Mudazumo Naki Kaikaku: The Legend of Koizumi (2010)

Infó:

japánEredeti cím ムダヅモ無き改革 -THE LEGEND OF KOIZUMI-
Angol címAngol cím Reform Without Wasted Draws – The Legend of Koizumi
Egyéb cím(ek) Mudadzumo Naki Kaikaku
Besorolás anime, OVA
Hossz 1 rész
Év 2010

Ismertető:

Mint ismeretes szinte az egész világon, a magyaroknak van a legtöbb politikai vicce. Ezek egy részét ma nem igazán értjük, vagy már annyira nem aktuális, hogy kisebb háttértudás kell ahhoz, hogy nevethessünk a poénon. De mi a helyzet egy másik ország politikai vicceivel? Mondjuk Japánéval? A The Legend of Koizumi című OVA is vajon úgy jár, mint politikai vicceink legjava? Idővel kellő háttértudás kell-e majd hozzá? Már most is sokat kell tudni, hogy megértsük a poénokat belőle…

Eredet

Mi lenne, ha a mahjong játékot és a politikát összeöntenénk, majd egy nagy adag szatírával egyetlen nagyobb, elég komoly tartalmú vígjátékká gyúrnánk össze? Mintha csak erre a kérdésre keresett volna választ Hideki Ohwada 2006-ban bemutatkozott mangája, amely azóta is fut, s eddig 4 kötetet tudhat magáénak. A cím jelentése is igen érdekes, már önmagában egy paródia: “Reformok elfecsérelt húzások nélkül” a cím magyarul, ami Junichiro Koizumi, egykori japán miniszterelnök szlogenjéből, a “Reformok szentélyek nélkül”-ből eredeztethető.

Történet

Különösebb történet nincs. A világ fejesei ebben az alternatív jelenben mindenféle diplomáciát mahjong-játékkal bonyolítanak le. Junichiro Koizumi pedig híres mahjong-mester hírében áll, aki nem fél az ellenfeleitől, mindig bízik a legerősebb kősor kirakásában, amely a Felkelő Nap névre hallgat… s így veri el szépen sorjában mindazokat, akik az útjába állnak: Észak-Korea vezérei, Kína vezetői, sőt, az ellenfelek közt esélyesnek látszik George H. W. Bush, Vlagyimir Putyin, Yulia Tymosenko sőt, maga XVI. Benedek pápa is…

Politikusok görbe tükre

Nem óhajtok sokat írni a szereplőkről, így mindenkiről némi érdekességet írnék, amelyeket érdemes tudni a poénok egy részének megértéséhez.

Junichiro Koizumi
Japán 89. miniszterelnöke volt, a Liberális Demokrata Párt színeiben nyerte meg a választásokat 2001-ben. Politikája heves vérmérsékletű volt, amely diplomáciai inzultusokat gerjesztett a KNDK-val és Kínával, valamint katonákat küldött Irakba, amely a Japán Önvédelmi Erők első külföldi akciója volt a II. világháború óta. Ő volt az egyetlen miniszterelnök, akinek sikerült 5 évig megtartania a székét, azóta utódainak nagy hányada a kerek egy évet sem érik el.

George W. Bush, az ifjabb
Az USA 43. elnöke, aki 2001-ben szerezte meg az elnöki pozíciót. Politikáját sokan kritizálták, főként az afgán és az iraki háború miatt. Sokak szerint csak egy ügyefogyott báb volt, akit apja, az Államok 41. elnöke irányított. Az animében a pletykák érvényesülnek…

Kim Jong-il
A KDNK államtitkára 1994 óta, a Föld 4. legnagyobb hadseregének a feje, s egyben az utolsó sztálinista berendezkedésű ország vezetője. A nép úgy szólítja, mint “kedves vezérünk”, “atyánk”, “a tábornok” vagy “a Generalissimo”. A legidősebb fia Kim Jong-nam, aki a következő államtitkár lehet Észak-Korea történelmében.

Hu Jintao és Wen Jinbao
2002 óta a Kínai Népköztársaság feje és kormányszóvivő párosa. Jintao politikája főleg a harmadik világ államaira irányul, az ottani befolyásszerzésre fektetve a hangsúlyt. Kormányzásuk kezdetén elég nagy port kavartak Tajvan legitimitása körül, valamint igyekeznek a tibeti és a sinkiangi helyzetekről többnyire sikeresen hírzárlatot tartani.

Valamint feltűnik még Aso Taro, Mao Zedong, Lol Pot, Vladimir Putin, Yulia Tymosenko, XVI. Benedek pápa… mind elég tökösnek érezve magát ahhoz, hogy kihívják Koizumit egy mahjong-meccsre… de vajon a manga alapján még kik esélyesek arra, hogy megmérettessenek? Hát Margaret Thatcher, valamint a Negyedik Birodalomból Otto Skorzeny,Jozef Mengele, sőt, maga Adolf Hitler is. Tehát az őrület garantálva van.

Véleményezés

Egész komoly grafikával bír az OVA, nagyon alaposan kidolgozott és erőteljes arcvonások, éles kontrasztok, mesteri szinten kivitelezett fény- és mozgáseffektek. Ehhez hasonló megoldásokat a Hellsing Ultimate-ben láthatunk jobbára. A karakterek dizájnja rendkívül pontos, hűen kivitelezett mása az élő és élt személyeknek, remekül rájuk lehet ismerni. A hangok is remekül eltaláltak, hihetetlenül komikus hangjátékot tudnak egyes szinkronszínészek eljátszani. Történetet a fentebb említett kavalkád miatt ne is igen várjunk, viszont nagyon erősen arra építenek, hogy ezeket a neveket ismerjük, tudjuk kik ők, mit tettek, amiért itt viszont láthatóak kifigurázva.

Összességében a kellő háttérinformációk hiányában egy nem érthető, nem igazán mulatságos animét kapunk, s az anime során nem is mondanak, említenek róluk semmit, csak feliratozzák, hogy ki kicsoda. Ha tényleg nevetni szeretnénk rajta, akkor érdemes utánanézni mielőtt megnézzük, s ettől sokaknak hamar el is megy a kedve tőle biztosan. Egyébiránt egy fergeteges darab.