Natsume Yuujinchou (2008–17)

Kapcsolódó kép

Eredeti cím 夏目友人帳
Angol cím Natsume’s Book of Friends
Egyéb címek Natsume Yujincho
Besorolás anime, TV
Hossz 13 rész x 24 perc
Év 2008
Ismertető:
A Natsume Yuujinchou szintén egyike azon alkotásoknak, melyek manga adaptációként születtek. Yuki Midorikawa jelenleg is futó mangasorozatáról van szó, mely pillanatnyilag a hatodik kiadott kötetnél tart, és ami eredetileg a népszerű LaLa DX shoujo magazinban látott napvilágot a Hakusensha kiadó gondozásában.

Natsume Takashi különleges képességekkel rendelkezik: szellemeket lát, jókat is – rosszakat is. Képessége azonban csak teher számára. Embertársai előtt, – akik nem rendelkeznek ilyen képességgel – kellemetlen helyzetekbe és szituációkba kerül, ráadásul a szellemek sem mindig barátságosak vele. Szülei halála után sokadszorra is költözésre kényszerül. Vidékre kerül távoli rokonaihoz, ahol egyre többször gyűlik meg a baja a rá támadó szellemekkel, míg egy nap éppen egy feldühödött youkai elől menekülve találkozik egy macska formájú teremtménnyel, aki felvilágosítja: nagymamája hozzá hasonlóan szintén látta a szellemeket, és volt egy könyve is, melybe a szellemek neveit gyűjtötte össze. A könyv, mely a Barátok Könyve címet viseli, sokkal nagyobb hatalommal bír, mint azt elsőre Takashi gondolná, ezért még több bajba keveredik miatta, és kénytelen szembenézni nagymamájától örökölt képességével, valamint nagymamája múltbéli tetteinek következményeivel egyaránt.

A sorozat epizodikus jellegű, minden egyes rész egy-egy történetet, szellemmel való találkozást mutat be, miközben szépen lassan végigkövethetjük Takashi jellemfejlődését: az emberektől – szellemektől egyaránt elzárkózó, visszahúzódó fiú miként döbben rá saját és környezete értékeire, és hogyan barátkozik meg különleges képességével. Az anime erőssége az is, hogy elérhető közelségbe hozza a japán szellem és népi hiedelmek világát, illetve felvillantja előttünk egy teljesen más kultúrkör lenyűgöző sokszínűségét.

A grafika nem kiemelkedő, de simán megfelel a mostanság készült animékkel szembeni elvárásoknak, sőt, kimondottan kellemes a letisztult színek és formák jelenléte egy-egy túlcsicsázott sorozat megtekintése után. A hátterek néha elnagyoltak, festményszerűek, ez némileg erősíti az anime színvilágát is: a kissé fakó, pasztelles színek használata hozzájárul az anime melankólikus, de kedvelhető hangulatának megalapozásához. Az anime aláfestő zenéi lassan folydogálnak, kellemesen fülbemászó, vissza-visszatérő motívumokkal. Az OP (Shuhei Kita: Issei no Sei) és az ED (Kosuke Atari: Natsu Yuzora) is illeszkedik a háttérzenék keserédes hangneméhez, jól eltaláltak és kimondottan szépek – annak ellenére, hogy mindkettőt férfi énekes énekli.

Véleményem szerint mindenki megtalálja a részek között azt, ami kimondottan neki szól, hiszen a feldolgozott történetek meglepően sokrétűek. Ennek ellenére senki ne várjon akcióban bővelkedő, harcra kihegyezett jeleneteket. Kevéske pörgés, kevéske akció, de mindezért kárpótolnak minket a megható és szépen kidolgozott epizódok, a sorozat folyamán szívünkhöz növő karakterek – és természetesen Nyanko-sensei megmosolyogtató idétlenkedése. Mindenképpen ajánlom megnézésre annak, aki szeretne látni valami szépet, kellemeset, megkapót, mert azt kell mondanom, az animének különleges, nagyon is szerethető hangulata van, és annak ellenére, hogy a történet ebben a szériában közel sem volt teljes mértékben kiaknázva, mindenképp a 2008-as nyári idény egyik legjobb sorozatának tekinthető. Ezt támasztja alá az a tény is, hogy 2009. januárjára már be is ígérték a sorozat folytatását, ahol a beharangozás szerint sokkal több, a mangában is felbukkanó szereplővel ismerkedhetünk majd meg. Azt hiszem, aki már látta, mindenképp türelmetlenül várja a folytatást!

Online részek:
KategóriákN

Vélemény, hozzászólás?