Miyanishi Tatsuya Gekijou: Omae Umasou da na (2010)

Képtalálat a következőre: „You are Umasou png”

Infó:

Eredeti cím 宮西達也劇場 おまえうまそうだな
Angol cím You are Umasou TV
Egyéb cím(ek) You are Umasou
Besorolás anime, TV
Hossz 20 rész
Dátum 2010

Ismertető:

Rég múlt idők letűnt hajnalán járunk millió és millió évekre korunktól. Egy olyan korban, mikor a Föld is fiatal volt, a hegyek tüzet köptek, s hatalmas hüllők népesítették be fiatal bolygónkat, kiből mára nem maradt több, mint kutatók martalékául lett csonthalmazok, kövületek… ő róluk, ezekről a hatalmas és misztikusan megfoghatatlan lényekről szól most a mese: a dinoszauruszokról.

 

Finom vagy!

Réges-régen járunk a messzi időben, Földünk fiatalságának korában. A bolygót dinoszauruszok lakják, akik a természet törvényei szerint élnek: az erős marad, a gyenge hull. Ezen áldatlan állapotok közepette bújik ki a tojásból egy piciny Ankyloszaurusz bébi, magányosan, magára hagyatva. Születése után nem sokkal találkozik Heart-tal, a Tyrannoszarusz Rex-szel, aki fel szeretné falni a picit, ám a bébi apjának véli a ragadozót. Ők ketten innentől egy furcsa párost alkotnak…

Gyermekeknek szánva

Az “Omae Umasou da na”, azaz a “Finom vagy!” eredetileg Miyanishi Tatsuya kicsiny gyerekeknek szánt képeskönyvsorozatának a címe. Akármilyen hihetetlen, a könyvsorozat kasszasiker lett: 150 millió példányszámban kelt el összesen eddig. Maga az írója is mesefelolvasó esteket tart vele szerte Japánban, nem csak a különböző rendezvényeken fellépő mesemondók.

A sorozat eddig 9 kötetet számlál, méghozzá sorjában:

  1. Omae Umasou da na – 2003 márciusa, 2006 áprilisában újranyomták
  2. Ore wa Tiransaurusu da – 2004 januárja
  3. Kimi wa hontou ni suteki da ne – 2004 szeptembere
  4. Anata wo zutto zutto ai shiteru – 2006 januárja
  5. Boku ni mo sono ai wo kudasai – 2006 októbere
  6. Watashi wa anata wo ai shiteimasu – 2007 júniusa
  7. Ai shitekurete arigatou – 2008 decemberében
  8. Deaete hontou ni yokatta – 2009 novemberében
  9. Ichiban ai sareteru no ha boku – 2010 szeptemberében

 

Vélemény

A grafika nagyon a gyerekkönyv képi világát adja vissza. A papírmasészerű mozgatásra láthattunk már példát (melyből a leghíresebb a South Park példa gyanánt), bár elsőre nagyon szokatlan a moziváltozat grafikájához képest. Érdekesek a túlzások benne, ahogy a magasságot érzékeltetik, s mindent ahogy látunk… egy kisgyermek szemeivel, egy olyan kisgyermekével, aki szinte csak ma született.

A hangok néhány apróbb, halkabb robaj effektben kimerülnek, seiyuukra se költöttek a büdzséből. A felolvasó estek hangulatát idézve egy narrátor mondja el, mi történik a képernyőn, s mondja a szereplők sorait. Az ő hangjátéka pedig hangulatos mesedélutánt teremt.

A történet 4 kötetet dolgoz fel, 5-5 részben, melyet naponta adtak hétfőtől péntekig 6:40 és 6:45 közt a csatornák. Október 4.-e és 29.-e közt.

Összegezve nagyon gyermeki animével van dolgunk, egy olyan családi sorozattal, amelyet a csöppség és a szülők egyaránt élvezhetnek.