Meitantei Conan (1996-)

Képtalálat a következőre: „Detective Conan ico”

Eredeti cím 名探偵コナン
Angol cím Detective Conan
Magyar cím Conan, a detektív
Egyéb cím(ek) Case Closed
Besorolás anime, TV
Hossz ? rész × 25 perc
Idehaza 51 rész (a 11-es dupla résszel 52 részt vetítettek le)
Év 1996.01.08-? (most fut)
Ismertető:
1996-ban döntött úgy a TMS (Tokyo Movie Shinsha) és a Yomiuri Telecasting Corporation, hogy a Detective Conanből animesorozatot készítenek. A ’93-ban leadott Yaiba szinkronhangjai közül páran átkerültek ide is, mint például Takayama Minami (Kurogane Yaiba/Edogawa Conan), Horikawa Ryo (Onimaru Takeshi/Hattori Heiji), vagy Mitsuishi Kotono (Mine Sayaka/Kir). A történet követi az eredeti mangát, de rengeteg filler részt építettek bele, így érhette el a sorozat 2006-ra (10. évfordulójára) a 425. részét is.

A történet Kudou Shinichiről szól elsősorban, egy gimnazista detektívről, aki gyakran segít a rendőrségnek megoldani nehezebb ügyeket. Legjobb ismerőse Juuzou Megure felügyelő, aki a gyilkossági csoport vezetője Tokió körzetében. Shinichi azonban néha talán túl merész, az első részben brilliánsan megold egy újabb ügyet, utána azonban követni kezd egy gyanús, fekete ruhás férfit, majd szemtanúja lesz egy zsarolásnak. Ekkor ütik le hátulról, ugyanis nem vette észre a férfi társát. A két bűnözőnek nincs más választása, meg kell szabadulniuk Shinichitől, de a pisztoly túl nagy zajt csapna, ezért egy a szervezetük által újonnan kifejlesztett mérget adnak be neki, majd sorsára hagyják. Ezt a szert azonban embereken nem próbálták még ki, Shinichi volt az első, és a méreg nem is ölte meg… Teste azonban összezsugorodott, hangja is megváltozott, ismét 6 éves kisgyerek lett, csak elméje maradt meg a régi. Innentől kezdve világos a feladata, el kell fognia a fekete ruhásokat, és el kell vennie tőlük a mérget, hogy ellenszerhez juthasson. Ebben lesz segítségére szomszédja és barátja, Agasa professzor, eleinte csak ő tud Shinichi titkáról, és az ő tanácsára rejti el Shinichi valódi kilétét, mert ha kitudódna, hogy még életben van, akkor minden ismerőse és rokona veszélybe kerülne.

Éppen ezért még osztálytársának (egyben gyerekkori barátjának) Mouri Rannak sem árul el semmit, álcaként felveszi apja szemüvegét, és könyvespolcukon álló könyveikről hirtelen eszébe jut egy név, Edogawa Conan, amit Sir Arthur Conan Doyle (a Sherlock Holmes történetek és könyvek megalkotója) és Edogawa Rampo (úgyszint regényíró) nevéből talált ki. Ran apja egyébként magánnyomozó, ám nem a legügyesebb, Shinichi mégis könnyen hozzájuthatna rendőrségi információkhoz, és a bűnözők nyomára akadhat, ezért Agasa professzor megkéri Rant, hogy hadd lakjon náluk Conan egy időre, mert szülei épp kórházban vannak egy baleset miatt.

Conan tehát a Mouri Nyomozóirodánál fog innentől lakni, és próbálja Ran apját híressé tenni, mert jelenleg nem sok ügyet bíznak rá. Itt használja fel a professzortól kapott eszközeit, karórájával kábító lövedéket tud kilőni, így elaltathatja a nyomozót, és csokornyakkendőjébe rejtett hangváltoztató szerkezetével Kogoro hangján fel tudja már deríteni az ügyeket mások számára is. Később újabb segítő eszközöket kap, ilyen lesz a napelemes gördeszka, vagy az extra erős nadrágtartó nagyobb tárgyak felemelésére, vagy például egy adóvevő, melyet újdonsült barátaival együtt kap, ők az új osztálytársai az általános iskolában (kevésbé feltűnő másoknak, ha iskolába jár, mintha egész nap nem csinálna semmit), Ayumi, Genta és Mitsuhiko, ők így négyen megalapítják a “Shounen Tantei”, azaz az “ifjú detektívek” csapatát. Ők azért is lesznek fontosak, mert Conan sokszor komoly veszélybe kerül velük, azaz nem csak Kogoro ügyeit kell megoldania.

