Momo e no Tegami (2011)

Infó:

Eredeti cím ももへの手紙
Angol cím A Letter to Momo
Egyéb cím(ek) nincs
Besorolás anime, Movie
Hossz 1 rész
Év 2011

 
Ismerteő:

Történet


Momo Miyaura eddig a városban élt, de miután meghalt az édesapja, az édesanyja úgy döntött, hogy visszaköltöznek a nagyszülőkhöz egy távoli kis szigetre, Shio-ra. Momo nehezen dolgozza fel az édesapja elvesztését és azt is, hogy vidékre kellett költöznie. Ráadásul az is nagyon bántja, hogy amikor utoljára találkozott az apjával, haragban váltak el. Mielőtt Momo apja elment volna, megpróbált írni egy levelet a lányának, de csak addig jutott, hogy “Kedves Momo…”. A 11 éves kislány azóta is azon gondolkodik, vajon mit szeretett volna írni neki az apukája.

Mióta megérkeztek a szigetre Momo nem nagyon találja a helyét. Ráadásul furcsa hangokat kezd el hallani a házban. Az édesanyja természetesen nem hisz neki, amikor azt állítja, hogy valami nincs rendben ezzel a hellyel. Az anyuka inkább arra biztatja, hogy barátkozzon össze a környékbeli gyerekekkel. De ez sem olyan egyszerű dolog.

Momo úgy érzi, teljesen magára maradt ezen a szigeten. Aztán egyszer csak megjelenik előtte három youkai szerű teremtmény. Úgy tűnik azonban, hogy csak ő látja őket. Később kiderül, hogy igazából nem is youkai-ok. Momóval együtt érkeztek a szigetre és nagyon fontos küldetésük van, amit csak úgy tudnak teljesíteni, ha a lány és a családja közelében maradnak. Momót eleinte nagyon megrémíti a három buggyant, démonszerű lény, de muszáj megbarátkoznia a helyzettel, mert ők bizony nem mennek el! Addig nem, amíg nem végezték el a feladatukat. Mi lehet ennyire fontos számukra?

Háttér


A művet Okiura Hiroyuki írta és rendezte, akinek a neve hazánkban is ismert a Ghost in the Shell című anime kapcsán. Okiurától a Jin-Roh című anime óta nem láthattunk más alkotást, ami igen nagy kihagyást jelentett. A “Letter to Momo” 2011-ben debütált a Nemzetközi Torontói Filmfesztiválon és végül 2012-ben egészen az olasz Future Film Festival-ig is eljutott, ahol 14. helyezést ért el. A sikerét követően mangában is elkezdték feldolgozni a történetet. A film mesterien kidolgozott, a rajzolás a legtöbb helyen kézzel készült. A Ghibli filmekhez képest sokkal élethűbb kidolgozást láthatunk – “szinte már annyira, hogy érezzük a sós tengervíz illatát és érezzük a parton a kövek melegségét.”

Ajánlás


Tökéletes családi film. Simán felveheti a versenyt a Ghibli filmekkel. Csodálatos háttereket és érdekes helyszíneket ábrázol, végig fenntartva az érdeklődést nem csak a gyerekek, de a felnőtteknek számára is. Úgy érzem, minden korosztály számára élvezhető filmet alkottak. Érdemes megnézni!