSusumu Kobo, akiA káprázat lángjairól ismertebb itthon, a karakterdizájner Jun Nakai (Tokyo Majin, Kekkaishi) ésShingo Suzuki (My Hime, Trinity Blood). Ha hasonlítani kellene más alkotáshoz, akkor az 1993-as Battle Angel Alitátemlíteném, a két mű a szereplők sorsát, a történet jellegét tekintve hasonló.