Mekakucity Actors (2014)

Képtalálat a következőre: „Mekakucity Actors ico”

Eredeti cím メカクシティアクターズ
Angol cím Mekakucity Actors
Egyéb cím(ek) Mekaku City Actors
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2014
Ismertető:
A viselkedésedből ítélve, nem emlékszel rám?
A múltkor megesküdtél, hogy soha nem felejtesz el engem.

 

A Mekakucity Actors, a 2012. június 15-én startolt Kagerou Days című manga animeadaptációja. A manga Satou Mahiro tollából látta meg a napvilágot, viszont a történetet és a cselekményt másnak köszönhetjük.

 

~Elképzelés, alaptörténet~
(spoiler mentes)

A szereplőgárda főbb rétege kilenc gyerekből áll. Mindnek változatos személyisége, kinézete, valamint saját múltja/előélete van, ami sok visszaemlékezést, azaz flashback-et követel. Ezek a múltra visszatekintő jelenetek összességében 4-5 részt is kitehetnek a 12-ből, de többségük élvezhető.
Adva van még egy Mekakushi-Dan (‘Vakon írt banda’) nevezetű szervezet is, melybe több rész alatt szedik össze a valamilyen okból különféle képességekkel rendelkező gyerekeket.

~Megvalósítás~


Az animációs gyártást a SHAFT stúdió végezte. A grafika a legtöbb jelenetnél szép. A háttérbeli emberek, akik általában csak a tömeg látszatát szolgálják, rendszerint teljesen szürkék, kidolgozatlanok.
A seiyuuk, szerintem, tökéletesen passzolnak az adott karakterekhez.
Opening, ending: Az opening szerzője JIN, vagyis a Vocaloid producere. A szám dallamos és élvezhető, sokan ezt tartják az anime egyetlen értékelhető elemének. Az ending teljes eltérést mutat, ez egy lassabb szám.

~Szereplők~
(spoiler nélkül)

Főszereplőnek nagyon senki se nyilvánítható, ugyanis túl nagy szerepet vagy szereplési időt senki se kapott a 12 rész alatt.
Shintaro egy 17 éves fiú, aki évek óta nem mozdult ki otthonról, nem tanul, állandóan gépezik.
Ene-t egy számítógépes programként/vírusként ismerhetjük meg az elején, aki Shintaro gépén élősködik.
Momo híres énekes vagy másképpen idol, aki nehezen megy végig úgy az utcákon, hogy rajongói ne rohamoznák meg, ám ennek is oka van.
Kido, Kano és Seto árvaházból kerültek ki, egy Kenjirou Tateyama nevű tanár fogadta őket örökbe, jelenleg a Mekakushi-Dan rejtekhelyén élnek.

~Jellegzetességek~


Mint a legtöbb animének, ennek is megvannak a maga sajátosságai. Az első ilyen dolog, amire felfigyelhetünk, az a környezet- és háttérkidolgozás. Sivárnak, élettelennek és unalmasnak tűnhet, a belső helyszínek, még egy osztályterem is hatalmasnak látszik, ahogy minden más épület is belülről.
A másik szembetűnő dolog, amit szinte minden részben többször is a képünkbe vágnak, az a jelenet, amikor egy szereplő hátrafordul és/vagy ijesztően akar a másikra pillantani, ilyenkor a feje “hátra tekeredik”.
Az openingben is láthatjuk, hogy mindenkinek “saját színe” van. Ennek ténylegesen csak egyszer van szerepe, még az anime elején. Egyes részekben pedig néhány érzékletes vagy akciójelenethez külön zene segíti elő a hangulat visszaadását.

~Végszó~


A 2014-es tavaszi szezon legrosszabbjaként, de ritkábban legjobbjaként is emlegetik. Minden negatív kritika ellenére nekem nagyon tetszett, nagy elvárással ültem neki, mint minden más animének, és szerintem hozta is a várt színvonalat. Nem tudunk meg mindent már az első részekben, a dolgokra csak később derül fény.
Olyanoknak ajánlom, akik nem rettennek el az epizodikus történetvezetéstől, és attól, hogy az események nem mindig pörögnek.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész
05. rész 06. rész 07. rész 08. rész
09. rész 10. rész 11. rész 12. rész

 

KategóriákM