Mardock Scramble: The Second Combustion (2011)

Infó:

Eredeti cím マルドゥック・スクランブル 燃焼
Angol cím Mardock Scramble: The Second Combustion
Egyéb cím(ek) Mardock Scramble Movie 2
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 2011

Ismertető:

Az előzmények

Egy év különbséggel jelent meg a Mardock Scramble: The First Compression mozifilm folytatása, amelynek 2011-ben volt a premierje a japán mozikban. A 2012-ben DVD-n és Blu-Rayen kiadott The Second Combustion alcímű folytatás sem a történet, sem az animáció tekintetében nem lett silányabb a 70 perces előfutárhoz képest. A második mozifilm megtekintéséhez azonban elengedhetetlen az első film ismerete. (A light novel alapokkal bíró anime történetét Ubukata Towírta. A 2010-ben indult mozifilm-adaptációk egy trilógia formájában mesélik el az egykori prostituált, Rune Balot történetét.) AGoHands animációs stúdió pedig igazán káprázatos munkát végzett megint. Ritkán látni ilyen impresszionista hangulatú, élénk színekből és gyönyörű felvételekből építkező filmet. A történet pedig még mindig felnőtteknek szól, a meztelenkedés és a véres erőszak miatt, bár ezúttal mindkettőből kevesebb került a vászonra.

Figyelem, a következő bekezdés spoilert tartalmazhat azok számára, akik nem látták az első filmet!

A Mardock Scramble-trilógia második filmje

Röviden vezetném be, hogy a második mozi milyen irányba mozdította el a Mardock Scramble történetét. Az első film végén főhősnőnk, Rune Balot, élethalálharcot vívott a különleges védelmi AI* (Oeufcoque) korábbi partnerével, Boiled Dimsdale-lel (Isobe Tsutomu). Boiled majdnem végzett a lánnyal Shell megbízását követve, de Oeufcoque önmagát feláldozva juttattatja biztonságba a lányt Dr. Easter társaságában. Ezután mókás doktorunk egy elzárt és békésnek tűnő létesítményben bújtatja el hősnőnket (maga a Paradicsom első pillantásra). Rune-t a bűntudat, és az első mozifilmben látott véres tetteinek következményei emésztik mindeközben, valamint rettenetesen aggódik Oeufcoque életéért. Miközben Shell forr a dühtől, és furcsa rettegés emészti a lány miatt, Boiled múltja is felvillan pár szomorú kép erejéig (a férfi Oeufcoque-t szinte születésétől kezdve ismeri, ami lehetőséget adott pár aranyos és megható pillanatnak a filmben). Főhősnőnk békés lelki megtisztulása, és bűneinek megemésztése nem tart sokáig, mivel Boiled az édeni Paradicsomban is a nyomára bukkan. Azonban a sikeres menekülés után, a lány újult elhatározással a szívében indítja megsemmisítő hadjáratát Shell ellen.

Vélemény a második filmről

Kellemes élmény volt a Mardock Scramble-trilógia második része is, bár az első mozifilmhez képest kevesebb volt benne az akció, és több a melankólia, a dráma, a magyarázkodás, plusz (egyelőre) pár érthetetlen fordulat rontott a színvonalon. A színekkel kapcsolatban is feltűnt pár technikai fogás. 1) Minden egyes jelenetben zölddel illusztrálják az animátorok a mélységet. 2) A különböző formák térbeliségének érzékeltetése miatt olyan színeket is alkalmaznak a készítők a tárgyakon, amik a háttérben jelennek meg. 3) A szemnek igen tetszetős játékot űznek az alkotók a tükröződő felületek izgalmas kihasználásával. 4) A színhasználat nagyon gazdag, élénk, szivárványhoz hasonló eloszlásban fordulnak elő, például gyakoriak az átlós irányú, világosból sötétbe váltó meleg színátmenetek. Amin még meglepődtem, hogy a film főcímzenéje azAve Maria című, klasszikus hangszerekkel kísért zeneszám lett. Összegzésképpen, ebben a részben a kevesebb akció, több karakterbemutatás mellett a cyberpunk vonal erősödött fel. Akinek tetszett az első rész, vagy a fentiek alapján felcsillant benne az érdeklődés szikrája a Mardock Scramble világa iránt, akkor még mindig nincs késő, hogy nekiessen a történetnek!