Nagagutsu wo Haita Neko (1969) (magyarul)

Infó:

Eredeti cím 長靴をはいた猫
Angol cím Puss-in-Boots
Magyar cím A klasszikus Csizmás Kandúr
Egyéb cím(ek) Csizmás Kandúr
Besorolás anime, film
Hossz 1 rész
Év 1969

Ismertető:

Hol is kezdjem… Ezt az animét csupán néhány napja láttam először, pedig már 38 éves. Egymás után kétszer is végignéztem, mert az első alkalom után egyszerűen annyira hiányzott, hogy nem tehettem mást, megint megnéztem. 🙂

Szerintem Csizmás Kandúrról már mindenki hallott, ha az animét még nem is látta mindenki, biztos olvasta, vagy olvasták neki kiskorában a mesét, így gondolom ismerős lesz a történet.

Csizmás Kandúrt a történet elején árulónak nyilvánítják, mert futni hagyott néhány egeret. A büntetése halál, ám ő megszökik. Persze, hiszen ha nem így tenne, nem is lenne történet. Viszont üldözőbe veszi őt 3 macska, akiknek az a feladata, hogy öljék meg, mert ha nem, akkor bizony őket végzik ki.

Csizmás Kandúr menekülés közben eljut egy házhoz, ahol megismerkedik Gergellyel, akit éppen kifoszt két bátyja, Dagi és Nyaki. Persze a 3 macska hamar nyomára akad, de sikerül őket lerázni. Nyaki és Dagi viszont kidobja Gergelyt és Csizmás Kandúrt a házból. Ezért elindulnak, majd elérkeznek egy városba. Itt megtudják, hogy a király feleségül kívánja adni lányát a leggazdagabb és legbátrabb ifjúnak.

Hamarosan jelentkezik is valaki, akit Lucifernek hívnak. A király egyből belemegy, hiszen Lucifer valóban nagyon gazdag. De Rózsa, a királylány ellenkezik. Meg tudom érteni, hiszen ki akarna magának az Ördögnek a felesége lenni!? De Lucifer ezt nem hagyja annyiban, kiköti, hogy 3 napja van Rózsának meggondolni magát, ha nem így tesz, akkor lerombolja az egész országot.

Van még egy jelentkező: Gergely. Igaz nem teljesen önszántából, eleinte ellenkezik, mert ő, hát mondjuk azt, hogy nem túl gazdag (egy zsák krumpli a vagyona), de Csizmás Kandúrnak van egy ötlete…

A grafikától senki se várjon sokat, hiszen egy kifejezetten régi animéről van szó. De szerintem könnyű hozzászokni, és meg is lehet szeretni. Igaz, hogy régi, de nem mondható csúnyának, olyan, mint a régi mesék. A zenék egyszerűen fantasztikusak! Én imádom mindet egytől egyig! Persze én csak a magyart ismerem, de biztos vagyok benne, hogy japánul is ugyanilyen jók! A szinkronok eleinte nagyon szokatlanok voltak, sőt, nem is tetszettek egészen az első 3-4 percig, onnantól kezdve úgy gondolom, hogy nagyon is illenek a karakterekhez.

Én egyszerűen imádom ezt az animét! Igaz látszik, hogy főleg gyerekeknek készült, de szerintem ezt mindenki tudja élvezni, mert tele van humorral, sőt, leginkább erre épül az anime, a szerelmi szál nincs annyira kidolgozva. Én ajánlom mindenkinek, viszont aki rondának tartja a régi animék rajzstílusát, az inkább ne nézze meg.