Mouretsu Uchuu Kaizoku (2012)

Eredeti cím モーレツ宇宙海賊
Angol cím Bodacious Space Pirates
Egyéb cím(ek) Mini-skirt Space Pirates
Besorolás anime, TV
Hossz 26 rész
Év 2012
Ismertető:
A Moretsu Uchuu Kaizoku eredetileg egy light novel sorozatként indult 2008 októberében, s 2012 januárjáig összesen 7 kötetet élt meg. A szerzője Yuuichi Sasamoto, aki az Asahi Shinbunnél kezdte a mű publikálását. Az anime változatot nem sokkal később jelentették be az indulást követően, azonban műsorra tűzéséhez majdhogynem 3 évet kellett várni.

Világkép

Annak idején a Galaktikus Birodalom hihetetlen volumenű terjeszkedő hadjáratokat folytatott a galaxisban. Egyik naprendszert a másik után foglalta el. A Csillagszövetség, mint a galaxis másik hatalma, több határbolygót felügyelt. Azonban néhány határmenti bolygónak sikerült megtartania a független kormányzatát, s az emberöltők teltével felügyelőikkel meggyűlt a bajuk, s függetlenségi háborúba kezdtek.
A Tau Ceti-naprendszer harmadik bolygója, a Hajnalcsillag Tengere űrkalózokat fogadott fel. Kibocsátottak egy okmányt, a Márki Levelet, amelyben garantálták tetteik törvényességét, amennyiben a függetlenségi háborúban segítik őket. Több űrkalóz is csatlakozott a forradalomhoz, köztük az Ősi Hetesként ismert régi kalózhajók közül több is.
A függetlenségi háborúnak hivatalosan már 100 éve vége, de a Hajnalcsillag Tengerének kormányzata továbbra is árgus szemekkel figyeli az űrt…

Történet

Kato Marika mondhatni átlagos középiskolás lány életét éli: tagja a Hakuoh Akadémia hajózó klubjának és szabadidejében cselédlány ruhába bújva felszolgál egy retro kávézóban. Egy nap két különös vendég szólítja meg, akik elmondják neki, hogy apja elhunyt, s a kalózhajóját, a Bentenmarut ő örökölte, mint kapitány. Először nem hisz nekik, de mikor aznap este a két vendég felkeresi az otthonukban az anyját, Ririkát, kénytelen lesz elfogadni a tényt: apja és anyja egyaránt űrkalózok, akik részt vettek a függetlenségi háborúban is…
Marikának először az újdonság erejével kell megbirkóznia, majd meghoznia a döntését: folytatja-e szülei útját és kalózkapitány lesz, vagy folytatja az eddigi életét?

A műről

A grafikára alapvetően nem lehet panaszunk. Néhány kisebb hiba ellenére nagyon szép, főleg a CG-vel kidolgozott űr, ami csodálatosra sikerült, azonban a hajók kissé plasztikszerűnek tűnnek. Az animációval sincs különösebb probléma, letisztult és 2012-es műhöz illően kivitelezett.
A hangok terén a seiyuuk nagy része ismert: Horie Yuit, Hanazawa Kanát vagy Itou Shizukát gondolom nem kell sokaknak bemutatni. De nem is ettől különleges a hangfelhozatal: az openinget a Momoiro Clover Z adja elő (akik a Yosuga no Sora endingjét, a Pinky Jones-t is készítették), az ex-Megadeth gitáros, Marty Friedman gitárszólójával, amivel igazán pörgőssé teszi a sorozat részeinek nyitányát. Az ending viszont már csak a csapat munkája, amely kicsit nyugodtabb hangulatot áraszt, kontrasztban a nyitánnyal.
A történet lassan indul be, elég sok hangot fektetnek Marika képességeinek felmérésére, s olyanná teszi ezzel a sorozatot, mintha betűről betűre dolgozná fel a regénysorozatot.

Véleményezés

Mint az űroperák szerelmese, én elégedett vagyok a sorozattal. A kezdősebesség némileg emlékeztet a régi retro sci-fi sorozatokhoz a témában, valamint az eszközök sem eltúlzottak, így külön örültem, hogy nem valami túlmodernizált csicsa lett az egész. Részemről csak ajánlani tudom a sorozatot.

Online részek:
CategoriesM