Meitantei Conan: Junkoku no Nightmare (2016)

Képtalálat a következőre: „Detective Conan ico”

[stextbox id=’custom’ caption=’Infó:’]

Eredeti cím 名探偵コナン 純黒の悪夢[ナイトメア]
Angol cím Detective Conan Movie 20: The Darkest Nightmare
Egyéb cím(ek) Detective Conan: Pitch Black Nightmare
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész × 115 perc
Dátum 2016.04.16

[/stextbox]

[stextbox id=’info’ caption=’Ismertető:’]

Figyelem! A film megtekintése előtt szükséges némi alapismeret, ugyanis a cselekmény erősen támaszkodik a manga legfrissebb fejezeteire (pl. beépített ügynökök sorsa, Rum kiléte, egyes szereplők közti konfliktusok), így aki nem követi a mangát, annak fel kell készülnie a spoilerveszélyre! Azonban akiket ez nem zavar, úgy ezen ismeretek hiányában is megtekinthetik, mivel a film legelején röviden összefoglalják a fontosabb tudnivalókat!

 

2016-ban ünnepelte az animesorozat a 20. évfordulóját. Az alkotók – köztük a mangaka – igyekeztek ezt méltóképpen megünnepelni, így egy különleges mozifilmmel jelentkeztek, mely témáját tekintve 7 év után ismét – 3. alkalommal (5. és 13. mozifilm) – a Szervezettel foglalkozik.

 

Történet

 

A „Fekete Szervezet”-be beépült, korábbi ’téglák’ száma miatt a „Vezetőség” véres tisztogatást akar!

Egyik éjjel egy kém tör be a japán rendőrséghez, és megszerzi a különböző országok hírszerző ügynökségeinek szigorúan titkos dokumentumait: a beépített ügynökök listáját. Épp időben érkezik Yuya Kazami a Közbiztonsági Hivatal (PSB) embereivel, így megakadályozva a további információk kiszivárgását. Azonban a nő játszi könnyedséggel kiüti a rendőröket, és menekülőre fogja. A folyosón Amuro Tooru/Rei Furuya sarokba szorítja a gyanúsítottat, aki végül kiugrik az ablakon, és egy lopott kocsival elhajt. Az életveszélyes autós üldözésbe az FBI-ügynök, Shuichi Akai is bekapcsolódik. Akai a hajsza során kilövi a lopott kocsit, amely felrobbanva, a kémmel együtt a vízbe zuhan.

A következő napon Conan, az Ifi Nyomozók (Ayumi, Genta, Mitsuhiko, Haibara) és Agasa professzor elmennek a frissen felújított “Touto Aquarium”-hoz. Conan az egyik padon egy őszes hajú, sérülésekkel teli, “furcsa szemű”, amnéziás nőre lesz figyelmes, akinél egy összetört okostelefonon és színes kártyacsomagon kívül más tárgyat vagy egyéb okmányokat nem talál. Conanék megígérik, hogy segítenek neki visszanyerni az emlékezetét, így vele maradnak. Haibara-nak viszont rossz előérzetetámad, miután a látszólag ártalmatlan nőt egy későbbi életveszélyes helyzetet követően szervezeti tagként érzékeli. Felmerül benne, hogy a kinézete alapján az amnéziás illető akár nem más is lehet, mint a Szervezet 2. számú tagja, a “Főnök” jobbkeze: Rum, akiről több, egymásnak ellentmondó szóbeszéd kering a Szervezeten belül. Haibara sejtése nem alaptalan, a távolból ugyanis Vermouth minden lépésüket figyeli!

Időközben sorra ölik világszerte (Berlin, London, Toronto) a hírszerző ügynökségek (a kanadai CSIS, a brit MI6, a német BND) embereit, akikben egy a közös: az ügynökök feladata a „Fekete Szervezet”-be való beépülés volt!
Ahogy arra Conan és az FBI is utalt, ha az amnéziás nő újra visszaszerzi az emlékeit, valamint a tisztogatás a lista végére ér, akkor az nem csak a PSB-s Amuro és a CIA-s Kir életébe kerül, hanem egy mérhetetlen nagy káosz felé sodorja a világot!

 

Vélemény

 

A film különleges helyet foglal el a Conan-filmek repertoárjában. Szakít az eddig megszokott tendenciákkal, s már a legelső percektől kezdődően akciófilmként működik. A Szervezettel kapcsolatos filmek közül mindenképpen jobban sikerült a 13. számúnál, azonban nehéz megmondani, hogy jobb lett-e az 5.-nél vagy sem. Ennek az oka pont a korábbi filmekkel szembeni szokatlanságban keresendő, ami megoszthatja a filmet nézők táborát. Emiatt nem érdemes együtt tárgyalni az 5. és a 20. filmet, mert teljesen eltérnek egymástól!

Negatívum: a 18. mozifilm óta szemmel láthatóan romlott bizonyos esetekben az arcok, a haj és a kézmozdulatok grafikaimegformálása (pl. Vermouth, Gin). Ezzel szemben a környezet rajzolata, különösen a külföldi városok esetében igen szép.Haibara jellemét is hullámzónak és megosztónak éreztem. Noha – a mangához hasonlóan – a filmben is kockáztatja a kilétét és életét az Ifi Nyomozók miatt, azonban itt, mintha a régi, túl aggodalmas énje dominált volna. Utolsó negatívumként említeném még a Conan-filmek jellemző kliséit, mint a focilabdát vagy a szupererős cipőket. Az adott jeleneteknél elhanyagolhatóak voltak, e nélkül is megoldódott volna a probléma.

Pozitívum: az akciójelenetek (az autósüldözés, a verekedések, lövöldözések) elképesztően jók voltak, mind a kivitelezésben, mind a rendezésben. A filmben felcsendülő hangok, zenék, (realisztikus) zörejek is tökéletesen passzoltak. Izgalmas volt a“Fekete Szervezet”et egy ekkora nemzetközileg kiterjedt, széleskörű szervezetként látni, ahol a szervezeti tagok is karakterhűek maradtak. Igen jól sikerült bemutatni a hidegvérű, az elveihez és a feletteseihez rettentően lojális Gin karakterét is, aki az egyik pillanatban széles vigyorral az arcán gyilkol, míg a másikban megtorpan egy nála magasabb rangú szervezeti tag puszta kódnevének hallatán is.

Summa summarum, a film az eltelt 22 év (1994 óta fut a manga, 1996 óta az anime) egy jól sikerült összegzéseként értelmezhető, ahol már ebben a szűk 2 órában is igen jól visszatükröződik a főszál komplexitásának egy szelete. Emiatt azoknak is ajánlom, akik nem követik folyamatosan a mangát vagy animét, mert nekik is egy szórakoztató akciófilmként szolgálhat!

[/stextbox]