Miyanishi Tatsuya Gekijou: Omae Umasou da na (2010)

Eredeti cím 宮西達也劇場 おまえうまそうだな
Angol cím You are Umasou TV
Egyéb cím(ek) You are Umasou
Besorolás anime, TV
Hossz 20 rész
Dátum 2010
Ismertető:
Rég múlt idők letűnt hajnalán járunk millió és millió évekre korunktól. Egy olyan korban, mikor a Föld is fiatal volt, a hegyek tüzet köptek, s hatalmas hüllők népesítették be fiatal bolygónkat, kiből mára nem maradt több, mint kutatók martalékául lett csonthalmazok, kövületek… ő róluk, ezekről a hatalmas és misztikusan megfoghatatlan lényekről szól most a mese: a dinoszauruszokról.

Finom vagy!

Réges-régen járunk a messzi időben, Földünk fiatalságának korában. A bolygót dinoszauruszok lakják, akik a természet törvényei szerint élnek: az erős marad, a gyenge hull. Ezen áldatlan állapotok közepette bújik ki a tojásból egy piciny Ankyloszaurusz bébi, magányosan, magára hagyatva. Születése után nem sokkal találkozik Heart-tal, a Tyrannoszarusz Rex-szel, aki fel szeretné falni a picit, ám a bébi apjának véli a ragadozót. Ők ketten innentől egy furcsa párost alkotnak…

Gyermekeknek szánva

Az “Omae Umasou da na”, azaz a “Finom vagy!” eredetileg Miyanishi Tatsuya kicsiny gyerekeknek szánt képeskönyvsorozatának a címe. Akármilyen hihetetlen, a könyvsorozat kasszasiker lett: 150 millió példányszámban kelt el összesen eddig. Maga az írója is mesefelolvasó esteket tart vele szerte Japánban, nem csak a különböző rendezvényeken fellépő mesemondók.

A sorozat eddig 9 kötetet számlál, méghozzá sorjában:

  1. Omae Umasou da na – 2003 márciusa, 2006 áprilisában újranyomták
  2. Ore wa Tiransaurusu da – 2004 januárja
  3. Kimi wa hontou ni suteki da ne – 2004 szeptembere
  4. Anata wo zutto zutto ai shiteru – 2006 januárja
  5. Boku ni mo sono ai wo kudasai – 2006 októbere
  6. Watashi wa anata wo ai shiteimasu – 2007 júniusa
  7. Ai shitekurete arigatou – 2008 decemberében
  8. Deaete hontou ni yokatta – 2009 novemberében
  9. Ichiban ai sareteru no ha boku – 2010 szeptemberében

 

Vélemény

A grafika nagyon a gyerekkönyv képi világát adja vissza. A papírmasészerű mozgatásra láthattunk már példát (melyből a leghíresebb a South Park példa gyanánt), bár elsőre nagyon szokatlan a moziváltozat grafikájához képest. Érdekesek a túlzások benne, ahogy a magasságot érzékeltetik, s mindent ahogy látunk… egy kisgyermek szemeivel, egy olyan kisgyermekével, aki szinte csak ma született.

A hangok néhány apróbb, halkabb robaj effektben kimerülnek, seiyuukra se költöttek a büdzséből. A felolvasó estek hangulatát idézve egy narrátor mondja el, mi történik a képernyőn, s mondja a szereplők sorait. Az ő hangjátéka pedig hangulatos mesedélutánt teremt.

A történet 4 kötetet dolgoz fel, 5-5 részben, melyet naponta adtak hétfőtől péntekig 6:40 és 6:45 közt a csatornák. Október 4.-e és 29.-e közt.

Összegezve nagyon gyermeki animével van dolgunk, egy olyan családi sorozattal, amelyet a csöppség és a szülők egyaránt élvezhetnek.

Online részek:
01. rész 02. rész 03. rész 04. rész 05. rész
06. rész 07. rész 08. rész 09. rész 10. rész
11. rész 12. rész 13. rész 14. rész 15. rész
16. rész 17. rész 18. rész 19. rész 20. rész

 

KategóriákM