MM! (2010)

Képtalálat a következőre: „MM! ico anime”

Infó:

Eredeti cím えむえむっ!/

japán
Egyéb cím(ek) MM! Group, Emu Emu!
Besorolás anime, TV
Hossz 12 rész
Év 2010

Ismertető:

Mindenki vonzódik valamihez: legyenek azok tárgyak, élőlények, színek, évszakok és a többi. Ezek általában nem veszélyesek, amíg örömünk meglétét szolgálják, s nem alakulnak olyan betegesnek vélt dolgokká, mint amilyenek a fétisek. Ez a rendellenes vonzalmi viselkedés forma elég tág fogalom, tárgyak esetében gyűjtőszenvedéllyé válhat, míg az érzelmekben és a megnyilvánulásokban inkább szexuális töltést kap. Gondolok itt olyan szexuális fétisekre, mint a szadizmus és a mazochizmus… ami egyben a mű alapját is adja.

A mű alapja

Mostanában egyre több művet adaptálnak: mangák, visual novelek és light novelek. Jelen esetünkben egy Akinari Matsuno által írt (és még íródó) light novel adaptációjáról beszélhetünk, amelynek az illusztrációit QP:flapper készíti a mai napig (akinek egyébként legutóbbi munkája az augusztusi Comicket rendezvény plakátja volt). A light novel sorozat még fut, 2010 októberére már 10 kötet jelent meg belőle a Media Factory jóvoltából Japánban, s a Tong Li Publishingtől Tajvanon. A mangára való átdolgozását Issei Hyoju kezdte meg, a Monthly Comic Alive című seinen magazinban 2008 júliusában. Készült továbbá egy drama CD az Edge Recordstól 2010 márciusában, amelynek első limitált kiadásához egy bónusz CD is járt. Az anime a 2010-es őszi szezon felhozatalát erősítette.

Fétisek árnyékában

 

Imádom, ahogy megalázol!

Sado Taro elsőre talán egyszerűnek, a nagy átlagot erősítő diáksereglet szürkeségének egyik legszürkébb pontjának tűnne, ha valami nem nyomná a szívét és a lelkét. Teljesen normális életet is élhetne, de a személyiségének van egy nagyon sötét pontja: imádja a megaláztatást, s ha bántalmazzák. Ilyenkor elveszti az önuralmát, s még akar, még követel fájdalmat… bizony ő egy vérbeli, pecsétes eredetvizsgálaton (pedigrén) átesett mazochista. Minden áron meg szeretne szabadulni ettől az oldalától, ezért barátja tanácsára felkeresi a 2. Önkéntes Klubot, ahol az irgalmas szamaritánus kedvű diákok meghallgatják mindenki kérését, s igyekeznek ezeket teljesíteni. Ekkor ismerkedik meg Mio Isurugival, aki céljául tűzi zászlajára Taro vágyát: megszabadulni a mazochizmustól…

Megvalósulás

A grafika, ahhoz képest, hogy az eredeti mű egy light novel, nem annak az artját követi, hanem sokkal inkább mangásabb. Ezt a legjobban Mio dühödt arcmimikáján lehet észrevenni. Egy 2010-es könnyed ecchi műtől elvárhatóan szép a rajzolása, színezése, ahol nem a női idomokkal igyekeznek nézőt hódítani. Az opening képi világában a szokásos karakterbemutatáson túl mutat, egyben fel is vázolja a helyzetet, s egyben kicsit parodizál a helyzeten (a super deformed (SD, vagy chibi) alakok rohangálása és mutogatása), viszont nagyon jól előre vetíti a cselekményt.

A hangok egész érdekesen vannak válogatva, néhol gegszerű effektekkel, vagy a kihagyhatatlan megszokott aláfestéssel egy-egy jelenet kapcsán. A szinkronszínészek is kitettek magukért: hangsúlyokból lehet következtetni arra, hogy kinek milyen fétise van, vagyis a dramaCD sajátosságát átmentették az animébe is. A hangjátékaik egyszerre komolyak és komikusak. Az opening igazán pörgős zenével bír, a ritmusos-dallamos zenék kedvelőinek egyből a fülébe mászik majd. Az ending viszont koránt sem annyira nyugodt hangulatot ad, hanem az openinghez hasonlóan dallamdús és pörgős zenét ad, amely szintén gyorsan megrögzül az ember fejében.

A karakterek felhozatala is egész érdekes. Mint említettem, ez nem egy olyan ecchi, ami a bugyivillongatással és a mellbedobásokkal igyekszik megnyerni a nézőt, hanem az ecchinek egy másik rétegét látjuk viszont, mikor magukkal a karakterekkel, azok személyiségével nevetteti meg a nézőt, vagy hozzák egymást kellemetlen helyzetbe. Így ehhez mérten visszafogottnak tűnik elsőre, ám a sokszínűséggel igyekszik kompenzálni mindezt. A fétisek és flúgok adva vannak egy ilyen alapnak, s ami a legfontosabb: nincs olyan szereplő, akinek ne lenne valami bolondériája, vagy hiányozna egy-egy kereke. Kapunk antiszociális egoistát, egy önjelölt isteni képzettel és vasakarattal, egy skizoid cross-dressert, egy pedigrés mazochistát, egy androfóbiást, nőcsábászt, vérfertőzésre ingerlő szerelmet… a lista bizony hosszasan folytatható.

Vélemény

Már az előzetesekből sejteni lehetett, hogy nem az a durrbele DD-kosaras csajokkal teli ecchi lesz, ahol a perverz jelentekkel szórakoztatnak. Ebből a szemszögből egy “intelligens ecchinek” is lehetne nevezni a sorozatot, ami megkülönbözteti a nagy átlagtól, amit ezen a téren képvisel pl. a SoraOto vagy a Green Green. A flúgokon és a helyzeteken nagyot lehet derülni, hiszen valahol legbelül magunkra is ismerhetünk egy-egy, vagy több karakter esetében, hiszen (most valljuk be őszintén) egyikünk sem százas.

Rövidre fogva, egy életre való kellemes kis sorozat. Kell hozzá humorérzék, felismerőképesség és mindenek előtt hangulat is. Ezek nélkül ne nagyon merjünk belevágni, mert könnyen csalódhatunk.

Még nem lett értékelve

Kérlek értékeld az animét

KategóriákM

Vélemény, hozzászólás?