A továbbiakban rengeteg fog még történni a sorozatban, hatalmas szereplőgárda gyűlik össze, időközben bekapcsolódik az FBI is a nyomozásba a fekete ruhások szervezete után, sőt, maga a szervezet is tesz lépéseket, ilyenkor kisebb-nagyobb összecsapásokat láthatunk, emellett a méregről is többet megtudunk, amitől Conan összement, ráadásul a készítője is felbukkan. Ennyi rengeteg szereplőnél pedig nem mindegy, hogy ki melyik oldalon áll, és hogy mi is valójában a szerepe, sok mindenre azonban csak utólag derül fény, így mindig tartogat meglepetéseket a sorozat.

Az eddigi évek alatt az anime grafikája sokat változott, a manga viszont csak mérsékelten, ez főleg annak is köszönhető, hogy míg a mangát Aoyama és asszisztensei rajzolták végig, az anime részeit sok csapat, mindig váltogatva egymást szinte részről részre. Általánosságban pedig elmondható, hogy míg a 200-300 körüli részekig felfelé ívelt a grafika és a karakterek kinézete, utána (ha lassan is, de) folyamatosan csökkent megint, és jelenleg is ingadozik a színvonal, néha jobb, néha viszont nagyon gyenge.

Aoyama egyes munkái között vannak kapcsolatok sok helyen, mangában volt egy Yaiba VS Kaitou KID története, amiből animében egy közös, “CONAN VS KID VS YAIBA” történet kerekedett, mint külön OVA rész, ebben mindhárom történet szereplőiből sokat találunk, de ez az egyetlen OVA (az 1. a 6-ból), aminek még van köze a mangához. További kapcsolat, hogy Conanben van egy szuperhős, akit Yaibanak hívnak, és KID is feltűnik többször (első megjelenése a 16. mangakötetben van, illetve a 76. részében az animének).

Itt említem meg a mozifilmeket, amikből eddig 10 készült, és tervezik már a 11-et is 2007-re. Ezeknek sincs közös alapja a mangával, teljesen külön történeteket dolgoznak fel, néha azonban nem fedik egészen a mangában leírtakat, előfordul, hogy elővesznek a készítői a semmiből pár emléket, amik valójában nem történtek meg, de a filmhez szükséges. Amellett, hogy a Conannek ilyen sok része van, rengeteg egyéb dolog is készült, többek között kerti törpék, mindenféle reklám-/ajándéktárgyak, sőt, még egy kis híd is épült Japánban a sorozatnak. Ami pedig különlegesség még, hogy készült egy teljesen számítógépes, 3D-s Conan rövidfilm (Conan VS KID – Shark & Jewel), amit csak egy moziban adtak le összesen, és készülget már a Live Action is, aminek sok köze nem lesz a mostani történethez, mert Shinichi megmérgezése előtt játszódik, a sorozatnak pedig továbbra sincs kilátásban a befejezése.

Időközben más országok is megvették a sorozatot, legnagyobb népszerűségre Németországban tett szert, illetve az USA-ban is kezd feltörekedni, itt azonban “Case Closed” (azaz “Ügy Lezárva”) címmel adják, amerikai nevekkel, de adták még Spanyolországban, Franciaországban, és az olaszoknál is. Az amerikaiak ugyan nem szinkronizáltak, vagy adtak le még annyi részt, mint a németek, náluk viszont megjelenik az első film ugyanúgy szinkronnal. Németeknél úgy tűnik, hogy a korai lelkesedés alábbhagyott rendesen, sok szereplőnek más a hangja, van akinek 2-3szor is váltották már, és annak ellenére, hogy rendelet már nem kötelezi őket, továbbra is megvágják a részeket (Amerikában is, náluk is csak a DVD-n van vágatlan változat, de őnáluk valahogy a sorozat stílusa is átmegy krimiből horror-thrillerbe, a reklámokban rengeteg bevillanás van, hang kevés, inkább csak lihegések, kiabálás, és csak a halottakat mutatják szinte). Mindkét országban megjelenik még a manga is, folyamatosan fordítgatják őket, a német változat pedig jó minőségű is, az amerikain rádolgoztak számítógéppel, amellett, hogy a szokatlan Case Closed címet viseli az is, és a szereplőknek ott már teljesen amerikai nevük van (animében csak a keresztnevük volt az).

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész
21. rész 22. rész 23. rész 24. rész 25. rész
26. rész 27. rész 28. rész 29. rész 30. rész
31. rész 32. rész 33. rész 34. rész 35. rész
36. rész 37. rész 38. rész 39. rész 40. rész
41. rész 42. rész 43. rész 44. rész 45. rész
46. rész 47. rész 48. rész 49. rész 50. rész
51. rész

 

KategóriákM